Inkeriläinen Juho Savolainen Linnan juhlissa: "Olen onnellinen siitä, että pääsin Suomeen"

Punkaharjulla asuva 92-vuotias heimoveteraani Juho Savolainen arvostaa Suomea. Hän viettää itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa.

Soila Puurtinen

Juho Savolainen juuri ennen siirtymistään Presidentinlinnaan yhdessä avustajansa Jaana Kailaston kanssa.
Juho Savolainen juuri ennen siirtymistään Presidentinlinnaan yhdessä avustajansa Jaana Kailaston kanssa.

Punkaharjulla asuva 92-vuotias heimoveteraani Juho Savolainen viettää Suomen 100-vuotisitsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa hyvillä mielin.

— Saavuin Suomeen 20 vuotta sitten, Mauno Koiviston aikaan, Savolainen kertoo.

Hän saapui puolisonsa Lyydian kanssa Punkaharjulle vuonna 1996, ja he ovat asuneet Hoitokoti Finlandian naapurissa Karjalatalossa koko ajan.

— Suomi on hieno maa. Olen onnellinen siitä, että pääsin Suomeen. Tämä on hyvä maa asua, Savolainen kiittelee.

Inkeriläisiä oli Suomen puolustusvoimissa vapaaehtoisina

Savolainen kertoi ennen itsenäisyyspäivää elämästään Itä-Savolle. Savolainen on kotoisin Pietarin alueelta. Hän sai Venäjän passin samana vuonna kuin saksalaiset valtasivat Inkerinmaan. 

Sodan aikana Suomeen tuli evakkoon 63 000 inkeriläistä. 

Savolainen palveli Suomen puolustusvoimissa inkeriläisten vapaaehtoispataljoonassa vuoden ajan. Suomessa armeijassa palvelleet vangittiin kuitenkin sodan päätyttyä, kun Neuvostoliitto kutsui omansa takaisin. Savolainen sai kymmenen vuotta, ja hänet vietiin leirille Tverin alueelle.

Itsenäisyyspäivä linnassa

Kutsu linnaan oli Savolaiselle mieluisa yllätys. Hän on tiettävästi ensimmäinen heimoveteraani, joka on kutsuttu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle. 

Savolainen odottaa kovasti presidentti Sauli Niinistön tapaamista. Hän on aiemmin tavannut Suomen presidenteistä Martti Ahtisaaren.

Luetuimmat

Kommentoidut