Jaakko Teppo Savonlinnan musikaalista: Sata pistettä sadasta Matilla ja koko työryhmälle! Katso myös video haastattelusta!

Jaakko Teppo oli itse paikalla seuraamassa elämästään kertovan musikaalin kantaesitystä ja piti kovasti näkemästään. Oli

Soila Puurtinen

Täysosuma, sanoi Jaakko Teppo (vas.) ja antoi Savonlinnan teatterin Jaakko Teppo -musikaalille ja sen nimiroolin esittäjälle Matti Muhoselle (vas.) sata pistettä. Muhonen on myös toinen käsikirjoittajista.
Täysosuma, sanoi Jaakko Teppo (vas.) ja antoi Savonlinnan teatterin Jaakko Teppo -musikaalille ja sen nimiroolin esittäjälle Matti Muhoselle (vas.) sata pistettä. Muhonen on myös toinen käsikirjoittajista.

Kyllä se oli hyvä. Se näytti, ettei se elämä ole ollut pelkkää erotiikkaa, vaan on meikäläiselle tullut paljonkin raskaita asioita, vaikeasta lapsuudesta lähtien.

Näin sanoi Suomen tunnetuin kuplettilaulaja, lauluntekijä ja stand up -koomikko ennen stand up -koomikoita eli Jaakko Teppo lauantai-iltana Savonlinnan teatterin esityksen jälkeen. Matti Muhosen ja Niko Taskisen käsikirjoittama musikaali Jaakko Teppo, haaska mies -oli juuri nähty ensimmäistä kertaa.

Eturivissä istuivat itse Jaakko Teppo sekä Jarmo Jylhä, joka on Tepon tuottaja.

Ruikunperän multakurkun Jaakko Tepon nousujohteinen ura päättyi 90-luvulla aivoinfarktiin. Oikea puoli toimii edelleen huonosti, ja laulut on laulettu. Savonlinnan teatterin lavalla Jaakko Teppo pääsi kuitenkin jo itse nousemaan omilla jaloilla ensi-illan kiitoksissa.

Yleisö nousi spontaanisti seisomaan, kun Teppo asui lavalla, ja Savonlinnasalin täytti suosiomyrsky. Hauskan miehen työ ja tarina koskettava, naurattavat ja myös itkettävät.

Musikaali käy läpi Jaakko Tepon elämän vauhdikkaasti ja hulvattomasti, mutta tuo esille myös vakavia asioita, kuten sairastumisen ja omaisuuden menettämisen sekä kalliiksi käyneet seikkailun lehtimaailmassa.

— Hienosti oli Matti osannut kuvata asioita. Ei peitellyt turhaan mutta ei liioitellut. Senkin, ettei minulla ollut koskaan menestystä naismaailmassa. Niinhän se oli. Ei ennen kuin rumat miehet tulivat muotiin, hymyilee Teppo.

— Minä luotin alusta saakka, että Matti osaa tehdä hyvin. Hän on pitänyt nimeä esillä muutenkin, laulanut näitä lauluja silloinkin, mun muut eivät laulaneet. Eivät ole ihan päässeet unohtumaan, nuoremmatkin polvet ovat sitten kuulleet niitä.

Jaakko Tepon mukaan sipaisi musikaali hänen elämänsä pintaa.

— Jos sitä penkoisi syvemmälle, tulisi vastaan melkoista risukkoa. Mutta ei auta jäädä ruikuttamaan ja itkemään, ja sen on Matti ymmärtänyt.

— Hienolta kuulostivat laulut ja hyviltä näyttivät Ruikonperän asukkaat, ihan sellaisilta, kun olin itse ajatellut, Ryynäsen Topit ja muut. Oli niitä hauska katsoa, hyvin näyttelevät.

— Olihan se lehmäkin mukava. Pienet vain oli utareet

Jaakko Teppo ei yleensä puhu vaimostaan, tarinoissakin on käytti esiintyessään vaimosta nimeä Pirkko.

Näytelmässä, varsinkin sen lopussa, nousee vaimo vahvasti esiin. Oikea nimi on Irmeli.

— Se nainen on pitänyt minut hengissä. Ilman häntä en varmasti enää eläisi. Ei tulisi mistään mitään.

Matti Muhonen tulee myös Jaakko jututtamaan. Muhonen on paitsi voittanut Jaakko Teppo -laulelmakilpailut ja tehnyt Jaakko Teppo -laulelmailtoja ja nyt siis myös käsikirjoittanut miehestä musikaalin ja juuri esittänyt häntä kantaesityksessä.

— Vaihdoin jo siviilit päälle, mutta viikset taisivat jäädä, sanoo Muhonen.

— Liimaviikset, näytäpä. Minulla on oikeat, sanoo Jaakko Teppo ja sipaisee Muhosen viiksiä.

Miehet kiittelevät toisiaan, Teppo kiittää Muhosta hyvästä musikaalista ja hienosta esityksestä, Muhonen kiittelee Teppoa hienoista lauluista ja siitä, että tämä tuli paikalle kuuntelemaan ja katsomaan. Ja että hän luotti työryhmään ja antoi luvan tehdä teoksen itsestään.

— Ei minua yhtään jännittänyt se, että Jaakko oli katsomossa. Hän on aikaisemminkin kuullut minun esittävän näitä hänen laulujaan, eikä se ruvennut silloinkaan minun päälle tavaroita heittelemään.

— Enkä mätiä tomaatteja. Enkä heittänyt nytkään, lisää Jaakko Teppo ja nauraa.

— Kyllä tämä oli ihan täysosuma. Annan Matilla ja koko ryhmälle sata pistettä sadasta, sanoo Jaakko Teppo ja taputtaa Matti Muhosta selkään toverillisesti.