Puruvedelle syntyi kaksi kuuttia, kanta nousussa edellisvuosiin verrattuna — ”Puruvedellä on 70—80 vuotta sitten ollut ihan hyvä norppakanta, joka on sieltä kadonnut. Nyt norppa on palaamassa entisille pesimäalueilleen”

Viime vuonna Puruvedellä tehtiin yksi kuuttihavainto, eikä sitä ennen havaintoja ole tehty lainkaan. Toinen tämän vuoden kuuteista syntyi verkkokalastusrajoituksien ulkopuoliselle alueelle, mistä voi seurata lisää rajoituksia.

Timo Seppäläinen

Kuvassa kellivä kuutti ei liity tänä vuonna Puruvedellä syntyneisiin kuutteihin.
Kuvassa kellivä kuutti ei liity tänä vuonna Puruvedellä syntyneisiin kuutteihin.

Jokavuotisessa Metsähallituksen koordinoimassa norppien pesälaskennassa on saatu kaksi kuuttihavaintoa Puruvedellä. Metsähallituksen ylitarkastaja Tero Sipilän mukaan kuuttihavainnot tehtiin maanantaina. Viime vuonna alueella tehtiin yksi kuuttihavainto, eikä sitä ennen alueelta ole kuuttihavaintoja ollenkaan, vaikka norppien talvehtimista on alueella havaittu jo kymmenen vuoden ajan. Lisääntymistä pidetään merkkinä vakituisesta norppa-asutuksesta.

— Puruvedellä on 70—80 vuotta sitten ollut ihan hyvä norppakanta, joka on sieltä kadonnut. Nyt norppa on palaamassa entisille pesimäalueilleen, Sipilä toteaa.

Toinen kuuteista havaittiin viime vuoden pesimäpaikalla Päiväkivenselällä. Toinen taas oli Harvanselällä sijaitsevalla uudella pesimäpaikalla, joka on nykyisten verkkokalastusrajoitusten ulkopuolella. Sipilä pitää todennäköisenä, että uudelle alueelle tulee kalastusrajoituksia. Kalastusrajoitusesityksiä tekevälle ELY-keskukselle on jo lähetetty tieto uudesta pesimäpaikasta.

— Saimaalla on pyritty kaikki kuuttien lisääntymisalueet suojaamaan keväisellä verkkokalastuksen rajoituksella. Tämä on hyvin tehokas kuuttien suojelumenetelmä, ja se kohdistetaan niille alueille, joilla kuutteja syntyy.

Sipilä muistuttaa, että keväiset verkkokalastusrajoitukset astuvat voimaan pesimäpaikkojen läheisyydessä 15.4.

— Kannattaa muistaa tarkastaa, onko alueella verkkorajoitus tulevana keväänä ja kesänä vai ei. Vakiintuneet alueet on ihmisillä tiedossa, mutta uusilla rajoitusalueilla voi olla epävarmuutta.

Pesälaskennasta on ehditty tehdä noin puolet, mutta nyt laskenta on tauolla viime päivien lumisateiden vuoksi. Sipilän mukaan lumisateet hankaloittavat jäillä liikkumista ja pesien tulkitsemista. Laskentaa on tarkoitus jatkaa, kunhan lumi sulaa tarpeeksi ja näkyvyys jäällä paranee.

Ensimmäisenä Puruveden uusien kuuttien syntymästä kertoi paikallislehti Puruvesi.