Maitolaituri Kahvila & Puodista aiotaan tehdä enonkoskelaisten kohtaamispaikka

Tarjolla itse leivottua ja paikkakunnalla tuotettua sekä kokoustiloja moneen lähtöön.

Soila Puurtinen

Timo ja Pirjo Hopponen Iitistä tulivat varta vaten Enonkoskelle katsomaan Maitolaituri Kahvila & Puotia sekä hiekkaveistoksia. Sanna Ratia ja Kati Laukkanen kertovat heille Enonkosken kuulumisia.
Timo ja Pirjo Hopponen Iitistä tulivat varta vaten Enonkoskelle katsomaan Maitolaituri Kahvila & Puotia sekä hiekkaveistoksia. Sanna Ratia ja Kati Laukkanen kertovat heille Enonkosken kuulumisia.

Voimakaksikko Sanna Ratia ja Kati Laukkanen elävöittävät Enonkosken kirkonkylää remontoimalla entisestä K-Marketista kahvilan ja lahjatavaraliikkeen.

Maitolaituri Kahvila & Puoti on palvellut paikkakuntalaisia, loma-asukkaita ja ohikulkijoita kesän ajan.

Samaan aikaan on remontoitu tiloja sellaisiksi, että paikka vastaisi ideaansa eli tuntuisi enonkoskelaisten yhteiseltä olohuoneelta ja kohtaamispaikalta. Tarkoitus on tehdä paikasta ympärivuotinen.

Soila Puurtinen

Entisessä kaupparakennuksessa on tilaa noin 400 neliömetriä, josta 250 neliötä asiakaskäytössä.
Entisessä kaupparakennuksessa on tilaa noin 400 neliömetriä, josta 250 neliötä asiakaskäytössä.

Kokoustiloille on kysyntää

Kahvila on se peruspilari, jonka ympärille kaikki muu rakentuu.

— Leivomme kaikki tarjottavat itse ja teemme tilauksesta kakkuja ja leivonnaisia myös juhliin. Tavoitteena on aloittaa catering-toiminta, kertoo Sanna Ratia, toinen yrittäjistä. 

Noin 400 neliön tiloihin remontoidaan parhaillaan kahvila-, keittiö- ja kokoustiloja. Pienin tila soveltuu kuuden henkilön kokouksiin ja maksimissaan tiloihin mahtuu 60 kokoustajaa.

— Kokouspalvelulle tuntuu olevan kysyntää. Meillä on jo käynyt esimerkiksi taloyhtiöitä pitämässä vuosikokouksiaan, Ratia kertoo.

Myös mustikkaa ja tuoreita muikkuja myynnissä

Kahvilan yhteydessä myydään myös lähiseudun osaajien elintarvikkeita. Myynnissä on enonkoskelaisen Kalanjalostus Toivasen kalatuotteita sekä Virtasalmen Viljatuotteen gluteiinittomia jauhoseoksia.

Itse poimitut, siivotut ja valmiiksi pakastepusseihin annostellut mustikat ovat tehneet hyvin kauppansa.

—Kaikki eivät kykene lähtemään marjaan itse, vaikka marjamaiden ääressä ollaankin, Ratia toteaa.

Pihalla myydään tuoretta muikkua silloin kun sitä rysästä saadaan.

Tuotteita markkinoidaan ahkerasti sosiaalisessa mediassa, jota kautta moni osaa tulla kysymään esimerkiksi kalatuotteita heti kohta kun ne on saatu puotiin.

Lisäksi kahvilan yhteydessä myydään luonnonkosmetiikkaa ja kotimaisia lahjatavaroita, joita Laukkanen on myynyt aiemmin harrastusluonteisesti.

Kokemus hotelli- ja ravintolatöistä auttoi

Ratia ja Laukkanen päätyivät ryhtyä yrittäjiksi juteltuaan tulevaisuudensuunnitelmistaan kuoroharjoituksissa.

— Me altot todettiin, että nyt se on tehtävä jos meinataan, ja siitä se lähti.

Naiset perustivat osakeyhtiönsä huhtikuussa, ja vuokrasivat tilat Kati Laukkaselta ja tämän puolisolta, jotka olivat hankkineet ne omistukseensa aiemmin.

Alaa ei ole tarvinnut opetella alkeista, sillä molemmilla yrittäjillä on työhistoriaa kahvila- ja ravintola-alalta. Ratia on myös koulutukseltaan restonomi ja Laukkanen tarjoilija.

— Kaikkea on tullut tehtyä kerrossiivouksesta tarjoilun kautta myyntipäällikön hommiin, Ratia sanoo. Ennen yrittäjyyttä Ratia toimi yksityisenä perhepäivähoitajana ja Laukkanen vanhempana konstaapelina.

Tulevaisuuden tavoitteena ryhmät

— Tavoitteena on tehdä Enonkoskesta elävämpi paikka. Täällä on kaikkea sellaista, mikä saattaisi kiinnostaa tulevaisuudessa ryhmiäkin. 

Aidot todisteet kiinnostuksesta istuvat kahvilan pöydässä. Iittiläiset Pirjo ja Timo Hopponen ajoivat lomamatkallaan Savonlinnasta varta vasten Enonkoskelle katsomaan kahvilaa ja hiekkaveistoksia. Ja vaikuttivat näkemäänsä tyytyväisiltä.

Kauempaa katseltuna näyttää siltä, että  Enonkoskella on  nyt hyvä draivi päällä.