Aikuisopiskelijat metsäkoneen puikkoihin — "Viimeisen vuoden ajan ala on ollut äärimmäisen työllistetty"

Ammattiopisto Samiedun avoimen haun väylä tarjoaa nyt myös aikuisopiskelijoille mahdollisuuden hakea haluttuun metsäkoneenkuljettajan koulutukseen.

Vesa Vuorela

Metsäteollisuusalalla riittää nyt töitä. Metsäkoneenkuljettajan työ voi olla väliin yksinäistäkin, mutta rauhallinen työympäristö ja työnsä jäljen näkeminen palkitsevat.
Metsäteollisuusalalla riittää nyt töitä. Metsäkoneenkuljettajan työ voi olla väliin yksinäistäkin, mutta rauhallinen työympäristö ja työnsä jäljen näkeminen palkitsevat.

Ammattiopisto Samiedussa on ensimmäistä kertaa avattu jatkuva haku metsäalan perustutkinnon metsäkoneenkuljettajan koulutukseen. Aiemmin koulutukseen on päässyt ainoastaan yhteishaun kautta, joten nyt myös aikuisopiskelijoille avautuu mahdollisuus kouluttautua metsäkoneenkuljettajaksi.

— Nyt kuka tahansa voi nyt hakea ja hakeminen onnistuu Samiedun nettisivuilla, kertoo Samiedun teknologia- ja metsäalan toimialajohtaja Raija Peippo.

Peipon mukaan alalla riittää töitä.

— Teollisuus tarvitsee konekuskeja. Äänekosken sellutehdas on tässä lähipiirissä avannut toimintansa ja puun kulutus on kasvanut, joten kentälle tarvitaan toimijoita. Meiltä valmistuvat opiskelijat ovat jo opiskeluidensa loppupuolella oppisopimuksella töissä ja todistuksen saatuaan siirtyvät jatkuvaan työsuhteeseen.

Tulevaisuus näyttää valoisalta

Itä-Savon Koneyrittäjät ry:n puheenjohtaja Seppo Pulkkinen kertoo Peipon tavoin, että alalla on todennäköistä työllistyä.

— Viimeisen vuoden ajan ala on ollut äärimmäisen työllistetty. Töitä on ollut jopa niin paljon, että on tuottanut hankaluuksia saada kaikki tehtyä. Oman tietoni mukaan kaikilla Itä-Savon koneyrittäjien jäsenyrityksillä on ollut yllättävän hyvin töitä.

Tulevaisuuskin näyttää Pulkkisen mukaan valoisalta.

— Näyttäisi siltä, että seuraavastakin vuodesta on tulossa todella kiireinen. Paljon riippuu tietenkin siitä, miten puu käy kaupaksi. Toiveissa on tietenkin, että yhteiskunnassa tehtäisiin enemmän puukauppoja.

Kehittymisen pitää jatkua

Pulkkinen on ilahtunut siitä, että nyt Samiedussa myös aikuisopiskelijat voivat kouluttautua alalle.

— Se on erittäin hyvä parannus näissä opetushallituksen tekemissä muutoksissa. On hienoa, että ihminen, joka haluaa vaihtaa alaa saa hakea opiskelupaikkaa avoimesti, vaikka olisikin jo hieman vanhempi.

Pulkkinen kuitenkin muistuttaa, että koulutuksen pitää edelleen jatkaa kehittymistään ja pysyä alan kiihtyvän kehityksen ja muutosten mukana.

— Jos tällä alalla meinaa pärjätä, on pakko kehittyä ja laajentua koko ajan. Metsäkoneala menee huimaa vauhtia eteen päin. Kaikki uusi mitä alalle tulee, pitäisi saada mahdollisimman nopeasti mukaan koulutukseen.

Pulkkinen kertoo, että metsäkoneenkuljettajan työ vaatii muun muassa vastuunottokykyä ja valmiutta työskennellä yksin.

— Se voi joskus olla yksinäistäkin puuhaa, mutta toisaalta sellainen sopii joillekin hyvin. Ainakin saa tehdä työnsä rauhassa. Työnsä jäljen näkeminen selkeästi on myös palkitsevaa.

Luetuimmat

Kommentoidut