”Louhen koulu voisi jatkaa toimintaansa jopa ilman mitään remonttia”, sanoo kolmen lapsen äiti Makkolasta —  Kyläläiset teettivät kustannusarvion Louhen koulun remonttikustannuksista ja lähettivät sen kaupunginvaltuutetuille

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päättää talousarviosta maanantaina.

Kyläläiset eivät usko, että Louhen koululla tarvittaisiin kahden miljoonan euron remontti. He haluavat koulunsa säilyvän.
Kyläläiset eivät usko, että Louhen koululla tarvittaisiin kahden miljoonan euron remontti. He haluavat koulunsa säilyvän.

Louhen koulun oppilaitten vanhempien ja muiden kyläläisten teettämän kustannusarvion mukaan Louhen koulu voisi jatkaa toimintaansa ilman kahden miljoonan euron remonttia, jonka kaupunki on laskenut koululla tarvittavan.

Louhen ja Makkolan kyläläiset lähettivät laskelman lauantaina kaikille Savonlinnan kaupunginvaltuutetuille.

Kaupunginvaltuusto päättää maanantaina kaupungin ensi vuoden talousarviosta. Kaupunginhallitus päätti marraskuun alkupuolella esittää, että Louhen koulun remonttiin vuosina 2020—2021 varatut kaksi miljoonaa euroa siirrettäisiin Anttolan koulun remonttiin ja että käynnistettäisiin Louhen koulun lakkauttamisen valmistelu.

Valtuustoryhmät valmistautuvat valtuuston talousarviokokoukseen ryhmäkokouksissaan sunnuntaina ja maanantaina. Lue tästä, millaisia ajatuksia ryhmillä torstaina oli muun muassa Louhen koulun suhteen.

”Välttämättä ei tarvittaisi mitään remonttia”

Kustannuslaskentaan ja remonttien suunnitteluun erikoistuneen Graftselect Oy:n kustannusarvion mukaan tarpeelliset korjaukset molemmissa Louhen koulukiinteistön taloissa saataisiin tehtyä yhteensä alle 650 000 eurolla.

— Louhen koulu voisi jatkaa toimintaansa jopa ilman että siellä välttämättä tehtäisiin mitään remonttia. Koulua käyttävät ihmiset eivät ole valittaneet koulun kunnosta eikä kukaan ole saanut esimerkiksi sisäilmaoireita, sanoo kolmen lapsen äiti Ansu Pitkänen Makkolasta.

Kustannusarvion tekijä tutustui kaupungin keväällä teettämään kuntotutkimukseen ja kävi katsomassa koulun tilat. Pihlajalahden ja Kallislahden kyläyhdistykset teettivät lokakuussa samalla yhtiöllä kustannusarvion oman koulunsa remonttikustannuksista.

Pitkäsen perhe muutti Makkolaan 5,5 vuotta sitten.

— Muutimme juuri siksi, kun täällä on pieni kyläkoulu ja virikkeellinen ympäristö. Varmaan tänne muuttaisi lapsiperheitä enemmänkin, jos ei olisi jatkuvaa uhkaa koulun lakkauttamisesta, Pitkänen sanoo.