Sosterin isäryhmässä on mukana puheliasta porukkaa — Isän arjen kokemukset kiinnostavaa kuultavaa

Savonlinnassa on saatu Sosterin isäryhmästä niin hyviä kokemuksia, että uutta ryhmää suunnitellaan jo tammikuuksi.

Tuija Pauhu

Antti Hartikainen ja Martta-tytär ovat tavanneet muita isiä ja lapsia Sosterin isäryhmässä. Hartikainen toivoisi näkevänsä myös muissa kerhoissa enemmän isiä.
Antti Hartikainen ja Martta-tytär ovat tavanneet muita isiä ja lapsia Sosterin isäryhmässä. Hartikainen toivoisi näkevänsä myös muissa kerhoissa enemmän isiä.

Savonlinnassa Sosterin järjestämässä isäryhmässä tutut isät tapasivat toisiaan tiistaina neljännen kerran. Jäljellä on yksi tapaaminen.

Ryhmässä on ollut yhdeksän isää, jotka ovat olleet läsnä lapsensa kanssa. Ryhmän toiminta perustuu vertaiskeskusteluihin eli kokemusten vaihtoon isyydestä ja perhe-elämästä.

Sosterin perhetyöntekijät Katja Kyllönen ja Tarja Jääskeläinen kertovat, että koolla on ollut todella mukava porukka isiä.

— Ryhmä on ollut tosi puhelias, mikä on ryhmätoiminnan peruslähtökohta. Mukana on ollut paljon isiä, joilla on perheessä nyt ensimmäinen lapsi.

Katja Kyllösen mukaan aikaan on saatu hyviä keskusteluja. Perhetyöntekijät ovat joka kerta pohjustaneet tiettyjä teemoja.

— Antoisinta ovat olleet osallistujien keskinäiset keskustelut, jotka liittyvät isän ja perheen arkeen.

Isillä myös tuomisina omia aiheita

Tapaamisissa on perhetyöntekijöiden aiheiden lisäksi käsitelty isien esiin nostamia, omia kysymyksiä.

Vilkasta keskustelua ovat saaneet aikaan esimerkiksi sellaiset aiheet kuin isäksi kasvaminen sekä perhe- ja työelämän yhteen sovittaminen.

— Perhe- ja työelämän sovittelu kuuluu olevan aihe, jota isät paljon pohdiskelevat, perhetyöntekijät kertovat.

Isien viimeisessä tapaamisessa puhutaan perheenisien hyvinvoinnista. Isäkin tarvitsee ison muutoksen keskellä tukea siinä kuin äitikin.

Katja Kyllönen ja Tarja Jääskeläinen kertovat isien usein pohtivan sitä, että kuinka he jaksaisivat, ja osaisivat olla äidin tukena, kun vauva lopulta tulee kotiin.

Kyllösen mukaan nykyisin valloillaan on ajatus, että etenkin isä on se perheenjäsen, jonka tulisi tukea äitiä, kun lapsi on vauvaiässä.

- Pitäisi ymmärtää, että yhtä hyvin kuin äiti niin isäkin voi kokea masennuksen tai hyljätyksi tulemisen tunteita, kun uusi perheenjäsen tulee kotiin.

— Isä voi uudessa tilanteessa tarvita tukea monella tavalla, ja ainakin hänen pitäisi muistaa huolehtia jaksamisestaan. Ja kaikesta tästä pitäisi kotona uskaltaa ehdottomasti myös puhua avoimesti, Tarja Jääskeläinen sanoo.

Ensimmäistä kertaa kahdestaan poissa kotoa

Sosterin isäryhmässä on kerrottu, että isät ovat siellä käydessään olleet ensimmäistä kertaa lapsensa kanssa kahdestaan kodin ulkopuolella.

Jo pelkästään tämä on antanut isälle iloa huomata, että hän pärjää pienokaisensa kanssa hyvin kahdestaankin.

Sosterissa ei ollut ennen tätä toiminut isyysryhmää. Nyt suunnitteilla on jo uusi ryhmä, joka aloittaisi kokoontumisensa ensi tammikuussa.

Isäryhmässä käynyt Antti Hartikainen kertoo vaimonsa löytäneen Facebookista tietoja ryhmästä ja kertonut niistä Hartikaiselle.

— Olin välittömästi lähdössä ryhmään mukaan. Minua kiinnostaa kuulla, millaisia ajatuksia ja kokemuksia muilla isillä on lastensa kanssa olemisesta.

Hartikainen on käynyt Savonlinnassa joissakin perhekerhoissa, esimerkiksi seurakunnan järjestämissä, mutta niissä on ollut enimmäkseen äitejä.

— Esimeriksi viimeksi olin kerholaisten ainoa isä.

Ihan käytännön asioista on Hartikaisen mukaan mielenkiintoista ollut kuulla Sosterin isäryhmässä esimerkiksi siitä, kuinka lapsen ruokailut ovat muissa perheissä sujuneet.

Perheen 2-vuotias Martta on ollut pienestä pitäen sormiruokailija.

— Vaikkapa näistä ruokailuhommista on ollut mukava kuulla muiden isien kokemuksia.