Essoten hallitus linjasi: Tekonivelkirurgia säilyy Mikkelissä — Ratkaisua keskussairaaloiden työnjaosta ei ole vieläkään näkyvissä

Sote-kuntayhtymän Essoten hallitus päätti kokouksessaan torstaina, että tekonivelkirurgia säilyy Mikkelin keskussairaalassa. Hallitus toivoo, että tulevan työnjakomallin talousvaikutuksia arvioidaan nykyistä tarkemmin sekä Savonlinnan että Mikkelin sairaalan näkökulmasta.

Soila Puurtinen

Sote-kuntayhtymä Sosteri on toivonut keskussairaaloiden välille työnjakomallia, jossa tekonivelkirurgia olisi keskitetty Savonlinnan keskussairaalaan
Sote-kuntayhtymä Sosteri on toivonut keskussairaaloiden välille työnjakomallia, jossa tekonivelkirurgia olisi keskitetty Savonlinnan keskussairaalaan

Etelä-Savon keskussairaaloiden välisestä työnjaosta ei ole vieläkään syntynyt yhteistä näkemystä.

Sote-kuntayhtymä Essoten hallitus päätti torstaina kokouksessaan, että yksi vaihtoehto työnjakomalleista on nyt poissuljettu: tekonivelleikkaukset säilyvät Mikkelin keskussairaalassa.

Sote-kuntayhtymä Sosteri on toivonut keskussairaaloiden välille työnjakomallia, jossa tekonivelkirurgia olisi keskitetty Savonlinnan keskussairaalaan. Tällöin Mikkelistä olisi voinut tulla esimerkiksi rintasyövän osaamiskeskus.

Sosteri on pyrkinyt pitämään kiinni tekonivelleikkausten keskittämisestä Savonlinnaan. Savonlinnan keskussairaalan ylilääkäri, dosentti Petri Juvonen kertoi viimeksi keskiviikkona, että savonlinnalaiset ovat olleet Essoten hallituksen linjauksesta harmissaan.

— Haluaisin sanoa Mikkelin hallitukselle, että harkitkaa vielä työnjakomalleja — ja keskustelkaa savonlinnalaisten kanssa. Mikkelin pitäisi ymmärtää myös pienemmän Savonlinnan tarpeita, Juvonen vetosi haastattelussa.

Essoten hallitus: Arvioita nykyistä tarkemmin esitettävän työnjakomallin talous- ja kustannusvaikutuksia 

Tekonivelkirurgiasta on tullut kuuma peruna Savonlinnan ja Mikkelin keskussairaaloiden kirurgian työnjaosta neuvotellessa.

Työnjaon tarkoituksena on säilyttää maakunnassa noin tuhat leikkausta, jotka keskittämisasetuksen myötä muuten siirtyisivät Kuopioon tai Jyväskylään.

Asetus asettaa eräille leikkauksille minimimäärät, jotka sairaalan on täytettävä, jotta siellä voi tehdä kyseisiä leikkauksia.

Asetuksen mukaan samassa sairaalassa on leikattava yhteensä noin 600 polven ja lonkan tekonivelleikkausta. Rintasyöpäleikkauksten ja selkäleikkausten minimimäärä on 150 vuodessa.

Essoten hallituksen päätöksen mukaan jatkovalmistelussa on arvioitava nykyistä tarkemmin esitettävän työnjakomallin talous- ja kustannusvaikutuksia kummankin keskussairaalan näkökulmasta. Selvitysten valmisteluvastuu on kuntayhtymien talousjohdolla.

Hallitus merkitsi tiedoksi Mikkelin ja Savonlinnan keskussairaaloiden kirurgian ja päivystyspalvelujen yhteistyön ja työnjaon valmistelutilanteen.

Essoten hallitus käsittelee kirurgian työnjakoa seuraavan kerran kokouksessaan 17.5.2018, minkä esityslista julkaistaan 10.5.2018. Ennen kokousta asiasta pidetään Essoten ja Sosterin hallitusten yhteinen tapaaminen.