Silkkiuikusta ei enää havaintoja, sukeltelee ehkä jo autuaammilla salakka-apajilla

Savonlinnassa talvehtinut silkkiuikku oli hyvin harvinainen talvehtija.

Ilkka Solanterä

Harvinainen talvivieras, silkkiuikku, kiinnitti monen ohikulkijan huomion linnan seutuvilla keskitalvella.

Savonlinnassa Olavinlinnan ympäristössä runsaan kuukauden päivät uiskennellut silkkiuikku on kadonnut. Harvinainen talvehtija nähtiin Tiira-tietokannan mukaan viimeksi viime torstaina. Siihen saakka siitä oli päivittäisiä havaintoja uudenvuodenaatosta lähtien.

Toisin kuin aiemmin uutisoitiin, Kyrönsalmen silkkiuikku ei ollut tammikuussa Suomen ainoa tilastoitu yksilö. Myös muutama muu silkkiuikku uhmasi Suomen talvea tammikuun pakkasissa, Savonlinnaa lähimpänä Lappeenrannassa.

Laji talvehtii Itämerellä ja Pohjanmerellä, eikä yleensä jää talveksi Suomeen.

Minne harvinainen vieras on sitten kadonnut? Luultavin vaihtoehto on se, että se ei kestänyt pakkasia, jotka alkoivat puolitoista viikkoa sitten, ja sukeltelee nyt autuaammilla salakka-apajilla. Optimistisempi, mutta epätodennäköisempi ajatus on, että silkkiuikku on jostain syystä hylännyt linnan ja museon tienoot ja siirtynyt johonkin toiseen sulaan.

Tammikuun puolivälissä Kyrönsalmessa viivähti noin viikon ajan myös silkkiuikun lähisukulainen, pikku-uikku, joka on serkkuaan huomattavasti tavallisempi ilmestys Suomen talvessa.

Juttua päivitetty 11.2. klo 15.03: Korjattu alkuperäistä tekstiä, sillä Suomesta on myös muita tammikuisia silkkiuikkuhavaintoja, Savonlinnan silkkiuikku ei ollut ainoa.