Yrityksillä on monta syytä tukea Savonlinnassa alkavaa sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutusta

Insinööripula voi olla jopa yrityksen kasvun esteenä

Tuija Pauhu

Kevättalvella asentajaksi valmistuva rantasalmelainen Mikko Niiranen ja Norelcon toimitusjohtaja Ari Hämäläinen ovat tyytyväisiä, että ensi syksynä Savonlinnassa alkaa insinöörikoulutus. Niiranen suunnttelee jatkavansa opintojaan jossain vaiheessa.
Kevättalvella asentajaksi valmistuva rantasalmelainen Mikko Niiranen ja Norelcon toimitusjohtaja Ari Hämäläinen ovat tyytyväisiä, että ensi syksynä Savonlinnassa alkaa insinöörikoulutus. Niiranen suunnttelee jatkavansa opintojaan jossain vaiheessa.

Norelco Oy:n toimitusjohtaja Ari Hämäläinen alkoi pari vuotta sitten puhua, että Savonlinnassa pitäisi olla sähkö- ja automaatioalan insinöörikoulutusta.

Hämäläinen kertoo, että insinöörejä on aivan liian vähän.

Yritykset tukevat koulutusta lahjoituksin

Syksyllä 2019 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk on aloittamassa sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutuksen. Koulutus tapahtuu monimuotokoulutuksena, eli opiskelijat käyvät koulutuksen ohella alan yrityksessä töissä.

Koulutukseen valittavilla pitää olla toisen asteen koulutus ja muutaman vuoden työkokemus.

Savonlinnan kaupunki sekä muutamat alan yritykset lahjoittavat ammattikorkeakoulun tekniikan ja liikenteen koulutusalalle rahaa, jota on tarkoitus käyttää uudesta koulutuksesta syntyviin lisäkustannuksiin.

Yritysten lahjoitussumma on yhteensä 70 000 euroa.

Lahjoituksia tekevät ainakin Suur-Savon Sähkö Oy ja Järvi-Suomen Energia Oy, Norelco sekä Sioma Oy.

Lahjoituksia tehneet yritykset perustelevat ratkaisuaan työvoimantarpeella.

Sioma Oy:n toimitusjohtaja Petri Valtonen sanoo, että yritys tarvitsee lisää insinöörejä työnjohtopuolelle. Yhtiöllä on toimintaa Savonlinnassa ja Mikkelissä. Työntekijöitä Savonlinnassa on reilut parikymmentä.

Järvi-Suomen Energian Arto Pajunen: automaatioinsinöörikoulutus palvelee laajaa aluetta

Järvi-Suomen Energian toimitusjohtaja Arto Pajunen kertoo yhtiön katsovan alueellista koulutustarvetta laajemmin.

— Uskon, että koulutuksen ansiosta maakunnan yrityksiin löytyy paremmin automaatioinsinöörejä. Automaation merkitys nousee sähkönjakelussa ja sähköverkoissa koko ajan, joten uutta osaamista tarvitaan, Pajunen sanoo.

Norelcon Hämäläinen: Henkilöstön vähäinen saatavuus on kasvun esteenä

Norelco valmistaa sähköasemia, -keskuksia ja muuntamoita kotimaahan sekä vientiin. Yhtiöllä on Savonlinnassa 150 työntekijää ja Kuopion tehtaalla 40. Insinööripaikat ovat melkein kaikki Savonlinnassa.

— Meillä on kasvun esteenä jo vuoden ajan ollut henkilöstön vähäinen saatavuus. Kasvuun tarvitaan sekä asentajia että insinöörejä.

Hämäläisen mukaan kysyntää olisi paljon myös tuotteen kylkeen myytävillä insinööripalveluilla.. Toiminnan laajentaminen palvelujen suuntaan ei kuitenkaan insinööripulan takia ole mahdollista.

Hämäläisen mukaan Norelcossa uskotaan että omista asentajista 5 — 10 hakeutuu ensi syksynä alkavaan insinöörikoulutukseen.

— On hieno juttu, jos omasta porukasta lähtisi ihmisiä kouluttautumaan insinööreiksi työn ohessa Savonlinnassa. Tämä mahdollisuus voi houkutella tänne myös asentajia, kun tiedetään, että täällä on urakehitysvaihtoehtoja.

— Omalla paikkakunnalla kouluttautuvat jäävät varmemmin Savonlinnaan myös koulutuksen päätyttyä

Norelcossa on 30 — 35 sähköinsinöörille sopivaa tehtävää.

— Insinöörejä tarvitaan suunnitteluun, tuotekehitykseen, tarjouslaskentaan, työnjohtoon, koestukseen ja myyntiin. Kun myydään räätälöityjä teknisiä tuotteita, olisi insinööritaidosta paljon hyötyä myös myyntipuolella.

Norelco on jo pitkään tehnyt Samiedun kanssa yhteistyötä. Töissä on kerrallaan jatkuvasti kerrallaan 7 — 10 asentajaksi opiskelevaa Samiedun opiskelijaa.

Rantasalmelainen Mikko Niiranen valmistuu helmikuussa Samiedusta sähköasentajaksi. Hän on harjoittelujakson jälkeen päässyt Norelcoon oppisopimuskoulutukseen.

Insinöörikoulutus kiinnostaisi Niirasta jossain vaiheessa.

Uusimmat uutiset