Jukka Heinosen koti käy täysin aurinkoenergialla — "Jos auto voi kulkea sähköllä miksi ei kotonakin voisi hyödyntää auringosta varastoitua energiaa päivittäisiin tarpeisiin"

Suomen omavaraisin omakotitalo löytyy Parikkalasta.

Ville Tiainen

Jukka Heinosen (vas.) idean toteuttaminen kesti kaiken kaikkiaan pari vuotta. 
Jukka Heinosen (vas.) idean toteuttaminen kesti kaiken kaikkiaan pari vuotta. 

Sähköautosta se lähti. Kun kuljetusalan yrittäjä Jukka Heinonen ensimmäisen kerran vieraili Helsingissä Teslan liikkeessä, ei paluuta entiseen enää ollut. 

Vanha ajoneuvo sai väistyä sähkömoottorilla varustetun menopelin tieltä, jonka täyteen ladattu akku riitti helposti pääkaupunkiseudulta kotipaikkakunnalle Parikkalaan.

Innovatiivisena miehenä Heinonen alkoi pohtia akkujärjestelmän soveltuvuutta omakotitalon sähköntuotantoon. 

— Jos kerran auto voi kulkea sähköllä satoja kilometrejä niin miksi ei kotonakin voisi hyödyntää auringosta varastoitua energiaa päivittäisiin tarpeisiin, Heinonen sanoo. 

Ideaansa hän ryhtyi viemään käytännön toteutukseen ja otti yhteyttä Savonlinnassa sijaitsevaan Suomen Akut Oy:hyn sekä Parikkalan Sähkötaitoon. Ensireaktio oli kiinnostunut, mutta varovainen. 

— Kyllähän siinä aluksi oli epäröintiä, koska vastaavia projekteja ei Suomessa ole luultavasti aiemmin tehty. Otin kuitenkin itse täyden vastuun mikäli hommat eivät olisi menneet suunnitelmien mukaan tai epäonnistuneet kokonaan, kertoo Heinonen. 

Keväällä 2017 aurinkoisella tontilla sijaitsevan 187 neliön kokoisen omakotitalon katolle asennettiin yhteensä 18 aurinkopaneelia, joiden kokonaiskapasiteetti on 4,8 kilowattia.

Seuraavassa vaiheessa sähköverkon rinnalle asennettiin akusto ja viime keväänä järjestelmä viimeisteltiin aggregaatilla. Samalla kiinteistö irrotettiin sähkönjakeluverkosta, mutta sähköliittymää ei vielä ole irtisanottu.

Ville Tiainen

Katolle asennetut aurinkopaneelit ovat riittäneet hyvin kattamaan omakotitalon sähkönkulutuksen. 
Katolle asennetut aurinkopaneelit ovat riittäneet hyvin kattamaan omakotitalon sähkönkulutuksen. 

Tähän asti kaikki on sujunut Heinosen mukaan ongelmitta. Kesällä sähköä saatiin varastoon niin paljon, että osa siitä käytettiin auton lataukseen. 

— Tuleva talvi näyttää kuinka järjestelmä toimii, kun valoisaa aikaa on vain vähän. Aggregaatti pyörähtää päälle jos akun teho on 50 prosenttia, sanoo Heinonen.

Ideointi ei suinkaan ole loppunut vaan seuraava projekti kutkuttelee jo ajatuksissa.

— Maalämpöä olen miettinyt, mutta sen aika on sitten hiukan tuonnempana, naurahtaa Heinonen. 

Sähkötaito Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tuunanen on tehnyt uraauurtavan työn pilottikohteen suunnittelussa ja toteutuksessa. Tuunasen mukaan projekti oli monimutkainen, sillä sopivia valmiita ratkaisuja ei löytynyt. 

— Sanoin Jukalle heti alkuun, ettei tällainen järjestelmä synny hetkessä tai välttämättä onnistu ollenkaan. Saimme kuitenkin hyvät yhteystyökumppanit ja tarvittavan tekniikan, jotka mahdollistivat kokeilun, kertoo Tuunanen. 

Suunnitelmia ja päivityksiä on kohteeseen tehty  jatkuvasti ja matkan varrella esille nousseet kysymykset ovat olleet oppimisprosessi myös Tuunaselle. Lopputulokseen voi olla vähintäänkin tyytyväinen. 

Jussi Tuunanen

 Projektin viimeisessä vaiheessa asennettua aggregaattia oli perjantaina järjestetyssä tilaisuudessa esittelemässä Jarmo Riikonen Parikkalan Sähkötaito Oy:sta. 
 Projektin viimeisessä vaiheessa asennettua aggregaattia oli perjantaina järjestetyssä tilaisuudessa esittelemässä Jarmo Riikonen Parikkalan Sähkötaito Oy:sta. 

— Ainakaan itselläni ei ole tiedossa muita kolmivaihesähköllä toimivia omakotitalokohteita, joissa sähköverkossa ollut kiinteistö yrittää pärjätä omillaan ja vieläpä kohtalaisen isolla sähkönkulutuksella. Kesäaikana aggregaattia ei tarvita, vaan sähkö menee suoraan käyttöön tai latautuu akustoon, Tuunanen kertoo. 

Kustannukset ovat Tuunasen mukaan pilottikohteessa  suhteellisesti aina kalliimmat. Heinosen kiinteistössä ne olivat noin 30 000 euron paikkeilla. Toisaalta, jos on irti sähköverkosta, niin sähkölaskut jäävät pois. Tulevaisuudessa kulut tulevat todennäköisesti tippumaan, mikäli vastaavien järjestelmien käyttö yleistyy. 

— Aurinkopaneeleista meille tulee kyselyjä vähän väliä ja esimerkiksi pienet kesämökit toimivat hyvin pelkällä aurinkoenergialla. Sähköverkosta irrottautuminen omakotitalon koko luokassa on kuitenkin aivan toisenlainen haaste, sanoo Tuunanen.  

Kommentoidut