Anna Grotenfelt-Paunonen on Suomen ensimmäinen tee sommelier — Teelle on käyttöä kupin lisäksi niin ruokapöydässä kuin saunan uunissa

Teehuonetta Juvan Vehmaalla pyörittävä Anna Grotenfelt-Paunonen on ensimmäinen ja ainakin toistaiseksi ainoa henkilö Suomessa, joka on suorittanut tee sommelierin virallisen tutkinnon.

Vesa Vuorela

Teellä on Anna Grotenfelt-Paunosen mukaan sekä piristävää että rauhoittavaa vaikutusta.
Teellä on Anna Grotenfelt-Paunosen mukaan sekä piristävää että rauhoittavaa vaikutusta.

Kupissa tuoksuu savun aromi. Anna Grotenfelt-Paunosen mukaan lapsang-tee sopii mainiosti esimerkiksi viskin ystäville. Se käy loistavasti myös vaikkapa marinoimiseen, jos ruokaan haluaa savun aromia.

— Tee on kuivatettu niin, että ritilän alla on pidetty kyteviä hiiliä.

Juvalla englantilaista teehuonetta vuodesta 2010 pyörittänyt yrittäjä tietää mistä puhuu. Hänellä on siitä myös vakuuttavaa kirjallista näyttöä, sillä Grotenfelt-Paunonen valmistui hiljattain ensimmäisenä henkilönä Suomessa International Tea Masters Association’in (ITMA) tea sommelier -koulutuksesta kolmen vuoden urakoinnin jälkeen.

— Halusin käyttää siihen aikaa ja luin teoriapuolta enemmän kuin kurssi olisi vaatinut, Grotenfelt-Paunonen sanoo.

Teetuntemusta syventäneiden opintojen ansiosta Grotenfelt-Paunosella on nyt entistä rautaisempi tietämys teen historiasta, tuotantoprosesseista ja kasvatuksesta sekä erilaisista lajikkeista.

Ei vain kirjatietoa,
vaan paljon maistelua

Teorian lisäksi kouluttautumiseen kuului paljon maistelua.

— Piti osata tunnistaa esimerkiksi, onko tee vihreä, musta, valkoinen, oolong, keltainen vai pu’er, Grotenfelt-Paunonen luettelee.

— Teetä piti myös maistella eri tavoilla, eri lämpötiloilla, määrillä, haudutusajoilla, ja analysoida kirjallisesti, miten maku milloinkin muuttuu.

Osa koulutusta oli myös teesekoitusten valmistaminen eri lajikkeista.

Nimikkeenä sommelier on tuttu nimenomaan viinin maailmasta. Paunonen kuitenkin korostaa, että opinnot eivät yhtäläisyyksistä huolimatta ole verrattavissa, sillä viineihin perehtynyt sommelier käy vielä paljon syvemmän koulutuksen.

Tee sopii marinoinnin lisäksi hauduttamiseen ja savustamiseen. — Anna Grotenfelt-Paunonen

Teen maisteluissa Grotenfelt-Paunonen oppi ymmärtämään, että teen makuun vaikuttavat paitsi ulkoiset tekijät, myös maistajan oma tunnemaailma ja aiemmat aistikokemukset. Niinpä yhdestä teestä voi löytää erilaisia elämyksiä ajankohdasta tai henkilöstä riippuen.

Teetä on olemassa yli 10 000 eri lajiketta. Kun siihen lisätään vielä erilaiset sekoitukset, kuten Earl Grey, sekä erilaiset maustetut teet, määrä kasvaa huikeisiin mittasuhteisiin. Grotenfelt-Paunonen arvioi maistelleensa useita satoja lajikkeita.

Uusia ideoita
teehuoneelle

Koulutus antoi myös uutta pontta omalle yritykselle.

— Silmäni ovat avautuneet aika moneen uuteen asiaan. Minusta on kiva kokeilla uusia juttuja. Suunnitteilla on esimerkiksi alkaa tarjota maisteluita ja viikonloppukursseja sekä teeillallisia, joissa ruokalajeihin valitaan sopivat teejuomat. Kesäksi meille on tulossa sommelierin suosituksia, Grotenfelt-Paunonen listaa.

Ruoan ja teen yhdistäminen on kiehtonut Grotenfelt-Paunosta jo pitkään sommelier-opintojen ulkopuolella.

— Tee sopii marinoinnin lisäksi hauduttamiseen ja savustamiseen. Teetä voi käyttää keitoissa ja kastikkeissa tai jauhaa muruksi ruoan päälle.

Löytyypä sommelierilta yllättävä käyttötapa, jolla kaapin perällä vanhentuneesta teestä voi ottaa irti viimeiset aromit.

— Jos tee on niin vanhaa, että se ei enää anna makua ja tuoksua, sen voi heittää saunan uuniin. Esimerkiksi minttutee antaa kivan, raikkaan tuoksun.

Jopa Liptonilla
on ansionsa

Ensimmäiset teekupposet on nykytietämyksen mukaan juotu tuhansia vuosia sitten Kiinassa. Eurooppaan teen toivat tiettävästi hollantilaiset 1600-luvun alussa.

Maailman tunnetuimpiin juomabrändeihin kuuluva brittiläinen Lipton aiheuttaa vihkiytyneissä teen ystävissä yleensä kulmakarvojen kohottelua, mutta Anna Grotenfelt-Paunonen lukee sille ainakin yhden ansion.

— Liptonissa se hyvä puoli, että se on levittänyt teetietoisuutta ympäri maailmaa ja tehnyt hirveän ison markkinointityön.

Sommelier-opintojen myötä Grotenfelt-Paunoselle iskostui yhä selkeämmin ajatus siitä, että suomalaisilla on opittavaa periinteisestä aasialaisesta teen arvostuksesta ja sisäiseen harmoniaan pyrkimisestä. Kiireetön teehetki tuo vastapainoa suorituskeskeisessä yhteiskunnassa.

Kysymys sommelierin suosikkiteestä saa Grotenfelt-Paunosen lähes runolliseksi.

— Kevyesti hapetettu laadukas oolong on huikea. Se on tosi raikas ja rapsakka, mutta siinä on kuitenkin bodia, sisältöä. Siinä on voimakas kypsän kivihedelmän, nektariinin, persikan tai luumun maku, joka tulee jälkiaaltona ja jää pyörimään suuhun.

Grotenfelt-Paunonen aikoo juhlistaa virallista tee sommelier -nimikettään Juvalla Tea House of Wehmais –teehuoneellaan kesäkuun neljäntenä.

— Moni asiakas on myötäelänyt opintojeni mukana ja kysellyt, kuinka ne ovat menneet.

Tuona päivänä kilistellään kuohuviinin sijaan todennäköisesti teellä.

Vesa Vuorela

Anna Grotenfelt-Paunonen on juvalainen teeyrittäjä, joka pyörittää sukutilallaan Wehmaan kartanossa Teahouse of Wehmais -teehuonetta ja Wehmais Deli & Deco -myymälää.