Oravin retkiluistelureitti avautuu lauantaina — teräsjää jäämässä ohueksi, joten muualla kuin merkityillä reiteillä kannattaa olla varovainen.

Lähiseudun vesistöjen teräsjää on jäämässä ohueksi, joten muualla kuin merkityillä reiteillä kannattaa olla varovainen.

Oravissa päästään luistelemaan jälleen lauantaina. Muille kuin merkityille reiteille ei kannata monillakaan paikoilla poiketa.
Oravissa päästään luistelemaan jälleen lauantaina. Muille kuin merkityille reiteille ei kannata monillakaan paikoilla poiketa.

Oravin retkiluistelureitti Oravista Linnasaareen avataan huomenna lauantaina, kertoo Marie Fant Saimaa Holiday Oravista.

— Talvi on ollut haastava, sillä teräsjää on melko ohut ja sen päällä on paljon lunta ja vettä. Huomenna kuitenkin pääsemme reitille, mutta sunnuntaiksihan on taas luvattu lumisadetta ja reittiä jouduttaneen taas auraamaan.

Fant kertoo, että reitin avaaminen luistelukuntoon on ollut kovan työn takana. Reittiä on aurattu ja jäädytetty ja liikkujien on syytä pysyä reitillä, sillä heti sen ulkopuolella jään päällä on paljon lunta ja sohjoa.

Oravista on kuitenkin saatu avattua myös 20 kilometrin pituinen vaellusreitti Järvisydämeen ja sillä voi liikkua jalkaisin tai moottorikelkalla. Hiihtolatua reitille ei ole ajettu. Reitti on merkitty ja sen jään paksuus on mitattu riittäväksi, kertoo Marie Fant.

Teräsjää vielä melkoisen heikkoa

Vaikka pakkanen on ollut ajoittain melko kovaa, ei se ole vahvistanut teräsjäätä, kertoo Etelä-Savon ely-keskus. Teräsjään osuus on ely-keskuksen tammikuun lopussa tekemien mittausten mukaan pysynyt ennallaan, mutta teräsjään päälle vesisohjosta ja lumesta muodostuvaa kohvajäätä on tullut lisää.

Jääpeitteen kokonaispaksuudet vaihtelivat 27 sentistä 44 senttiin mittauspaikasta riippuen. Haukivedellä Oravissa jään kokonaispaksuudeksi mitattiin 27 cm. Jää oli paksuuntunut edellisestä mittauskerrasta tammikuun 10. päivästä 8 cm verran.

Jään paksuus vaihtelee vesistöjen eri osissa paljon, ja siksi jäillä liikkujien tulee olla varovaisia, muistuttaa Etelä-Savon ely-keskus. Vaikka rannalla jäätä on jo paikoin tukevasti, voi etenkin suurempien järvien selkävesillä jää olla vielä heikkoa.

Ilmoitetut jään paksuudet eivät kerro kyseisen järven koko jäätilannetta, vaan pelkästään yhden tutkimuskohteen tuloksen. Mittauspaikat ovat korkeintaan 100 metrin etäisyydellä rannasta, eivätkä näin ollen kuvaa selkävesien jäätilannetta. Mittauspaikat eivät myöskään sijaitse virtapaikoissa.

Teräsjään osuus ei vahvistune aivan heti

Viime aikoina satanut paksu lumikerros on osin muuttunut sohjoksi ja edelleen heikommin kantavaksi kohvajääksi teräsjään pinnalle. Huolimatta jään kokonaispaksuuden kasvamisesta heikommin kestävän kohvajään osuus on paikoin huomattavasti suurempi kuin teräsjään.

Sääennusteen mukaan ilman lämpötila on pakkasen puolella seuraavat 10 vuorokautta. Odotettavissa on tosin runsaasti lumisateita, joten teräsjään osuus kokonaisjäänpaksuudesta ei vahvistune vaan kohvajään osuus kasvanee edelleen. Jäät ovat paksuuntuneet, mutta eivät ole merkittävissä määrin vahvistuneet.