Tässä muutamia vinkkejä, jos auto hajoaa routavaurion vuoksi — Autoilijan on mahdollista saada korvauksia myös tienpitäjältä, jos tienhoito on lyöty laimin

Routavaurioita alkaa olla maanteillä. Autoon tulleita vahinkoja on korvattu nuukasti, mutta kyllä korvauksia kannattaa yrittää hakea.

Routa vaurioittaa keväällä teitä ja routavauriot autoja. Autoliitto muistuttaa, että joissakin tapauksissa tienpitäjä joutuu korvaamaan autolle tulleet vahingot.
Routa vaurioittaa keväällä teitä ja routavauriot autoja. Autoliitto muistuttaa, että joissakin tapauksissa tienpitäjä joutuu korvaamaan autolle tulleet vahingot.

Maanteillä alkaa pian olla runsaasti routavaurioita, joihin ajaminen voi rikkoa auton.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen muistuttaa, että routakuoppaan rikkoutuneesta autosta voi saada korvauksen, kunhan pitää mielessä muutamia asioita.

Autoilijan kannattaa toimia ripeästi ja nähdä hieman vaivaa, niin korvausten saaminen vahingoista on todennäköisempää. — Pasi Nieminen

Niemisen mukaan routavaurioista autoille koituneita vahinkoja on korvattu viime vuosina varsin kitsaasti. Tavallisesti korvausten saaminen kaatuu siihen, ettei tienpitäjän ole katsottu toimineen riittävän huolimattomasti tien kunnossapidossa.

— Usein kiistellään siitä, milloin vaurio on tielle ilmestynyt.
Korvausten saamista tienpitäjältä kannattaa aina yrittää, koska selkeissä tilanteissa niitä myös maksetaan.

Nieminen neuvoo, että auton rikkoutuessa routavaurioon autoilijan tulee soittaa heti Tienkäyttäjän linjalle.

— Tällöin tienpitäjälle syntyy ainakin velvollisuus lähteä korjaamaan tietä. Nopea yhteydenotto edesauttaa myös korvauksien saamista. Aikailemaan ei pidä jäädä, vaan ottaa yhteys saman tien, kun vahinko on tapahtunut.

Autoilijan kannattaa ottaa paikasta, maantien vaurioista ja auton kärsimistä vahingoista matkapuhelimellaan valokuvat, joilla hän voi tilanteen todistaa.

Jos tapauksella on silminnäkijöitä, kannattaa heiltäkin pyytää lausunnot ja ottaa ylös heidän yhteystietonsa.

Pasi Niemisen mukaan suomalaisen tiestön rapautumisen ongelmat on kyllä julkisesti myönnetty, ja ratkaisuja siihen on viime vuosina pyritty hakemaan jopa parlamentaarisella yhteistyöllä.

— Toimenpiteet tilanteen korjaamiseksi puuttuvat kuitenkin edelleen. Eli käytännössä ei rahaa ole kuitenkaan saatu riittävästi teiden kunnostamiseksi.

Tienkäyttäjän linjan puhelinnumero on 0200 2100.

ELY-keskuksen ohjeet korvaushakemuksiin löytyvät täältä.

Juttua muokattu klo 21.04. Korjattu kirjoitusvirhe otsikosta.