Ennakkoäänestyksessä virheitä Savonlinnassa: Ääniä ei hylätä ennakkoäänestyspaikoilla sattuneista väärinkäsityksistä huolimatta

Joillakin ennakkoäänestyspaikoilla on tehty virhe, kun äänestämään tulleelle on suoraan annettu äänestyslippu käteen ja ohjattu hänet äänestyskoppiin ennen henkilöllisyyden todistamista.

Soila Puurtinen 

Ennen äänestyslipun saamista ja äänestyskoppia pitää todistaa henkilöllisyys vaalivirkailijalle.
Ennen äänestyslipun saamista ja äänestyskoppia pitää todistaa henkilöllisyys vaalivirkailijalle.


Ainakin Savonlinnan Citymarketin ja Savonlinnan Prisman presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikalla on äänestyslippu annettu äänestäjälle ja hänet on ohjattu äänestyskoppiin ennen kuvallisen henkilökortin tarkastamista.

Keskusvaalilautakunnalle saadun tiedon mukaan siellä on kuitenkin kysytty, onko henkilöllisyystodistus mukana. Henkilöllisyys on tarkastettu aina ennen äänen jättämistä ja äänestyksen rekisteröintiä.

Sama väärinkäsitys on tapahtunut useissa kaupungeissa Suomessa, ympäri Suomea.

Näin ollen kukaan ei ole äänestänyt ilman henkilöllisyyden tarkastamista vaan korkeintaan äänestyskorttiin on kirjattu numero ilman henkilöllisyyden tarkastamista.

Myös Imatralla ennakkoäänestyspaikassa on tapahtunut näin.


Oikeusministeriön vaalisivuilla Vaalit.fi - Näin äänestät ennakkoon kotimaassa äänestämisohjeissa sanotaan, että kuvallinen äänestyskortti on näytettävä ennen äänestyslipun saamista ja äänestämistä. Sen jälkeen vaalivirkailija antaa äänestäjälle äänestyslipun ja ohjaa hänet äänestyskoppiin.


Torstaisen Ylen ohjelman mukaan sama väärinkäsitys on tapahtunut useissa kaupungeissa Suomessa, ympäri Suomea, muuallakin kuin Imatralla ja Savonlinnassa.

   
Savonlinnan keskusvaalilautakunnan sihteeri, kaupungin lakimies Aki Rasimus sanoo, että tällä tavalla äänestäneiden ennakkoääniä ei hylätä, koska äänestäjän henkilöllisyys on tarkistettu ennen äänen jättämistä ja äänestyksen rekisteröintiä


-Olemme torstaina muistuttaneet uudelleen ennakkovaaleissa toimivia vaalivirkailijoita, että henkilöllisyystodistus on tarkastettava ensimmäiseksi ennakkoäänestyspaikalla ennen äänestyslipun antamista ja äänestyskoppiin ohjaamista.

Varsinainen äänestyspäivä on sunnuntaina 28. tammikuuta. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistaina 23. tammikuuta.


Vaaleissa valitaan Suomen tasavallan presidentti toimikaudelle 2018–2024.  Nykylainsäädännön mukaan presidentinvaali järjestetään vaalivuoden tammikuun neljäntenä sunnuntaina eli 28. tammikuuta 2018 ja mahdollinen toinen vaali kaksi viikkoa myöhemmin sunnuntaina 11. helmikuuta.