Sisarukset avaavat kesäkahvilan Sulkavan Lohilahdella juhannusaattona

Maxim ja Sophia Blau luottavat irtojäätelön suosioon.

Timo Seppäläinen

Sisarukset Sophia ja Maxim Blau lähtevät yhdessä vetämään kesäkahvilaa Sulkavan Lohilahdella.
Sisarukset Sophia ja Maxim Blau lähtevät yhdessä vetämään kesäkahvilaa Sulkavan Lohilahdella.

Vajaa viikko vain ja Sulkavan Lohilahden makasiinissa pääsee maistamaan irtojäätelöä, leivonnaisia ja juomaan kahvia. Sisarukset Maxim ja Sophia Blau ovat innokkaat kesäkahvilan yrittäjät, jotka ajavat töihin yhdessä noin 17 kilometrin päästä Savonlinnan Kiviapajalta.
17-vuotias Sophia heläyttää etsineensä itselleen kesätöitä, kun Seija Hämäläinen 4H-yhdistyksestä kyseli halukasta kahvilanpitäjää. Kaveriksi ei tarvinnut kauan maanitella isoveljeä. Yhtenä houkuttimena kummallekin on opintopisteet.
— Olemme käyneet 4H-yhdistyksen yrityskurssia. Se vaatii vielä kesän jälkeen selvitystä muun muassa siitä, miten kahvila menestyi ja miksi se menestyi.
Maxim tekee omaa kaupallisen alan koulutustaan varten tarkemmin selkoa yrityksen kirjanpidosta.
He arvelevat, että kotoa on saatu hyviä eväitä yrittäjyyttä varten. Äiti Uta Blau pyörittää perheen lomamökkiyritystä ja isäpuolella, Ilpo Mikkosella, on lisäksi puusorvaamo.

Sisaruksia jännittää, miten kesäkahvila vetää asiakkaita. Periaatteessa irtojäätelöllä pitäisi olla kesäisin ystäviä.
— Toripäivä lauantaisin houkuttelee varmasti paikallisia ihmisiä, mökkiläisiä ja ohikulkijoita.
Kahvila myy Lohilahden kyläyhdistyksen tuotteita sekä Kaartilanmäen taontatöitä- ja tekstiilejä.
Menopuolella on jo etukäteen vastuita: Sulkavan kunnan 250 euron yritystuki hupeni pakollisiin kuvioihin kuten vakuutuksiin ja toiminimen perustamiseen. Lisäksi piti maksaa jäätelötehtaalle vitriinivuokra ja ostaa jäätelöt.
— Hinnoittelussa helpottaa se, että alle 10 000 euron tuotoista ei joudu maksamaan arvonlisäveroa, lisää Maxim Blau.
Jos kesäkahvila tuottaa, Sophia Blau suunnittelee käyttävänsä omaa palkkaansa autonostoon ja vähän pitäisi jäädä myös säästöön.
Hän opiskelee vielä kaksi vuotta Savonlinnan taidelukiossa, joten autolla olisi mukava hurauttaa kodin ja kaupungin väliä.
— Säästöjä voisi käyttää kahvilan ensi vuoden hankintoihin, mikäli sitä jatketaan.
21-vuotias Maxim Blau ohjaa mahdollisen palkan suoraan lentoyhtiön perämiesopintoihin, jotka alkavat ensi vuonna. Unelma-ammattia tarjottiin ”lennosta”, ja kun sisään hyväksyttiin, opiskelu Lahden ammattikorkeassa saa jäädä ainakin toistaiseksi tauolle.

Lohilahden kesäkahvila aukeaa juhannusaattona ja palvelee keskiviikosta sunnuntaihin klo 11— 19, toripäivinä ovet aukeavat jo aikaisemmin.

Markus Kuokkanen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.