Valtuustoaloite esittää liha- ja maitotuotteiden käytön puolittamista kaupungin ruokapalveluissa

Lauri Kosonen (vihr.) perustelee aloitettaan ilmastonmuutoksella.

Soila Puurtinen

Kaupunginvaltuutettu Lauri Kosonen (vihr.) on ammatiltaan maanviljelijä.
Kaupunginvaltuutettu Lauri Kosonen (vihr.) on ammatiltaan maanviljelijä.

Myös Savonlinnassa ryhdytään miettimään liha- ja maitotuotteiden käytön vähentämistä kaupungin ruokapalveluissa. Lauri Kosonen (vihr.) esitti maanantaina valtuustoaloitteessaan, että eläinperäisten ruokatuotteiden kulutus puolitettaisiin kaupungin ruokapalveluissa vuoteen 2025 mennessä.

Helsinki päätti viime viikolla vähentää maidon ja lihan käyttöä ruokapalveluissaan.
Savonlinnan kaupungin ruokapalvelut vastaa muun muassa päiväkotien ja koulujen aterioista. Valtuustoaloite käsitellään kaupungin virkakoneistossa, jonka jälkeen aloitteeseen ottaa kantaa tekninen lautakunta, jonka alaisuuteen ruokapalvelut kuuluvat.

Kosonen perusteli aloitettaan ilmastonmuutoksella.

— Se, mitä syömme ja miten tämä ruokamme tuotetaan, on yksi suurista kysymyksistä, kun ihmiskunta kamppailee ilmastonmuutosta vastaan. Laaja kansainvälinen tutkimusnäyttö osoittaa, että erityisesti naudanlihan ja maitotuotteiden vähentäminen on olennaisen tärkeää, jotta ruuantuotannon ilmastovaikutukset saadaan kestävälle tasolle.

Kosonen totesi, että vastuuta ei voi sysätä pelkästään yksilöille, vaan on tehtävä suuria muutoksia järjestelmätasolla. Hän totesi, että Savonlinnan kaupungin ruokapalvelut ovat juuri tätä järjestelmätasoa, jonka kautta on mahdollisuus suoraan vaikuttaa suuren ihmisjoukon syömään ruokaan ja siitä johtuviin päästöihin.

Kososen mukaan eläinperäisten tuotteiden käytön vähentäminen myös toteuttaa kaupungin strategiaa, jonka mukaan kaupungin viihtyisyys perustuu kestävän kehityksen periaatteisiin.

— Tässä ajassa emme voi jättää ilmastonmuutosta huomioimatta tulevien sukupolvien vuoksi. Mitä Greta Thunbergkin sanoisi, Kosonen kysyi aloitteessaan.

Uusimmat uutiset