Kuolinviestin jälkeen omainen saattaa tarvita henkistä apua — Savonlinnassa auttajien verkosto on kunnossa

Tieto läheisen äkillisestä poismenosta järkyttää aina. Shokkivaiheessa apu on tarpeen.

Soila Puurtinen

Kun äkillinen kriisi yllättää, on Savonlinnassa apua tarjolla, lupaavat osastonhoitaja Jaana Lonka (vas.),  rikosylikonstaapeli Sari Laukkanen ja Kriisikeskuksen johtaja Minna Raninen.
Kun äkillinen kriisi yllättää, on Savonlinnassa apua tarjolla, lupaavat osastonhoitaja Jaana Lonka (vas.), rikosylikonstaapeli Sari Laukkanen ja Kriisikeskuksen johtaja Minna Raninen.

Savonlinnassa on tehty määrätietoista työtä sen eteen, että asukkaille pystytään tarjoamaan psykososiaalista tukea äkillisissä kriisitilanteissa. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi läheisen kuoleman jälkeen omaista ei jätetä yksin, vaan hänen selviytymisestään huolehditaan ammattilaisista ja vapaaehtoisista koostuvan verkoston turvin.

Kriisiavun tarjoaminen on Suomessa lakisääteistä. Savonlinnassa on luotu verkosto, jossa ovat mukana poliisi, psykiatrian akuuttityöryhmä, sosiaalipäivystys, Kriisikeskus ja seurakunta.

Poliisi tutkii kotioloissa sattuneet kuolemat

Kuolema on luonnollinen ja melko yleinen tapahtuma. Vuosittain sen kokee noin 50 000 suomalaista. Omaisille läheisen menetys on kuitenkin aina pysäyttävä ja järkyttävä asia.

— Ehkä menneessä maailmassa surun ja kuoleman kohtaaminen oli erilaista, kun elettiin monen sukupolven yhteisöissä ja kuolema oli tutumpi asia. Nyt, kun perhekoko on pieni, on koko asia kaukaisempi ja vieraampi, rikosylikonstaapeli Sari Laukkanen Savonlinnan poliisiasemalta sanoo.

Menetykseen reagoiminen on hyvin yksilöllistä. Shokki voi olla valtava, vaikka kuoleman lähestyminen olisi ollut tiedossa, sillä kuolema on päätepiste, jonka jälkeen toivoa ei enää ole.

Poliisitutkintaan tulee noin joka viides kuolemantapaus. Poliisi tutkii asian, jos kuolema johtuu esimerkiksi epäillystä rikoksesta, tapaturmasta tai itsemurhasta. Poliisi tulee yleensä paikalle myös silloin, kun kuolema on sattunut asunnossa tai yleisellä paikalla.

— Moni saattaa hämmentyä ja kysellä, miksi poliisi tulee kotiin, kun vaikkapa iäkäs henkilö menehtyy omaan sänkyynsä, mutta silloin selitämme, että tutkimme kaikki kotioloissa sattuneet kuolemantapaukset, Laukkanen sanoo.

Ensin kartoitetaan lähipiiri

Poliisi on myös se, joka toimittaa Suomessa niin sanotut kuolinviestit perille. Kun ihminen kuolee yllättäen onnettomuudessa tai vieraalla paikkakunnalla, lähtee poliisi kertomaan läheisille suru-uutista. Näissä tapauksissa saattaa omaisilla olla suuri tarve henkiselle tuelle.

— Silloin pitää olla herkkyyttä ja kykyä tunnustella tilannetta ja arvioida, mitä tapahtuu poliisin lähdön jälkeen, Laukkanen selittää.

Ensiksi kartoitetaan, voisiko joku naapuri, sukulainen tai ystävä tulla paikalle, mutta usein turvaudutaan vapaaehtoisten ja ammattilaisten verkostoon. Ensin luonnollisesti pyydetään lupa, saako omaisen yhteystiedot välittää jollekin auttavalle toimijalle. Luvan saatuaan poliisi on yhteydessä Sosterin sosiaalipäivystykseen, psykiatrian akuuttiryhmään tai Savonlinnan Kriisikeskukseen.

Katkeamaton auttajien ketju

Omainen saattaa olla kriisin keskellä hyvinkin avuton.

— Avun hankkimista ei voi jättää hänen harteilleen, vaan meidän koulutettujen toimijoiden tulee olla aktiivisia ja pitää langat käsissämme. Meille auttajille riittää, että on lupa ottaa yhteyttä, Kriisikeskuksen johtaja Minna Raninen sanoo.

— Ketju voi kulkea vaikka niin, että myöhään illalla sattuneen kuolintapauksen jälkeen poliisi tai sosiaalipäivystys tekee hälytyksen Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle, Vapepalle. Tässä tilanteessa omaisen tueksi tulevat koulutetut vapaaehtoistyöntekijät henkisen tuen ryhmästä. Yön jälkeen tuki jatkuu viranomaisten toimesta eli käytännössä psykiatrian akuuttiryhmä jatkaa kriisituen tarjoamista tarpeen mukaan. Akuutin kriisitilanteen jälkeen autettavat ohjataan kriisikeskuksen jatkotuen piiriin, osastonhoitaja Jaana Lonka psykiatrian avohoidosta sanoo.

Myös yksittäinen ihminen voi olla yhteyksissä auttajatahoihin äkillisissä kriisitilanteissa.

Apua äkillisissä kriisitilanteissa:

Sosiaalipäivystys puh. 044 4174175.

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun valmiuspäivystäjä puh. 0400 374770.

Psykiatrian akuuttityöryhmä puh. 044 4173751.

Savonlinnan Kriisikeskus puh. 0440 273700.