Putket pakkasen puristuksessa — Nopea lauhtuminen vain pahentaa vaivaa

Lämpötila nousee Savonlinnan seudulla tiistai-iltapäivän noin 20 pakkasasteesta torstaiaamuun mennessä plussan puolelle.

Yrjö Ruotsalainen

Putket pakkasen puristuksessa — Nopea lauhtuminen vain pahentaa vaivaa

Pakkasta on ja putkia arvatenkin pajahtelee jäätymällä taas halki.

Putki voi haljeta ihan suoraan jäätymälläkin, mutta yleisemmin halkeaminen johtuu putkeen kertyneen jään lämpölaajenemisesta.

Molemmissa tapauksissa vauriot havaitaan yleensä vasta pakkasen lauhtuessa.

Ensin mainitussa tapauksessa siksi, että vesi alkaa taas virrata ja jälkimmäisessä siksi, että vauriokin tapahtuu vasta tässä vaiheessa.

Pakkasella putki on alkanut hiljalleen jäätyä reunoilta kohti keskustaa, kunnes se on kokonaan ummessa. Pakkasen kiristyessä jää kutistuu ja putkeen pääsee tihkumaan lisää vettä, joka taas jäätyy.

Ilman lauhtuessa jää laajenee, ja tilan loppuessa putki halkeaa ennenkuin jää ehtii sulaa.

Se on aika lailla se ja sama kiistellä siitä miten vahinko on tapahtunut, jos se kerran on jo tapahtunut. Olennaisempaa olisi miettiä sitä, miten jäätymisen voi estää.

Putket pitää vetää jäätymättömiin rakenteisiin ja eristää huolellisesti.

Jos on riskialttiita paikkoja, kannattaa vesi pitää pakkasten ajan vaikka vähän valumassa tai käyttää sähköllä toimivia sulanapitokaapeleita.

Putkien sulatuttaminen ammattilaisella tai varsinkin putken pajahtamisesta aiheutuneiden vahinkojen korjuuttaminen tulee kalliiksi.

Sulatuskaapeli maksaa muutaman kympin tai jokusen satasen. Niitä löytyy sekä putken sisälle että pinnalle asennettavia ja sekä asentajan laitettavia että pistotulpallisia.

Jos vettä valuttaa vaikka viisi kuutiota vuorokaudessa, on kustannus esimerkiksi Savonlinnan vesitaksoilla noin 25 euroa vuorokausi tai 175 euroa viikko. Sillä hinnalla ei juuri mitään vahinkoja korjata.

Pakkanen hellittää -20 asteen lukemista Savonlinnan seudulla jo tiistaina iltapäivän ja illan aikana, ennustaa Ilmatieteen laitos.

Keskiviikkoaamuna pakkasta on enää vajaat kymmenen astetta, päivän mittaan lauhtuminen vain jatkuu ja torstain aamuyhdeksään mennessä lämpötila on plussan puolella.

Lauhtumisen mukana tulee yhtenäinen lumisadealue ja perjantaihin mennessä lunta sataa suurella todennäköisyydellä useita kymmeniä senttejä.

Kommentoidut