Tukilakko ei sotke arkea suuresti Savonlinnassa — "Eniten lakko varmaan näkyy julkisessa liikenteessä"

Reilun viikon päästä Senaatintorilla osoitetaan mieltä työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. AKT ja Rakennusliitto ovat tuona päivänä lakossa, mutta esimerkiksi pyörien pysähtyminen aiheuttanee paikallisesti varsin vähän vaivaa.

Tuija Pauhu

— Työehtosopimuksia vastaanhan tässä ei lakkoilla, muistuttaa SAK:n paikallisjärjestön Lauri Tiainen.
— Työehtosopimuksia vastaanhan tässä ei lakkoilla, muistuttaa SAK:n paikallisjärjestön Lauri Tiainen.

Ammattiyhdistysväen mielenilmaus työttömyysturvan aktiivimallia vastaan Helsingissä perjantaina 2. helmikuuta näkyy myös Savonlinnan seudulla poliittisen tukilakon myötä.

Rakennusliitto ja Auto- ja kuljetusalan työntekijät AKT päättivät tiistaina olla perjantaina 2. helmikuuta lakossa, kun Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK järjestää Helsingin Senaatintorilla mielenosoituksen, jolla vastustetaan työttömyysturvan aktiivimallia.

Työehtosopimuksia vastaanhan tässä ei lakkoilla.

SAK:n Savonlinnan paikallisjärjestön puheenjohtaja Lauri Tiainen sanoo poliittisen tukilakon idean olevan se, että halukkaat pääsevät paikalle Helsingin mielenosoitukseen.
— Työehtosopimuksia vastaanhan tässä ei lakkoilla.
Hän arveleekin, että lakkopäivä ei sotke kovin suuresti Savonlinnan seudun arkea viikon kuluttua.
Tämä johtuu siitä, että lakkopäivää on rajattu monella tavalla. Esimerkiksi kaikki edellisen vuorokauden puolella lähteneet tavarakuljetukset ajetaan loppuun.

Lisäksi elintarvikekuljetusten osalta lakko alkaa vastaan aamukuudelta, joten viikonlopun ruoka- ja juomakuljetukset ehtinevät normaaliin tapaan perille.
— Eniten lakko varmaan näkyy julkisessa liikenteessä. Osa linja-autovuoroista varmaan pystytään ajaa esimiesvoimin, mutta joitakin jää ajamatta, arvelee Tiainen.

Tietty osa kuljetuksista rajataan automaattisesti pois lakon piiristä.
— Apteekkien ja sairaalan kuljetukset eivät vaarannu. Myös koululaiskuljetukset ja maitoautot kulkevat normaalisti.

Tiainen on saanut osaltaan hyväksyvää palautetta, kun perjantaista päätettiin tehdä osittainen lakkopäivä.
— Moni harmitteli, ettei pääse mielenilmaukseen työpäivän vuoksi, mutta nyt siihen on mahdollisuus. Toivottavasti saamme porukkaa liikkeelle täältäkin.
— Lakko päättyy pääosin kello 18 AKT:n osalta satamaa, huolintaa ja öljytuotteita lukuunottamatta. Rakennusliiton lakko kestää koko vuorokauden.

SAK:n paikallisjärjestö järjestää bussikuljetuksen Helsingin mielenosoitukseen 2. helmikuuta.