Postikiista jatkuu — Tukilakot eivät juuri näy Savonlinnassa

Usean ammattiliiton tukilakot pyörähtivät käyntiin, mutta Savonlinnassa bussit kulkevat ja Tallinnaankin pääsee.

Paikallisliikenne toimii Savonlinnassa tavalliseen tapaan AKT:n tukilakoista huolimatta.
Paikallisliikenne toimii Savonlinnassa tavalliseen tapaan AKT:n tukilakoista huolimatta.

Postin työriidan sovittelu meni sunnuntaina pahaan umpisolmuun ja useat useat ammattiliitot ovat julistaneet maanantaiksi tulilakkoja. Niiden vaikutukset jäävät Savonlinnan seudulla kuitenkin vähäisiksi. Bussit ja junat kulkevat, lentoliikenne toimii eikä kuljetusalan ylityökiellollakaan uskota olevan merkittäviä vaikutuksia alueella.

Kuljetusalan ylityökiellolla ei suuria vaikutuksia

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenet ovat ylityö- ja vuorojenvaihtokiellossa säiliöauto- ja öljytuotealalla sekä niihin liittyvissä toiminnoissa. Kiellot alkoivat toissa viikolla ja jatkuvat 8. joulukuuta asti, ellei Postin työkiistassa saada sitä ennen ratkaisua.

AKT:n Jyväskylän alueen aluetoimitsija Pentti Hämäläinen sanoo, ettei ylityökielto ole juurikaan näkynyt käytännön tasolla.

— Jokainen työntekijä seuraa tuntikehitystään ja jos näkee, että ylitöitä alkaa kertyä, niin silloin kieltäydytään ylitöistä. Hämäläinen sanoo.

— Kuorma-autoalan työehtosopimuksissa työtä tehdään kahden viikon eli 80 tunnin jaksoissa. Jos jakson lopulla näyttää, että seuraava päivä olisi työpäivä ja tunteja puuttuu vielä neljä, niin työntekijä voi ilmoittaa, että tulen huomenna tekemään neljä tuntia ja lähden sitten pois, Hämäläinen konkretisoi.

Hän huomauttaa, ettei ylitöiden tekeminen ole työnantajallekaan edullista.

— Nehän ovat yrityksenkin kannalta kalliita tunteja. Mutta joskus niitä vain tulee, kun tien päällä voi sattua kaikenlaista yllättävää, Hämäläinen sanoo.

Bussit, junat ja lentokoneet kulkevat

AKT:n tukilakko ei vaikuta kaukoliikenteen busseihin eikä Savonlinnan paikallisliikenteeseen. Tilanne on täysin toinen pääkaupunkiseudulla, missä bussiliikenne on lamautunut tukilakkojen seurauksena.

Junaliikenne kulkee normaalisti.

Myös lentoliikenne Savonlinnan ja Helsingin välillä kulkee tavalliseen tapaan.

Kososen Tallinnan-risteilyjen laivat Viron lipun alla

Myös Merimies-Unioni tuomitsee Postin toimet työntekijöidensä palkka- ja työehtojen leikkaamiseksi. Unioni ryhtyi tukitoimiin jo viime viikolla ja aikoo jatkaa toimenpiteitään niin kauan, kunnes Postin työehtoriidassa saavutetaan ratkaisu.

Merimies-Unionin tukitoimilla on suuria vaikutuksia myös Itämeren risteilyliikenteeseen, kun kaikki Suomen lipun alla purjehtivat alukset jäävät satamiin.

Kerimäkeläinen linja-autoliike S. Kosonen tekee tällä viikoilla useita Tallinnan-matkoja, mutta liikennöitsijänä on virolaisaluksia, joten tämän viikon matkoihin tukitoimilla ei ole vaikutusta. Kososen ensimmäiselle Tallinnan-reissulle lähdettiin tänään maanantaina. Seuraavan kerran risteilymatkustajia viedään Helsinkiin ja sieltä Tallinnaan keskiviikkona ja sen jälkeen vielä viikonloppuna. Ensi viikon risteilymatkojen onnistumisesta ei vielä ole tietoa.

Medialiitto hylkäsi sovintoesityksen

Postin työehtoriitaa ei saatu sunnuntaina sovittua, kun Medialiitto hylkäsi neljän selvityshenkilön ehdotuksen pakettilajittelijoita koskevan kiistan ratkaisemiseksi. Medialiiton mukaan pakettilajittelijoiden siirto toiseen työehtosopimukseen on ollut Postin oma päätös, eikä asia Medialiiton mukaan kuulu sen ratkaistavaksi.

Postityöntekijöitä edustava PAU ei hyväksy pakettilajittelijoiden siirtoa Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen työehtosopimukseen. Kiista pakettilajittelijoiden asemasta on estänyt sovun löytymisen postialan tes-neuvotteluissa PAUn ja työnantajaliitto Paltan välillä.

PAU olisi hyväksynyt neljän työmarkkinakonkarin esittämän ratkaisun, jonka jälkeen se olisi voinut solmia uuden työehtosopimuksen Paltan kanssa.

PAU ilmoitti myöhään sunnuntai-iltana jatkavansa lakkoja joulukuun 22. päivään asti. Lakot laajenevat tänään maanantaina Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin, kun tähän mennessä ne ovat koskeneet postinjakelua, -käsittelyä ja -kuljetusta sekä pakettilajittelua.