Nyt voi ottaa kantaa Savonlinnan sote-valmistelun suuntaan — Kaupungin verkkosivulta löytyy kommentointilomake

Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi viikon tiistaina ja valtuusto lokakuun viimeisenä maanantaina

Soila Puurtinen

Savonlinnan kaupunginhallitus saa kaupungille jätetyn kansalaispalautteen tiedokseen, kun se ensi viikolla linjaa kantaansa sote-valmistelun suuntaan.
Savonlinnan kaupunginhallitus saa kaupungille jätetyn kansalaispalautteen tiedokseen, kun se ensi viikolla linjaa kantaansa sote-valmistelun suuntaan.

Savonlinnalaisilla on ensi maanantaihin saakka aikaa lausua mielipiteensä siitä, pitäisikö kaupungin valmistella sote-aluetta yhdessä Pohjois-Savon vai Etelä-Savon kanssa.

Kaupungin verkkosivulta löytyy Ajankohtaista-osiosta lyhyt tiedote, jossa on linkki sähköiseen kommentointilomakkeeseen.

Vastaajan nimeä lomakkeessa ei kysytä. Kaupunginlakimies Aki Rasimus kertoo, että kyselyn tulokset otetaan huomioon asian valmistelussa ja että ne saatetaan luottamushenkilöille tiedoksi. Rasimuksen mukaan nimettömät ja nimellä varustetut vastaukset otetaan samalla tavoin huomioon.

Kaupunginhallitus ottaa kantaa Savonlinnan sote-valmistelusuuntaan ensi viikon tiistaina. Kaupungin lausunnosta päättää valtuusto 28. lokakuuta.

Vastauksen saa muotoilla itse

Lomakkeessa ei ole valmiita kysymyksiä, vaan vastauksen saa muotoilla haluamallaan tavalla.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Torikka (kesk.) toivoisi, että kaupunkilaiset kertoisivat kyselyssä, millaisia ajatuksia Pohjois-Savon kanssa mahdollisesti tehtävä sote-maakuntavalmistelu heissä herättää omien kokemusten pohjalta tai millaisen mielipiteen he ovat muodostaneet asiasta käydyn julkisen keskustelun perusteella.

Torikka korostaa, että nyt ei oteta kantaa maakuntakysymykseen muutoin kuin sote-valmistelun osalta.

— Eduskunnan käsissä aikanaan on se, kuuluuko Savonlinna jatkossa Etelä-Savon hallinnolliseen maakuntaan, vaikka se valmistelisi sote-uudistusta Pohjois-Savon kanssa.

Torikka tähdentää myös, että Pohjois-Savon sote-maakuntaan liittyminen ei veisi kuntalaisten perustason sosiaali- ja terveyspalveluja Kuopioon.

— Sosiaalipalvelujen ja perusterveydenhuollon on tietenkin säilyttävä lähellä. Erikoissairaanhoidon palvelut annettaisiin pääosin Savonlinnassa. Erityistason hoitoa tarvitsevat potilaat menisivät yliopistosairaalaan, kuten he nykyisinkin menevät, Torikka sanoo.

Sosterin henkilöstöjärjestöt ja lääkärit kannattavat Pohjois-Savon sotea

Sosterin henkilöstöjärjestöt ja lääkärikunta ovat ottaneet kantaa sen puolesta, että sote-uudistusta valmisteltaisiin Pohjois-Savon kanssa.

Myös Torikka kannattaa sote-valmistelua Pohjois-Savon suuntaan monestakin syystä. Hän uskoo, että Kuopion yliopistosairaalan osaamisen ja tutkimuksen korkea taso näkyisi Savonlinnassakin hyvänä palvelun tasona. Hän myös uskoo, että Kysin alainen sairaalayksikkö olisi mieluinen harjoittelupaikka hoitoalan opiskelijoille ja helpottaisi myös sekä hoitajien että lääkäreitten rekrytointia.

Harjoittelupaikkojen tarjonta varmistaisi Torikan mielestä hoitoalan koulutuksen säilymistä paikkakunnalla. Toisaalta sairaalan ja hoitoalan koulutuksen säilyminen paikkakunnalla pitäisi yllä kaupungin elinvoimaa.

Kaupunkilaisten kommenttien kysyminen oli kaupunginjohtaja Janne Laineen esitys. Myös Torikan mielestä kuntalaiskuuleminen on näin merkittävässä asiassa syytä järjestää.