Tukku tökkii, mutta Savonlinnassa lääkkeet ovat riittäneet — varastoilla ja vaihdoilla on pärjätty

Apteekeissa jakelun jumittuminen on teettänyt lisätyötä — asiakkaat ovat kyselleet, mutta pysyneet rauhallisina.

Taru Hokkanen

Savonlinnassa lääkkeet on saatu riittämään tukkurin jakeluongelmista huolimatta.
Savonlinnassa lääkkeet on saatu riittämään tukkurin jakeluongelmista huolimatta.

Lääketukku Oriolalla on edelleen vaikeuksia lääkkeiden jakelussa.

Yhtiön ja lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean edustajat ovat keskustelleet aiheesta ja päättäneet toimittaa lääkkeitä apteekkeihin kiireellisissä tapauksissa vaikka takseilla.

Ongelmat alkoivat syyskuun alussa Oriolan tietojärjestelmien uudistamisesta.

— Meillä on ollut hyvät varastot ja olemme pärjänneet melko hyvin. Toki joitakin tuotteita on puuttunut, kun tavaroita tulee tipoittain, kertoo apteekkari Sari Mujunen Savon Apteekista Savonlinnasta.

Mujusen kuuleman mukaan tilanne on normalisoitumassa.
— Viime viikolla ei Oriolan tuotteita saatu oikeastaan lainkaan, mutta tällä viikolla täydennystä on saatu ja lääkkeistä puuttuu enää pieni osa. Puutteita on enemmän ei-lääkkeellisissä tuotteissa.

Apteekille lääkepula on aiheuttanut ylimääräistä työtä ja asiakkaille epätietoisuutta.
— Asiakkaat ovat uutisia kuultuaan asiasta kyselleet, mutta meillä on tosiaan varasto riittänyt ja hyvin on selvitty.

Mujunen korostaa, että asiakkaan lääkehuolto pyritään aina turvaamaan.
— Pyrimme löytämään korvaavan tuotteen, kyselemme tuotteita muista Savonlinnan apteekeista ja otamme tarvittaessa yhteyttä hoitavaan lääkäriin.

Yliopiston Apteekin apteekkari Jukka Niemen mukaan Oriolan vaikeudet ovat näkyneet syyskuussa maan kaikissa apteekeissa.

— Savonlinnaan on saatu 2/3 tehdyistä lääketilauksista. Kaikkia vapaakaupan tuotteita, kuten vitamiineja ja perusvoiteita emme ole saaneet. Mutta kriittisiä puutteita ei ole eikä kukaan ole ilman lääkettä jäänyt.

Apteekissa on vaihdettu valmisteita toisen tukkurin tuotteisiin, joissa on samat vaikuttavat aineet mutta eri valmistaja.
— Pidämme lähtökohtaisesti myös isoja varastoja ja pystymme muutenkin reagoimaan yllättäviin tarpeisiin erilaisilla kuljetusjärjestelyillä.

Niemen mukaan Savonlinnassa ei ole lääkekuljetuksiin takseja käytetty, mutta ketjulla on 17 toimipistettä ja Helsingistä on viety syöpälääkkeitä taksilla Saloon.

Tilanteesta on asiakkaiden kanssa keskusteltu ja päästy hyvin eteenpäin.
— On sovittu esimerkiksi lääkkeen hakemisesta vähän myöhemmin, jos sitä kerran on kotona vielä jäljellä. Onhan tämä valitettavaa, mutta tilanne alkaa varmaan jo helpottaa.

Suomessa toimii kaksi isoa lääketukkua, Oriola ja Tamro. Lääkkeet ovat pääasiassa yksikanavajärjestelmässä eli tehtaat ovat sopineet toimittajasta.

— Lääketukkukauppa on volyymibisnestä ja tämä järjestelmä on kustannustehokas. Ei tätä ole mistään säädelty ja pakotettu, vaan se on aikojen kuluessa muodostunut.

Linnanportin Apteekin apteekkari Eija Nousiainen luonnehtii tilannetta epätodelliseksi, kun kaikkia tilattuja lääkkeitä ei saakaan.
— Suurta hätää ei ole syntynyt, kun on hyvät varastot ja korvaavia lääkkeitä on toisen tukun kautta löytynyt tai lääkehoitoa on lääkärin kanssa vaihdettu. Myös sivuapteekkien tarpeita on pystytty turvaamaan.

Pahinta on ollut epätietoisuus. Tukusta on saanut tietoa heikosti.
— Kun ei tiedä milloin jotain lääkettä saa ja mitä voi asiakkaalle luvata. Tukussa ei varmaan tajuttu asian laajuutta itsekään.

Apteekissa on pitänyt tehdä paljon ylimääräistä työtä.
— On jouduttu tarkistelemaan lähetyksiä ja asiakkaatkin ovat joutuneet asioimaan useaan kertaan tai menemään toiseen apteekkiin.

Yksi vaikeampikin tilanne on tullut eteen, kun syöpähoidon sivuvaikutuksia estävää lääkettä ei tullutkaan edes hätätoimituksena.
— Asiakas olisi sen juuri hoitoonsa tarvinnut ja olisin ollut lääkettä vastassa vaikka yöllä. Onneksi lääke löytyi sairaala-apteekista.

Lisäksi esimerkiksi reumahoitoja on viivästynyt useampikin lääkepulan vuoksi.
— On tullut mieleen, että voi kun lääkkeitä pystyisi tilaamaan useammasta paikasta. Tätä voisi miettiä ainakin kriittisten lääkkeiden osalta.

Nousiaisen mukaan tilanne ei ole vielä ohi.
— Tiistaina jäi kolmasosa maanantaina tilatuista reseptilääkkeistä tulematta, keskiviikon lähetys näytti vähän paremmalta.

Apteekkarien mukaan asiakkaat ovat pysyneet rauhallisina eikä hamstraamaan ole lähdetty.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.