Kuntaliiton Reina: Uudistusta on hankala valmistella, kun sisällöstä ei ole tietoa — Varatoimitusjohtaja ymmärtää kuntien huolen kiinteistöistään

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina pitää huolestuttavana sitä, että maakunnat joutuvat valmistelemaan maakunta- ja sote-uudistusta, vaikka uudistusta koskevaa lakia ei ole hyväksytty ja vaikka kaikkia yksityiskohtia ei tiedetä.

Tuija Pauhu

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina pitää huolestuttavana sitä, että maakunnat joutuvat valmistelemaan maakunta- ja sote-uudistusta, vaikka uudistusta koskevaa lakia ei ole hyväksytty ja vaikka kaikkia yksityiskohtia ei tiedetä.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina pitää huolestuttavana sitä, että maakunnat joutuvat valmistelemaan maakunta- ja sote-uudistusta, vaikka uudistusta koskevaa lakia ei ole hyväksytty ja vaikka kaikkia sen yksityiskohtia ei tiedetä.

Reina puhui Etelä-Savon maakuntaliiton ja Kuntaliiton ajankohtaispäivässä Savonlinnassa torstaina.

Maakunta- ja sote-uudistusta koskevien lakien käsittely eduskunnassa lykkääntyy niin, että uuden lain mukaisia maakuntia ei voida perustaa vielä heinäkuun alussa. Maakuntien väliaikaishallinnon perustaminenkin lykkääntynee syksyyn.

Reinan mielestä valtion on nyt osoitettava muutoksen valmisteluun rahaa jo nykyisille maakunnille ja kunnille. Valmistelun rahoitus ei voi odottaa syksyä ja väliaikaishallintoa.

— Ei ole varaa tehdä niin, että maakunnat keskeyttävät valmistelun, kun ei ole rahaa, ja jatkavat sitä vasta syksyllä, Reina sanoo.

Lakipaketin hankalimpiin kohtiin kuuluu kysymys kiinteistöjen omistamisesta. Lakiesityksen mukaan kuntayhtymien omaisuus siirtyy korvauksetta maakunnille. Kuntien omistamat rakennukset eivät siirry maakunnille, mutta niiden käyttämisestä päättää siirtymävaiheen jälkeen maakunta.

Reinan mielestä kiinteistöriskejä ja varallisuusaseman heilahteluja tasaisi se, jos maakunnat maksaisivat kunnille hinnan kiinteistöistä tai jos maakunnat ja kunnat perustaisivat yhteisiä kiinteistöyhtiöitä.

Savonlinnan virkamiesjohto esitti hiljattain kaupungin omistamien palvelutalojen myyntiä ja palvelujen kilpailuttamista keinona kiinteistöriskien hallintaan. Esitys tuli perusturvalautakunnassa hylätyksi.

Reina ymmärtää, että tässä tilanteessa kunnat hakevat erilaisia ratkaisuja poistaakseen omistamiinsa kiinteistöihin liittyvät riskit.

— Kannattaa kuitenkin olla varovainen tällaisista asioista päätettäessä ennen kuin lainsäädännön sisältö on tiedossa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.