Prikaatikenraali Pekka Tuunanen: ”Vapaaehtoisuus on pienen voima”

Savonlinnan seudun Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen perinneyhdistyksen 20-vuotisjuhlaa vietettiin lauantaina.

Timo Seppäläinen

Prikaatikenraali Pekka Tuunanen saapui juhlaan mökiltään Punkaharjulta.

Vapaaehtoinen maanpuolustustyö ja muukin vapaaehtoisuuden pohjalta tehtävä yhteiskuntaa tukeva työ nousivat vahvasti esiin prikaatikenraali Pekka Tuunasen puheessa Savonlinnassa lauantaina.

Tuunanen puhui Savonlinnan seudun Suojeluskunta- ja Lotta Svärd -järjestöjen perinneyhdistyksen 20-vuotisjuhlassa Savonlinnan seurakuntakeskuksessa. Tuunanen asuu Jyväskylässä, mutta Punkaharju on synnyin- ja nykyinen mökkipitäjä.

Hän muistutti, että vapaaehtoinen maanpuolustus elää ja voi kohtalaisen hyvin ja korosti koulutuksen merkitystä.

— Maanpuolustusjärjestöt muodostivat vuonna 1993 itselleen keskitetyn koulutusorganisaation, Maanpuolustuskoulutus ry:n. Järjestön kehityksessä tapahtui iso harppaus vuonna 2008, kun ry:stä kehitettiin julkisoikeudellinen yhdistys, Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK), Tuunanen sanoi.

Kaakkois-Suomessa Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon maakuntien alueella MPK:lla on koulutuspaikat Haminassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa ja Mikkelissä.

— Koulutus keskittyy erityisesti näille paikkakunnille, mutta toki sitä voidaan järjestää missä vain, Tuunanen muistutti.

— On tietysti hyvä huomata nykytilanteessa, että reserviläisjärjestöt tekevät koulutustoiminnan rinnalla paljon muutakin ympäristöään hyödyttävää. Mainitsen hyvänä esimerkkinä esimerkiksi punkaharjulaisten reserviläisten toimet sankarihautojen kunnostajina. Enkä voi olla korostamatta, että esimerkiksi itsenäispäivän tai joulun kunniavartiot sankarihaudoilla ovat sitä nykypäivän maanpuolustustyötä, jolla on perinteiden kunnioittamisen rinnalla myös maanpuolustustyön viestinviejän roolia.

Tuunanen muistutti, että MPK tarjoaa kaikille avointa varautumis- ja turvallisuuskoulutusta ja että tässä tehtävässä maanpuolustuksen naisjärjestöillä on merkittävä asema ja toimijan rooli.

— Varautumis- ja turvallisuuskoulutuksessa korostuu haavoittuvan nyky-yhteiskunnan häiriötilanteet ja niistä selviäminen. Vaikkapa selviydymmekö sähköttä tai miten maatilat ovat varautuneet poikkeustilanteisiin, Tuunanen huomautti.

— Kannustan ajattelemaan vapaaehtoisuutta voimavarana myös nykyaikana. Luultavasti isämme ja esi-isämme hankkivat omaehtoisesti sellaisia kykyjä, joilla kauheasta vihollisesta selvittiin. Ja siksi kunnioitan myös sitä näkemystä, että omin voimin selvitään myös huomisesta. Vapaaehtoisuus on pienen voima ja mahtava lisä kaikille viranomaisille, Tuunanen arvioi.Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet