Teatteri tarvitsee 82 000 euroa lisää rahaa — Savonlinnasalin ja teatterin fuusiojärjestelyn takia kaupunkivetoinen yhdistys joutuu maksamaan 50 000 euroa ylimääräisiä arvonlisäveroja

Jos teatteri saa pyytämänsä lisäavustuksen, kaupungin avustusmenot ovat tänä vuonna 65 000 euroa pienemmät kuin silloin, kun teatteri ja Savonlinnasali olivat erillään. Kaupunki tavoitteli 150 000 euron säästöä

Soila Puurtinen

Viime kaudella Savonlinnan teatterin ohjelmistossa oli muun muassa Agents-musikaali Ansiosidonnainen.

Savonlinnan seudun teatteriyhdistys pyytää kaupungilta 82 000 euroa lisää rahaa maksakseen tämän vuoden vuokrat. Teatterin vuokraisäntä on kaupungin kokonaan omistama Savonlinnasali Oy. Yhdistyksen ainoa jäsen on Savonlinnan kaupunki.

Sivistyslautakunta käsittelee yhdistyksen lisäavustushakemusta keskiviikkoiltana. Sivistystoimenjohtaja Tuija Kauppinen esittää, että lautakunta puoltaisi hakemusta kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle, joka avustuksesta päättää.

Teatteriyhdistyksen talouspäällikön Päivi Korhosen mukaan lisärahoituksen tarve on jokavuotinen. Summaa saattaisi Korhosen mukaan pienentää, jos Savonlinnasalin lainanlyhennysten ja korkojen sekä vakuutusten maksamista ei kierrätettäisi vuokran kautta. Kun ne nyt sisältyvät vuokraan, niistä pitää maksaa arvonlisäveroa noin 54 000 euroa, vaikka periaatteessa summat olisivat arvonlisäverottomia.

Teatteriyhdistys saa kaupungilta avustusta 740 000 euroa vuodessa. Siitä se käyttää huoneistomenoihin 514 000 euroa, josta Savonlinnasalin vuokraan valtaosan 445 500 euroa.

Muut huoneistomenot koostuvat toimistotilana käytetystä huvila Suruttomasta, ammatti- ja aikuisopistolta vuokratusta varasto- ja puvustamotilasta sekä harjoitustilana käytetyn Sääminkitalon vuokrista. Suruttoman ja Sääminkitalon vuokrat yhdistys maksaa kaupungille.

Teatteri muutti Kisalinnasta Savonlinnasaliin vuoden 2015 alussa ja otti samalla vastuun Savonlinnasalin liiketoiminnasta.

Kaupunki ohjasi teatterin muuttamaan, jotta kaupunki säästäisi 150 000 euroa vuosittain.

Vuosina 2015 ja 2016 kaupunki maksoi yhdistykselle avustusta 890 000 euroa eli saman summan, jonka se aikaisemmin oli yhteensä käyttänyt teatteriyhdistyksen avustukseen ja Savonlinnasalin katemaksuihin, joilla maksellaan Savonlinnasalin rakennusaikaisia lainoja.

Tänä vuonna teatterin avustus siis on 150 000 euroa aiempaa vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Avustuksen pieneneminen lyötiin lukkoon jo vuonna 2014, kun kaupunki vaati teatteria muuttamaan Savonlinnasaliin.

Jos teatteri saa pyytämänsä lisäavustuksen, se on säästänyt kaupungin menoja 65 000 euroa verrattuna aikaan, jolloin teatteri ja Savonlinnasali olivat erillään.

TAUSTAA

Teatterin tilakustannukset ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2014. Silloin teatteri maksoi Kisalinnasta ja sen pihassa sijaitsevasta puvustamosta huoneistokuluja yhteensä 215 000 euroa.

Vuoteen 2015 asti kaupunki sai kaupungilta avustusta vuosittain 548 000 euroa. Savonlinnasali Oy sai kaupungilta katemaksuja vuosittain noin 340 000 euroa.

Vuonna 2015 kaupunki maksoi teatteriyhdistykselle 890 000 euron avustuksen. Lisäksi kaupunki maksoi Kisalinnan vuokrat, koska teatterin siirtyminen Savonlinnasaliin haluttiin hoitaa ennen teatterin ja Kisalinnan vuokrasopimuksen päättymistä.

Vuonna 2016 kaupunki maksoi teatteriyhdistykselle 890 000 euron avustuksen.

Vuonna 2017 kaupunki maksaa teatteriyhdistykselle 790 000 euron avustuksen.

Teatteriyhdistys on eriyttänyt kirjanpidossaan valtionosuuteen oikeuttavan teatteritoiminnan sekä liiketoiminnan, joka yhdistykselle tuli Savonlinnasalin myötä. Tilakustannuksista noin 20 prosenttia kohdistuu käyttöpäivien perusteella liiketoimintaan.

Valtionosuutta yhdistys saa 485 700 euroa. Valtionosuuden suuruus perustuu henkilötyövuosiin, joita teatterilla on 24.

Liiketoiminnan puolella on ollut kaksi henkilötyövuotta.

Jaana Hänninen

Jaana Hänninen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.