Sammeli Juntusen ehdokkuus Espoon piispaksi vahvistui — Valitsijayhdistys jätti vaaliasiakirjat tuomiokapituliin

Teologian tohtori Sammeli Juntunen on työskennellyt Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2007 alkaen.

Soila Puurtinen

Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntusen valitsijayhdistys on jättänyt vaaliasiakirjat tuomiokapitulille Espoon piispanvaalia varten. 
Savonlinnan kirkkoherra Sammeli Juntusen valitsijayhdistys on jättänyt vaaliasiakirjat tuomiokapitulille Espoon piispanvaalia varten. 

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Sammeli Juntunen (s. 1964) on Espoon piispanvaalin neljäs ehdokas. Valitsijayhdistys jätti vaaliasiakirjat tuomiokapituliin tänään elokuun 9. päivä.

Sammeli Juntunen on työskennellyt Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2007 alkaen. Tätä ennen hän toimi pitkään systemaattisen teologian laitoksen tutkijana, lehtorina ja professorina. Juntunen väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1996.

Vaalin ehdokasasettelu alkoi 21.6. ja päättyy 21.8.2018. Oikeus asettaa ehdokas piispan vaalissa on valitsijayhdistyksellä, jonka muodostaa vähintään 30 tässä vaalissa äänioikeutettua henkilöä.

Espoon piispanvaalissa äänioikeutettuja on lähtökohtaisesti 942. Äänioikeutetuista puolet on Espoon hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikot.

Maallikkovalitsijoina toimivat hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Espoon hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.

Espoon piispanvaali järjestetään rovastikunnittain lokakuun 8. päivä.

Seurakuntien kirkkovaltuustot tai seurakuntaneuvostot ovat valinneet loput äänioikeutetut suhteessa seurakuntien väkimääriin.

Espoon piispanvaali järjestetään rovastikunnittain lokakuun 8. päivä. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken marraskuun 1.päivä.

Uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019 Espoon tuomiokirkossa. Espoon piispana toiminut Tapio Luoma aloitti arkkipiispan tehtävässä kesäkuun 2018 alussa.

Aiemmin piispanvaaliin ehdolle on asetettu Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori, pastori Kaisamari Hintikka ja johtava oppilaitospappi ja kisapappi, rovasti Leena Huovinen sekä jumalanpalveluselämän kouluttaja, teologian tohtori Juhani Holma.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Kommentoidut