Savonlinnan kaupunkikeskustan kumppanuuspöydässä esillä ympäristöteemat — Esityksiä jätettiin jättipalsamin torjunnasta, yhteisestä siivouspäivästä ja roska-astioista

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys esittää Savonlinnan kaupungin ottavan ohjelmaansa haitallisen jättipalsamin torjunnan.

Risto Leppänen

Savonlinnan kaupunkikeskustan kumppanuuspöytätilaisuutta avaamassa tilaisuuden puheenjohtaja Jyrki Huttunen.
Savonlinnan kaupunkikeskustan kumppanuuspöytätilaisuutta avaamassa tilaisuuden puheenjohtaja Jyrki Huttunen.

Savonlinnan kaupunkikeskustan kumppanuuspöydässä keskiviikkona kansalaiset jättivät aloitteita muun muassa viljelylaatikoista, yhteisistä siivoustalkoista, hiekanpoistosta, jättipalsamin torjunnasta ja roska-astioiden lisäämisestä.

Itä-Savon luonnonsuojeluyhdistys jätti esityksen, jossa se toivoo kaupungin osallistuvan haitalliseksi vieraslajiksi luokitellun jättipalsamin torjuntaan.

Yhdistys esittää, että osa kaupungin kesätyöntekijöistä keskittyisi kesällä jättipalsamin koneelliseen torjuntaan. Työntekijöitä torjuntatyöhön voitaisiin palkata esimerkiksi palkkatuella.

Jättipalsami valtaa kasvutilaa kotoperäisiltä kasveilta ja lajia on torjuttu vapaaehtoisvoimin. Yhdistys katsoo, että kaupungin työllä ja vapaaehtoisten talkootyöllä yhdessä torjunnassa voisi syntyä toivottu lopputulos.

Luonnonsuojeluyhdistys muistuttaa, että joillakin alueilla kuten Kuninkaankartanonmäellä on jättipalsami onnistuttu hävittämään kokonaan muutamassa vuodessa.

Rantojen yhteiset siivoustalkoot toiveissa jo ensi kevääksi

Eräässä aloitteessa toivottiin, että kaupunkilaisille ja esimerkiksi kerrostalojen asukkaille tulisi jakaa keväisin yhteyskäyttöön viljelylaatikoita multien kera.

Esittäjän mielestä kaupunki voisi perustaa sopivaan paikkaan jopa asukkaiden yhteisen kasvimaan. Samoin toivotaan istutettavaksi puita Viiskulman alueelle.

Kaduilla, joilla on autojen vuoropysäköinti ei hiekanpoisto toimi. Aloitteen tekijä toivoo parempaa tiedottamista kaupungin ja huoltoyhtiöiden kesken, jotta hiekat saataisiin kadulta pois ennen kuin pysäköinti vapautuu kadun molemmille puolille.

Keskiviikon aloitteista monet liittyivät ympäristönhoitoon. Esitettiin harkittavaksi kaupungin, yhdistysten ja asukkaiden yhteisiä rantojen siivoustalkoita tulevaksi kevääksi.

Toisen henkilön esityksessä toivottiin, että kaupunki veisi ylimääräisiä roska-astioita kaupungille koulujen päättymispäivinä ja Pyhän Olavin päivänä.

Koululahteen on nyt saatu matonpesupaikka ja nyt sinne kaivataan pientä ponttonilaituria uimareita varten.

Kumppanuuspöydän lähidemokratiamallin tarkoitus on lisätä kansalaisten mahdollisuuksia viedä tärkeäksi kokemiaan asioita kaupungin valmisteluun ja edelleen lopulliseen päätöksentekoon.