Uudenlainen hautauspalvelukoti aloittaa Savonlinnassa lokakuun alussa — ei aukioloaikoja

Jani Kuuselan palveluvaltteja ovat edullisuus ja ekologisuus — tilan ei tarvitse olla valtava palatsi eikä arkun muovivuorailtua lastulevyä.

Tuija Pauhu

Jani Kuuselan uudenlainen hautauspalvelu toimii lokakuun alusta lukien Lemminkäisenkadulla.
Jani Kuuselan uudenlainen hautauspalvelu toimii lokakuun alusta lukien Lemminkäisenkadulla.

Jani Kuuselan Ekologinen Hautauspalvelu Horisontti tuo Suomen ja Savonlinnan markkinoille uudentyyppisen hautauspalvelukodin lokakuun alusta lukien.

Mallia on otettu Amerikan Funeral Home -palvelusta, mutta aivan niin pitkälle kappeleineen ei ole menty.

— Palvelut saa samasta osoitteesta Lemminkäisenkadulta missä asun. Palvelu ei ole enää sidottu aukioloaikoihin, vaan voin ottaa asiakkaita vastaan myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Kuusela pystyy järjestämään kotitalossaan pienimuotoisia hautajaistilaisuuksia ja myös majoittamaan kauempaa tulevia hautajaisvieraita.

— Tässä on paljon tilaa. Itse asumme keskikerroksessa. Alakerrassa on Horisontin tilat ja yläkerrassa on huoneita hautajaisvieraille.

Hautaamisella ei tarvitse roskata ja pröystäillä

Ekologinen Hautauspalvelu Horisontti on toiminut keskikaupungilla viisi vuotta. Kuusela sanoo hinnoittelunsa olevan toisenlainen kuin alan perinteisillä liikkeillä.

— Viisi vuotta sitten silloisilla liikkeillä oli alin hautauspalveluhinta 900 euroa. Minulla oli hinta silloin 390 euroa ja sillä samalla mennään edelleen.

Myös ekologisuus on Kuuselalle tärkeää. Hän myöntää, että sitä ovat kilpailijatkin heränneet miettimään.

— Mutta edelleen markkinoilla ovat vallalla polyesterikankailla verhotut lastulevyrunkoiset arkut. Ne ovat käytännössä ongelmajätettä.

Levyissä on liimoja eivätkä muovipohjaiset verhoilut maadu koskaan, vaan uusia hautoja kaivettaessa valkoiset kankaat tulevat vastaan.

— Minä käytän vain luonnon kuituja, puuvillaa ja pellavaa. Rungot ovat kotimaista mäntypuuta. Ammattikoulun kanssa yhteistyössä tehdään värjäyksiä ja yksi opiskelija tekee kansiin myös uniikkeja maalauksia.

Kartonki kävisi hyvin arkkumateriaaliksi

Kuuselalla oli alunperin tarjolla myös kartonkinen arkku.
— Sen sai valtakunnallinen hautauskartelli rummutettua alas. Puhuttiin pahvilaatikosta ja sen soveltumattomuudesta hautaukseen.

Puolalainen tuote oli kuitenkin käytössä 35 maassa ja kuviointinsa perusteella se näytti ihan puulta.

— Suomessa sitä ammuttiin alas jopa sillä, että kartonkiarkun lämpö ei riitä tuhkaukseen, vaikka eihän se tuhkaaminen arkkuun muutenkaan perustu.

Alan tuotekehittelyä Kuusela seuraa edelleen ja on uutuuksista kiinnostunut.

— Maailmalla yleistyy sellainen uurnahautaus, että uurnaan laitetaan jokin siemen ja tuhkasta nousee uutta elämää jonkin kasvin muodossa kuin hautakiveksi. Näinhän sen oikeastaan pitäisi ollakin, ajatus elämän jatkumisesta tällä tavoin on erittäin kaunis.

Simo Härkönen

Simo Härkönen