Etelä-Savon kauppakamarin puheenjohtaja Heikki Hämäläinen ei käsitä, miksi Savonlinnan kompensaatiopaketti kuivui kokoon: ”Politiikassa kaikki näyttää olevan mahdollista”

"Neuvotteluissa oli hyvä yhteistyö koko ajan. Se vain ihmeellisesti kuivui lopussa kasaan se asia", pohtii kompensaatiotyöryhmässä Kauppakamaria edustanut Heikki Hämäläinen.

Jaakko Avikainen

"Neuvotteluissa oli hyvä yhteistyö koko ajan. Se vain ihmeellisesti kuivui lopussa kasaan se asia", pohtii kompensaatiotyöryhmässä Kauppakamaria edustanut Heikki Hämäläinen.
"Neuvotteluissa oli hyvä yhteistyö koko ajan. Se vain ihmeellisesti kuivui lopussa kasaan se asia", pohtii kompensaatiotyöryhmässä Kauppakamaria edustanut Heikki Hämäläinen.

Etelä-Savon kauppakamarin puheenjohtaja Heikki Hämäläinen ei ymmärrä, miksi Savonlinnan kompensaatiopaketti viime talvena kutistui lähes olemattomiin.

— En minä kerta kaikkiaan osaa sitä selittää. Neuvotteluissa oli hyvä yhteistyö koko ajan. Se vain ihmeellisesti kuivui lopussa kasaan se asia. Politiikassa kaikki näyttää olevan mahdollista, Hämäläinen sanoo.

Itä-Suomen yliopisto päätti keväällä 2016, että opettajankoulutus loppuu Savonlinnassa kevään 2018 jälkeen. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja viimein myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) katsoivat, että maan hallitus ei voinut itsehallinnollisen yliopiston päätökseen puuttua.

Eduskunnan välikysymyskeskustelussa Sipilä lupasi Savonlinnalle opettajankoulutuksen loppumisesta sellaiset kompensaatiot, että Savonlinnasta tulisi elinvoimaisempi kuin ”vanhassa roikkumalla”.

Syyskuussa 2016 valtioneuvosto nimitti työryhmän selvittämään keinoja, joilla Savonlinnan aluetta tässä tilanteessa tuetaan. Työryhmää johti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.). Heikki Hämäläinen oli yksi työryhmän jäsenistä.

Työryhmän piti antaa esityksensä kompensaatioista viime vuoden marraskuussa, mutta se ei antanut esitystään koskaan.


Berner teki tammikuussa 2017 ryhmälle esityksen 40 miljoonan euron kompensaatiopaketista, johon hän olisi ollut valmis sitoutumaan hallituksen puoliväliriihessä. Tuota esitystä ei koskaan julkistettu, koska siitä ei työryhmässä syntynyt yksimielisyyttä.

Bernerin tammikuiseen pakettiin tiettävästi sisältyi 130 uutta koulutuspaikkaa. Savonlinnan edustajat, kaupunginjohtaja Janne Laine ja silloinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen (kesk.) eivät pitäneet sitä riittävänä. Toisaalta opetusministeriön

edustaja piti koulutuspaikkojen määrää liian suurena. Laine on kommentoinut, että ”totta kai kaupungin edustajat olisivat hyväksyneet tammikuussa esitetyt 130 koulutuspaikkaa, mutta kaupunki halusi niitä lisää”.
Savonlinnan kaupungin näkemyksen mukaan 900 opiskelijan menetys voidaan korvata vain uusilla opiskelupaikoilla. Kaupungin alkuperäinen tavoite oli 420 aloituspaikkaa. Loppuvaiheessa, maaliskuussa 2017, kaupunki olisi ollut valmis kompromissina tyytymään 220 uuteen koulutuspaikkaan, joka oli myös ammattikorkeakoulun esitys.

Bernerin mukaan ”jälkikäteen on vaikea arvioida, olisiko tammikuun esitys mennyt läpi kehysriihessä”.

Työryhmä teki maaliskuussa listan kaikista kompensaatiopakettiin esitetyistä toiveista. Listaa ei julkistettu, jotta sitä ei olisi voitu tulkita työryhmän esitykseksi. Kukaan ministereistä ei puolustanut listaa puoliväliriihessä huhtikuussa.

Listassa koulutuspaikkatavoitteena oli 220. Puoliväliriihestä tuli Savonlinnaan 30 uutta ammattikorkeakoulun aloituspaikkaa, puurakentamisen insinöörikoulutukseen.

Lisäksi riihessä luvattiin rahaa Luonnonvarakeskuksen kehittämiseen seudulla. Tuli myös lupaus lentoliikenteen jatkumisesta sekä oikeusavun etäyksikön sijoittamisesta Savonlinnaan.

Eikä sitten oikeastaan muuta.

Puoliväliriihi ei luvannut 20 miljoonan euron satsausta Lypsyniemen biotuotekeskukseen.

— Sitä ihmettelin, minne se biotuotekeskus hävisi. Siitä kaikki olivat alusta pitäen samaa mieltä, Hämäläinen sanoo.

”Sipilän olisi pitänyt jyrähtää, että homma on hoidettava.”


Heikki Hämäläinen ei osaa nimetä syyllistä kompensaatiopaketin lässähtämiseen.

— Sen ymmärsin, että opetus- ja kulttuuriministeriö oli koko ajan vastahakoinen korvaamaan menetettyjä koulutuspaikkoja uusilla, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen mielestä kaupungin edustajat ajoivat kaupungin tavoitteita kuten pitikin.

— Aina pitää tavoitella tähtiin, jotta pääsee kuuhun.

Berner veti Hämäläisen mielestä kompensaationeuvottelut mallikkaasti.

— Mutta hän ei ehkä saanut hallituskumppaneilta tarpeeksi tukea. Sipilän olisi pitänyt jyrähtää, että homma on hoidettava.

Ennen kaikkea hallituksen olisi Hämäläisen mielestä pitänyt hoitaa asia jo keväällä 2016, että opettajankoulutusta ei olisi siirretty pois Savonlinnasta.

— Se oli huono päätös, eikä vieläkään tiedetä, paljonko se maksaa yhteiskunnalle, Hämäläinen sanoo.

Valtuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen: ”Ahdinkoamme ei tajuttu”

Kompensaationeuvottelujen laiha lopputulos oli suuri pettymys Savonlinnalle, kertoo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Mikkonen oli mukana kaupunginhallituksen kokouksissa, joissa kaupungin tavoitteet määriteltiin ja neuvottelujen etenemistä arvioitiin.

Hänen mielestään neuvottelujen epäonnistumisesta ei voi syyttää kaupungin edustajia.

— Kaupungin edustajat edistivät niitä tavoitteita, jotka kaupunginhallitus oli yksimielisesti heille asettanut, Mikkonen sanoo,

Mikkosen mukaan kaupunki jatkaa yhä etujensa valvomista. Joka käänteessä tuodaan esiin se, että vuoden kuluttua kaupungista lähtee 800 opiskelijaa pois.

— Muutoksen vaikutukset ovat osittain vielä hahmottumatta. Kukaan ei kaikkea karmeutta edes tiedä. Olisimme tarvinneet monipuolisesti uusia opiskelupaikkoja menetettyjen tilalle, Mikkonen sanoo.

Kaupungin ajatuksena oli, että ainakin 220 uutta opiskelupaikkaa olisi odottanut opiskelijoita ensi syksynä, kun opettajaksi opiskelevia ei kaupungissa enää ole.

Uusia opiskelupaikkoja kuitenkin on vain 30:lle puurakentamisen insinööriopiskelijalle. Internet-insinööri- tai kuraattoriopiskelijoita ei tule, ei myöskään turvallisuusalan ja kuntoutusalan opiskelijoita.

— Meille luvattiin kompensaatiot, mutta teot eivät vastanneet puheita. Meidän ahdinkoamme ei tajuttu., Mikkonen kiteyttää.

FAKTA: Paketista jäi paljon pois

Puoliväliriihessään valtioneuvosto ilmoitti Savonlinnan kompensaatiopaketin arvoksi 26 miljoonaa euroa vuosina 2017—2020. Kompensaatioksi kuitenkin laskettiin myös aiemmin päätettyjä asioita, kuten Savonlinnan ja muiden osasaaristokuntien saaristolisän palautus ja harjoitusjäähallin rakentamisavustus.

Kompensaatiopakettiin sisältyi mekaanisen puurakentamisen insinöörikoulutus, jossa on 30 uutta opiskelupaikkaa. Kompensaatiotyöryhmän julkaisemattomassa listauksessa vaatimus oli 220 paikkaa.

Luonnonvarakeskuksen Punkaharjun yksikön toiminnan kehittäminen tuli kompensaatiopakettiin listauksen mukaisesti.

Listauksen mukaisesti lentoliikenne luvattiin turvata Helsingin ja Savonlinnan välillä vuoteen 2020 saakka.

Savonlinnaan luvattiin perustaa oikeusavun ja velkaneuvonnan valtakunnallinen etäpalveluyksikkö, joka toisi 12 työpaikkaa.

Hallitus lupasi tutkia Olavinlinnan linnanpihan ympärivuotisen kattamisen mahdollisuudet.

Kaupungin toiveista toteutumatta jäivät ammattikorkeakoulun kaavailema 20 miljoonan euron biotuotekeskus sekä Riihisaareen suunniteltu Saimaan luonto- ja kulttuurikeskus. Biotuotekeskuksen viiden miljoonan hankkeeseen on myöhemmin lupailtu rahoitusta.

Savonlinnan vuokrataloyhtiöitten talouden tervehdyttäminen ei sisältynyt kompensaatiopakettiin.

FAKTA: Kompensaatioryhmän kokoonpano

Puheenjohtajana oli liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.). Mukana olivat myös työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps.) sekä opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) ja elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) erityisavustajat.

Kaupungin edustajina olivat kaupunginjohtaja Janne Laine ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti-Pekka Parkkinen (kesk.).

Maakunnan edustajana oli maakuntahallituksen puheenjohtaja Jarkko Wuorinen (kesk.). Kauppakamarin edustajana oli Heikki Hämäläinen.

Hallituspuolueitten eduskuntaryhmiä edustivat kokoomuksen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Häkkänen (kok.) Mäntyharjusta sekä kansanedustajat Hanna Kosonen (kesk.) ja Kaj Turunen (ps.) Savonlinnasta.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Luetuimmat