Kiinteistövero nousee Rantasalmella täpärän 10-9 äänestyksen jälkeen

Kiinteistöveron nosto oli vaikeaa keskustalle. Veron nostoa vastustaneiden mielestä veron nosto on huono signaali investointeja tehneille matkailu- ja maatalousyrittäjille.

Katja JuurikkoKiinteistöveron vastustajien mielestä veron nosto on huono signaali niille, jotka ovat investoineet esimerkiksi vuokramökkeihin tai maatalouden tuotantorakennuksiin. Arkistokuva.
Kiinteistöveron vastustajien mielestä veron nosto on huono signaali niille, jotka ovat investoineet esimerkiksi vuokramökkeihin tai maatalouden tuotantorakennuksiin. Arkistokuva.

Rantasalmella jouduttiin äänestämään kiinteistöverosta myös kunnanvaltuustossa. Kunnanjohtaja Kristiina Järvenpään esitys kiinteistöverojen maltillisesta nostosta meni maanantai-iltana läpi täpärästi äänin 10-9.

Kiinteistöveron korotus oli vaikea päätös erityisesti keskustalle, jonka ryhmä hajosi äänestyksessä.

Kiinteistöverojen pitämistä ennallaan esitti keskustan Jari Rautiainen Petra Huupposen ja usean muun keskustalaisen kannattamana.

- Rantasalmen elinvoimastrategian ykkösjuttuja on elinvoiman lisääminen. Täällä on erityisesti maatalouden saralla rakennettu paljon. En näe, että tämä millään tavalla lisäisi alueen elinvoimaa, Rautiainen perusteli.

Myös vapaa-ajan asukkaat saadaan verolle

Huupponen (kesk.) perusteli omaa kantaansa veron epäreiluudella.

- Se ei perustu tulotasoon. Sillä ei pelasteta kuntataloutta, mutta rokotetaan niitä, joka ovat investoineet tänne esimerkiksi mökkikyliin ja maatalouteen, totesi Huupponen, joka itse teki vastaavansisältöisen esityksen hallituksessa viikko sitten.

Vihreiden Päivi Koikkalainen-Rovamo näki, että vero koskee tasapuolisesti kaikkia niitä, jotka omistavat.

- Myös niitä tuhansia, jotka omistavat täällä loma-asuntoja ja käyttävät palveluja.

Demareiden Tuula Hämäläinenkin puhui veron puolesta.

- Rantasalmi säilyy kuitenkin maltillisena verottajana korotuksen jälkeenkin.

Vuoden 2020 alusta lähtien voimaan astuva uusi yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,10, vakituinen asunto 0,55, loma-asunto 1,10 sekä rakentamaton rakennuspaikka 2,00.

Kiinteistöverolla kerätään veronmaksajilta ensi vuonna 200 000 euroa kuluvaa vuotta enemmän rahaa.

Tuloveron nostoa ei vastustanut kukaan

Tuloveron nosto 0,5 prosenttiyksiköllä 22 prosenttiin tapahtui yksimielisesti. Jokainen valtuustoryhmä vuorollaan kannatti veron nostoa, vaikka pitikin sitä valitettavana.

- Jatkumo vuosina 2015-2019 on murheellinen. Melkein joka vuosi veroprosenttia on nostettu, mutta silti verokertymä pysyy samalla tasolla, analysoi kokoomuksen Ahti Myllys, joka kertoi jo laskeneensa, mitä veroprosentin nosto merkitsee hänen omalla kohdallaan.

Kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää harmitteli niin ikään kunnan efektiivistä veroastetta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että kuntalaisten veronmaksukyky on heikko.

- Meillä on paljon matalapalkkaisia asukkaita, jotka saavat erilaisia vähennyksiä. Verotettavaa ei juuri jää.

Järvenpään mukaan veroprosentin ja efektiivisen veroasteen erotus saattaa olla jopa toiseksi suurin koko Suomessa.

Rantasalmen kunnan talouden tasapainottamisohjelmassa on tavoitteena 400 000 euron verotulojen kasvu vuosina 2019-2021. Teoriassa yhden prosentin muutoksen tuloverossa pitäisi lisätä verokertymää noin puoli miljoonaa euroa.

Työllisyydenhoito luultua haastavampaa

Rantasalmen kunta otti työllisyysasiat omaan hoitoonsa parisen vuotta sitten siinä uskossa, että pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen pystyttäisiin pureutumaan aiempaa paremmin.

- Uskoimme erityisesti, että saisimme otteen erityisesti niistä, jotka ovat vasta putoamassa pitkäaikaistyöttömyyteen, kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää totesi.

Urakka on kuitenkin osoittautunut hankalammaksi kuin osattiin kuvitella. Vaikka työnhakijoiden eteen tehdään pitkäjänteistä työtä yhdessä sosiaaliohjaajan kanssa, on monen tilanne niin haasteellinen, että tilanne ei tule etenemään työllistymisen suuntaan.

Työttömyyden pitkittymisestä rokotetaan kuntaa

Ihmisillä on pitkiä ammatillisia kuntoutuksia, terveysrajoitteita, arjen hallinnan haasteita ja osa kuuluisi työnhaun sijasta eläkkeelle.

Noususuhdanne ei ole parantanut tilannetta.

Kunnan maksama työmarkkinatuen osuus kasvaa työttömyyden pitkittyessä. Rantasalmen valtuusto myönsi 55 000 euron lisämäärärahan työmarkkinatuen kuntaosuuteen tälle vuodelle.

- Jokin isompi ja järeämpi järjestelmä tarvittaisiin valtiovallan taholta tähän ongelmaan, totesi keskustan Jari Rautiainen.

Juttua päivitetty 12.11.2019 korjaamalla, että Rantasalmella veroprosentin ja efektiivisen veroasteen erotus saattaa olla toiseksi suurin koko Suomessa.