Hallitus purkaa suosituksen yli 70-vuotiaiden kontaktien välttämisestä – Myös etätyösuositus päättyy ja matkustusrajoituksia puretaan

Etätyösuositus päättyy elokuun alussa. Matkustamaan voi jo heinäkuun puolessa välissä päästä useampaan Euroopan maahan.

Aalto Risto

Yli 70-vuotiaita koskevat jatkossa samat suositukset kuin muutakin väestöä.
Yli 70-vuotiaita koskevat jatkossa samat suositukset kuin muutakin väestöä.

Hallitus purkaa suosituksen yli 70-vuotiaiden kontaktien välttämisestä, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) hallituksen tänään järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvosto teki päätöksen kuultuaan THL:n viimeisimmän arvion epidemiasta, ja Kiurun mukaan epidemia Suomessa jatkaa hidastumistaan. Hänen mukaansa Suomessa Covid-19-tautiin menehtyneistä yhdeksän kymmenestä on ollut yli 70-vuotiaita, joten suositusten noudattaminen ei ole ollut turhaa.

Tähän asti yli 70-vuotiaita kotona asuvia on suositeltu pitämään yhteyttä läheisiin ja ystäviin puhelimella tai muulla tavoin etänä. Esimerkiksi kaupassa on suositeltu pitämään vähintään 1–2 metrin turvaväli muihin ihmisiin.

Suositus etätyön tekemisestä päättyy elokuun alussa

Valtioneuvoston suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta, kertoi sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) hallituksen tiedotustilaisuudessa. Päätös tehtiin rauhoittuneen epidemiatilanteen takia.

Pekosen mukaan työssäkäyvistä lähes 60 prosenttia siirtyi koronavirusepidemian takia etätöihin, mikä on enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Pekonen sanoi, että etätyön tekemisellä oli merkittävä positiivinen vaikutus epidemian leviämisen estämisessä. Hän muistuttaa, että työnantaja vastaa aina siitä, että työn tekeminen on terveellistä ja turvallista.

Etätyösuositusta arvioidaan uudelleen, mikäli epidemiatilanne muuttuu.

Sami Kuusivirta

Valtioneuvoston linnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös matkustusrajoitusten lieventämisen mahdollisuuksista.
Valtioneuvoston linnassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös matkustusrajoitusten lieventämisen mahdollisuuksista.

Matkustusrajoituksia höllennetään

Sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan niiden EU- ja Shengen-maiden osalta, joissa tautiesiintyvyys 14 vuorokauden tarkasteluvälillä on samalla tasolla tai matalampi kuin kahdeksan uutta tautitapausta sataatuhatta asukasta kohden, kertoi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) hallituksen tiedotustilaisuudessa. Näiden maiden osalta poistuu samalla suositus kahden viikon karanteenista Suomeen tultaessa.

Tämänhetkisen tautitilanteen perusteella riittävän matala tautiesiintyvyys olisi Italiassa, Itävallassa, Kreikassa, Lichtensteinissa, Saksassa, Sloveniassa, Sveitsissä, Unkarissa, Kroatiassa, Kyproksella ja Irlannissa.

Maalistaus ei ole vielä varma ja lopullinen. Hallitus tarkastelee tilannetta ja tekee päätökset 10. heinäkuuta mennessä.