SAMI ottaa viranhakijan nimen salailun uuteen harkintaan — Korkein hallinto-oikeus on kumonnut vastaavan päätöksen

Korkein hallinto-oikeus päätti syksyllä 2015, että tiedot viranhakijan nimestä, koulutuksesta ja viimeisimmästä työpaikasta eivät olleet salassa pidettäviä tietoja.

Soila Puurtinen

Korkein hallinto-oikeus päätti syksyllä 2015, että tiedot viranhakijan nimestä, koulutuksesta ja viimeisimmästä työpaikasta eivät olleet salassa pidettäviä tietoja.
Korkein hallinto-oikeus päätti syksyllä 2015, että tiedot viranhakijan nimestä, koulutuksesta ja viimeisimmästä työpaikasta eivät olleet salassa pidettäviä tietoja.

Savonlinnan koulutuskuntayhtymän johtajan ja rehtorin yhdistelmävirkaa hakeneen henkilön nimen julkaisematta jättämisestä keskustellaan heti maanantaina, lupaa yhtymähallituksen varapuheenjohtaja Tuukka Suomalainen (kesk.). Hän aikoo ottaa asian puheeksi kuntayhtymän nykyisen johtajan, rehtori Keijo Pesosen kanssa.

Kuntayhtymä hakee seuraajaa Pesoselle, joka lopettaa työt vuoden 2018 alussa.

Yhtymähallitus valitsi keskiviikkona haastateltaviksi viisi henkilöä ja päätti, että yhden nimeä ei anneta julkisuuteen.

— Tarkoituksena oli, että yksikään hakija ei nimen julkaisemisen takia jättäytyisi pois pelistä ja että saataisiin mahdollisimman hyvä viranhaltija, Suomalainen sanoo.

Suomalainen ei itse ole keskustellut hakijan kanssa, mutta hakija on esittänyt Pesoselle toiveen, että hänen nimensä ei tulisi julkisuuteen.

— Ei ihminen sellaista ilman pätevää syytä toivo. Arvioimme, että hänellä on siihen hyvät perustelut, jotka liittyvät hänen nykyiseen työtehtäväänsä, Suomalainen sanoo.

Suomalainen kuuli Itä-Savolta lauantaina korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) syksyllä 2015 antamasta ennakkopäätöksestä, jossa vastaava Helsingin kaupungin päätös kumottiin.

Tiedot viranhakijan nimestä, koulutuksesta ja viimeisimmästä työpaikasta eivät KHO:n mukaan olleet salassa pidettäviä tietoja. Julkishallinnon organisaatio saa kieltäytyä antamasta vain sellaista tietoa, joka on laissa säädetty salassa pidettäväksi. Helsingin kaupunki velvoitettiin kertomaan hakijan nimi sitä kysyneelle toimittajalle.

Asiaan ei vaikuttanut se, että henkilöstökonsultti oli luvannut hakijalle, että tämän tiedot eivät tule julkisiksi, jos tämä ei tule valituksi tehtävään. Kyse oli pääkaupunkiseudun kuntien ja HUS-kuntayhtymän yhteisen hankejohtajan määräaikaisesta virasta.

— En tiennyt tuosta ennakkopäätöksestä. Puhumme asiasta maanantaina. Olennaisinta kuitenkin on, että saataisiin mahdollisimman hyvä kuntayhtymän johtaja ja rehtori, Suomalainen toistaa.

Itä-Savon päätoimittaja Tiina Ojutkangas arvioi, että KHO:n päätöksestä kuultuaan koulutuskuntayhtymä ei voi päätyä muuhun ratkaisuun kuin julkistamaan viidennen haastatteluun kutsutun nimen nimen.

— Mikäli hyväksyisimme nimen salaamisen, olisimme pian tilanteessa, jossa seudun virat täytettäisiin ilman, että hakijoitten nimet tulevat julkiseksi.

Ojutkankaan mukaan Itä-Savon toimitus odottaa kuntayhtymän pikaista ratkaisua asiassa ja päätöstä, että kaikki hakijat ovat julkisesti tiedossa.

— Ikävintä olisi joutua hakemaan tietoja normaaliin paikallisuutiseen oikeusteitse. Kysymys ei ole pikkuasiasta vaan tärkeästä periaatteesta ja laista, jonka perusteella kansalaisilla ja medialla on oikeus saada tietoa. Nyt ajatellaan nimenomaan lukijoita, Ojutkangas sanoo.

Lue korkeimman hallinto-oikeuden asiaa koskeva päätös tästä.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.