PAMin Ann Selin: ”Keskiviikon lakko on myrskyvaroitus, sen jälkeen keinot kovenevat”

PAMin puheenjohtaja uskoo, että hallituksen kaavailema heikennys irtisanomissuojaan kaatuu jo lausuntovaiheessa.

Katja Juurikko

Puheenjohtaja Ann Selin arvioi Kouvolassa PAMin alueneuvottelupäivillä, että hallituksen suunnitelma irtisanomissuojan heikennyksestä pienissä yrityksissä kaatuu jo lausuntokierroksella.
Puheenjohtaja Ann Selin arvioi Kouvolassa PAMin alueneuvottelupäivillä, että hallituksen suunnitelma irtisanomissuojan heikennyksestä pienissä yrityksissä kaatuu jo lausuntokierroksella.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo olevansa kummallisimmassa tilanteessa liki 16 vuotta kestäneen puheenjohtajapestinsä aikana.

— Tilanne on käsittämättömän vaikea. En muista toista näin mahdotonta hetkeä, jossa palkansaajat ja hallitus ovat maalanneet itsensä nurkkaan.

Selin viittaa Juha Sipilän (kesk.) halituksen suunnitelmaan heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijän yrityksissä.

— Olemme joutuneet ottamaan jyrkkiä kantoja, kun tuodaan noin mahdoton idea ja suunnitelma.

Ammattiliitot PAM, Pro, Sähköliitto ja Teollisuusliitto uhkaavat ensi keskiviikkona eli 3. lokakuuta vuorokauden mittaisella lakolla. Sen perään PAM suunnittelee ylityökieltoa 23. lokakuuta saakka.

— Sen jälkeen keinot kovenevat. Meillä on vaiheistettuna erilaisia suunnitelmia ja keinoja. SAK:n liitot ovat tässä yhteisrintamassa. Maali on yhteinen ja sinne mennään yhtä jalkaa.

Selin kuvaa lakkoa myrskyvaroitukseksi.

— Nyt näytetään, että joukot ovat oikeasti mukana. Ihmiset ovat todella vihaisia.

”Pahimmillaan kahdessa vierekkäisessä kaupassa tai ravintolassa on erilaiset säännöt”

Yrityksen koko ei voi Selinin mukaan missään tilanteessa olla asia, joka määrittää työntekijöiden työsuhdeturvan.

— Pahimmillaan kahdessa vierekkäisessä kaupassa tai ravintolassa on erilaiset säännöt. Se ei ole tasapuolisuuden nimissä oikein.

Hallitus on esittänyt liennytyksenä rajan kasvattamista yli 20 hengen yrityksiin. Selin ei näe mitään mahdollisuutta kompromissiin.

— Se ei ole epäoikeudenmukainen vain palkansaajille vaan myös yrityksille, sillä niiden välinen kilpailutilanne tulee erilaiseksi.

Olemme joutuneet ottamaan jyrkkiä kantoja, kun tuodaan noin mahdoton idea ja suunnitelma. — Ann Selin

Hallituksen ilmoittama motiivi, pienten yrittäjien kynnyksen madaltaminen työntekijän palkkaamiseen, ei kelpaa Pamille.

— Pelkään oikeasti pienten yritysten kasvun puolesta. Mistä he saavat työntekijöitä. Uskallatko työntekijänä ottaa vastaan sellaisen työpaikan, missä sinun irtianomissuoja on aika kevyt.

"Uudistus kaatuu joka tapauksessa"

Selinin mielestä Suomessa on nyt vallassa ad hoc -hallitus.

— Hallitus keksii jonkun idean, panee toimeksi ja luulee, että asiassa on tehty yhteistyötä, kun he lähettävät ideansa lausuntokierrokselle.

Selin arvioi, että nyt pöydällä oleva suunnitelma saattaa kaatua joka tapauksessa. Hän uskoo, että lainsäädännön arviointineuvoston lausunto panee hallituksen suunnitelman jäihin.

— Jos se ei pelitä, seuraavana on vuorossa perustuslakivaliokunta. Siellä on nyt niin paljon keskeneräisiä asioita, että tätä irtisanomissuojan heikennysesitystä ei ehditä siellä käsitellä.

Peruslakivaliokuntaan ehtiessäänkin esitys kuivuu Selinin mukaan kokoon.

— Hallituksen suunnitelmassa on niin paljon perustuslaillisia epäkohtia kansalaisten tasavertaisuudesta alkaen. Myös irtisanomisten perusteiden jättäminen mahdollisesta lakiesityksestä pois ei tule Selinin mukaa menemään läpi valiokunnassa.

Pattitilanteessa ei ole neuvotteluihin tai kaupankäynnin välineitä palkansaajien ja hallituksen välillä.

— Ideakorit ovat tällä hetkellä aika tyhjinä. Joku diili pitäisi saada tilanteen rauhoittamiseksi muuten mennään vaaleihin asti niin, että ollaan barrikadeilla.

Selin vieraili Kouvolassa lauantaina.