Metsä Woodin investointi antaisi mahdollisuuden ja uskallusta rakentaa elämää eteenpäin — iso piristysruiske Savonlinnan seudulle, joka on jo Suomen suurin mekaanisen puuteollisuuden keskittymä

Keskiviikkona saatiin Savonlinnan seudulle ilouutinen, kun Metsä Wood kertoi suunnittelevansa uuden kertopuulinjan rakentamista Punkaharjun tehtaalleen. Mahdollisen investoinnin arvo olisi noin 52 miljoonaa euroa. Usko investoinnin toteutumiseen on vahva.

Timo Seppäläinen

Metsä Woodin investointi antaisi mahdollisuuden ja uskallusta rakentaa elämää eteenpäin — iso piristysruiske Savonlinnan seudulle, joka on jo Suomen suurin mekaanisen puuteollisuuden keskittymä

Keskiviikkona saatiin Savonlinnan seudulle ilouutinen, kun Metsä Wood kertoi suunnittelevansa uuden kertopuulinjan rakentamista Punkaharjun tehtaalleen. Mahdollisen investoinnin arvo olisi noin 52 miljoonaa euroa.

Lopullinen investointipäätös tehdään vuoden loppuun mennessä. Sitä ennen Metsä Wood neuvottelee Savonlinnan kaupungin ja tehtaan henkilöstön kanssa investoinnin edellytysten luomisesta. Mikäli investointi toteutuu suunnitellusti, linja käynnistyy vuoden 2019 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Timo Seppäläinen

17649728.jpg

Luottamusmiehet: "Suunnitelma kertoo, että kertotehtaalla osataan tehdä hommat"

Tehtaiden luottamusmiesten palaverissa usko investoinnin toteutumisesta on vahva.
— Erinomaisen hieno juttu, niin henkilöstön, tehtaan, Punkaharjun kuin koko Savonlinnankin kannalta, kiteytti työsuojeluvaltuutettu Janne Jokinen tunnelmat Itä-Savolle heti tuoreeltaan keskiviikkona
Kokoushuoneessa istuvilla luottamusmiehillä on vakaa usko ja luottamus siihen, että suunnitelmat investoinnista viedään maaliin.
— Se edellyttää tuotannon edelleen kehittämistä, tielinjauksien muuttamista ja hallin laajentamista sekä johdon ja henkilöstön halua edelleen sitoutua, mistä kertoo jo se, että yhtiö aikoo investoida Punkaharjulle. Meillä on ammattitaitoinen, osaava ja sitoutunut henkilöstö. Vaihtuvuus on ollut hyvin pientä, toteaa työsuojeluvaltuutettu Jokinen.
Investointi tuo hänen mukaansa turvaa molemmille tehtaille Nobelinniemessä, niin kertolle kuin vanerillekin, minkä allekirjoittavat muutkin luottamusmiehet neuvotteluhuoneessa. Tehtaiden välillä on tietty synergiaetu ja kummankin menestyminen on tehdasalueen vahvuus jo puunhankinnankin suhteen.
— Meillä on vahva usko kumpaankin tehtaaseen, vaikka yhtiö investoi myös Viroon. Tämä investontisuunnitelma on todella hieno homma. Suunnitelma kertoo, että kertotehtaalla osataan hommat tehdä, sanoo pääluottamusmies Janne Naukkarinen.
Hän kertoo, että investointiuutista odotettiin jo vuonna 2008, mutta lama ja maailmanmarkkinatilanne sotkivat suunnitelmat.

Timo Seppäläinen

17649776.jpg

Kylällä uskaltaa rakentaa elämää, kun työpaikkoihin panostetaan

Tehtaan henkilöstö on suhtautunut uutiseen innostuneesti. Uutinen tuli lopulta yllätyksenä, vaikka siitä on ollut puhetta vuosia sitten.
Kertotehtaan kuivauskoneoperaattori Pasi Laamanen kuvailee investointiuutista hienoksi asiaksi.
— Investointipäätös tietää lisää työpaikkoja, se on tärkeä asia. Tämä on ollut vakaa työpaikka. Pääasia, että on töitä, ettei häviä koko kylä, sanoo 11 vuotta kertotehtaalla työskennellyt Laamanen.
Alkuperäisiä kertotehtaan työntekijöitä on Pasin puoliso Marja Laamanen. Hänelle tuli helmikuussa 16 vuotta täyteen.
— Kävin Lohjalla opiskelemassa kertopuun tekoa ja olen ollut täällä alusta asti töissä. Olen syntynyt Punkaharjulla ja asun täällä, mikäs sen mainiompi paikka käydä töissä.
Moni on puhunut Punkaharjun kylällä ja töissäkin, kun yhtiö on viime aikoina investoinut Lohjalle, Äänekoskelle ja Viroon, että mihin on Punkaharju unohtunut.
— Kun kuulin investontisuunnitelmasta, olisi tehnyt mieli huudahtaa että Jes. Kyllä tällaiset uutiset henkisesti helpottavat, sillä välillä on ollut paljon epävarmuuttakin. Ihmiset tietävät rakentaa elämäänsä eteenpäin, kun on varmuutta näköpiirissä. Kyllä tämä kylääkin piristää.
Kertotehtaan vuoron luottamusmiehen Sami Joronen toivoo, että investoinnilla toteutuessaan olisi positiivinen vaikutus koulujen ja palveluiden säilymiselle Punkaharjulla. Joronen tuumaa, että jos tehdasta ei olisi, Punkaharju olisi kuollut kylä. Hän toivoo, että tulevat työntekijät asettuisivat Punkaharjulle asumaan.

Kaupunginjohtaja Laine: "Kaupunki tekee kaikkensa edellytysten eteen"

Savonlinnan kaupungin osalta taas luvataan tehdä kaikki sen eteen, että edellytykset investoinnille ovat olemassa. Kaupunginjohtaja Janne Laine sanoo, että edellytyksillä tarkoitetaan monenlaisia toimenpiteitä, joista kaupunki ja yhtiö ovat neuvotelleet hyvässä hengessä. Niistä tiedotetaan myöhemmin erikseen.
Laine pitää investointia erittäin merkittävänä ja isona myönteisenä asiana kaupungin kehitykselle, ja on toiveikas investoinnin toteutumisen suhteen. Samalla Laine muistuttaa, että Savonlinna — Punkaharjun mukaan lukien — on jo nyt Suomen suurin mekaanisen puuteollisuuden keskittymä. Metsä Woodin nyt suunnittelema investointi vahvistaisi keskittymää entisestään.

— Kaupunkiin on tehty merkittäviä investointeja samaan aikaan kun vastaavia tehtaita on rakennejärjestelyissä lakkautettu Lappeenrannasta, Lahdesta ja Heinolasta. Tämä on edellyttänyt myös kaupungilta aktiivisuutta, oikeaan aikaan liikkeellä olemista ja panostusten tekemistä toimintaedellytyksien luomiseen, Laine toteaa.

Seudulle syntyisi 75 työpaikkaa 65 000 kuutiometrin Kerto-LVL-linjasta

Investoinnissa olisi kyse 65 000 kuutiometrin Kerto-LVL-linjasta. Uusi linja toisi Punkaharjulle noin 35 uutta työpaikkaa Punkaharjulle. Lisäksi uusi linja lisäisi noin 40 henkilötyövuotta alihankintaketjuun. Käytännössä se toisi seudulle siis noin 75 uutta työpaikkaa.
Toteutuessaan investointi lisää järeän tukkipuun kysyntää 160 000 kuutiometrillä vuodessa.
—Kerto LVL:n kysynnän kasvua ajaa kaupungistuminen, joka luo uusia erityistarpeita rakentamisen tuotteille. Uskomme puurakentamiseen kasvuun, joka on käynnistynyt viime vuosina, kertoi Metsä Woodin Toimialajohtaja Esa Kaikkonen yhtiön tiedotteessa.
Kaikkosen mukaan puurakentamisen edut ovat keveys, nopeus ja ympäristöystävällisyys.
— Haluamme kehittää rakentamisen kumppanuuksia, niin että voimme yhdessä kumppanuusverkostojemme kautta tarjota entistä tehokkaampia ratkaisuja asiakkaidemme tarpeisiin. Kerton erinomaiset lujuusominaisuudet yhdistettynä keveyteen tekevät siitä ensiluokkaisen tuotteen tämän tyyppiseen rakentamiseen, Kaikkonen kertoi.

Metsä Woodin Punkaharjun tehtaat

Metsä Woodin Punkaharjun tehtaat Nobelinniemessä käsittää kaksi tehdasta, kertotehtaan ja vaneritehtaan. Vaneritehdas aloitti toimintansa vuonna 1964. Kertotehdas aloitti toimintansa vuonna 2001, laajennus 2006.

Kerto on havupuuviiluista liimaamalla valmistettu järeä palkki- ja puulevytuote. Kerto-tuotteita käytetään kaikkeen rakentamiseen uudisrakennuksista korjauskohteisiin ja teollisuuskäyttöihin. Esimerkkejä käyttökohteista ovat palkit, pilarit, ristikot, kehät sekä ikkuna- ja oviteollisuuden komponentit.

Koivuvaneria käytetään esimerkiksi kuljetusvälineteollisuudessa ja rakentamisessa.

Kaikkiaan Nobelinniemessä työskentelee noin 450 henkeä. Kertotehtaan prosessissa työskentelee noin 130 henkeä ja vaneritehtaan prosessissa noin 230 henkeä. Loput työpaikoista jakautuvat kunnossapitoon, voimalaitokselle ja hallintoon.

Vaneritehtaalle tulee vuorokaudessa noin 15 rekkalastillista koivutukkia ja vajaa rekkalastillinen liimaa. Kertotehtaalle tulee suunnilleen sama määrä puuta ja liimaa vuorokaudessa.

Toteutuessaan kertotehtaan uusi linjainvestointi lisäisi järeän tukkipuun kysyntää 160 000 kuutiometrillä vuodessa. Tällä hetkellä puuvirta on vuositasolla vajaat 550 000 kuutiometriä.

Tehtaiden katolla on komeillut useampikin nimi: Metsäliiton teollisuus (1965–86), Metsäliiton teollisuuden ja Scherlaciusen fuusiossa syntyy MetsäSerla (1986–90), Metsäliitto ja MetsäSerla yhtiöittävät levyteollisuuden ja syntyy Finnforest (1990–2012), Metsäliiton yksiköiden nimi yhdenmukaistetaan ja syntyy Metsä Wood (2012).

Luetuimmat