Ainutlaatuisia ammattilaisia ihan maailman mittakaavassa — Yksityisteille haetaan uusia tieisännöitsijöitä

Yksityisteillä toimii jo 200 tieisännöitsijää, ja tänä vuonna heitä tarvitaan 20 lisää.

Timo Seppäläinen

Yksityistienpito tehostuu, kun alan ammattilaine ottaa asiat hoitaakseen sen sijaan että niitä hoitaa joukko osakkaita.

Suomi on ainoa maa maailmassa, jossa yksityisteiden tiekunnille on tarjolla ulkopuolista isännöintipalvelua, mikäli tieosakkaiden keskuudesta ei innokkaita löydy. Tieisännöitsijä huolehtii tien kunnossapidon teettämisen oikeaan aikaan ja oikealla tavalla ja hoitaa tienpitoa koskevat hallinnolliset työ.

Tieisännöinnin uskotaan olevan yksi suomalaisinnovaatio sadan muun suomalaislähtöisen innovaation joukossa.

Saadut kokemukset ja palautteet ovat olleet vuosien ajan sen verran hyviä, että tarkoituksena on tiivistää tieisännöitsijöiden palveluverkkoa.

— Yleishyödyllinen Suomen Tieyhdistys kouluttaa kysyntätarpeen takia tänä vuonna noin 20 uutta tieisännöitsijää yksityisteille, kertoo Jaakko Rahja Suomen Tieyhdistyksestä.

Erityisesti toivotaan hakijoita alueilta, joissa ei nyt ole toimivaa tieisännöitsijää. Suomen Tieyhdistyksen verkkosivuilta löytyy kolmen savonlinnalaisen, yhden rantasalmelaisen sekä yhden sulkavalaisen tieisännöitsijän yhteystiedot.

Sivu- tai päätoiminen ammatti

Koulutus tapahtuu liikenneviranomaisen tukemana. Koulutukseen hakeudutaan 15.5. mennessä Suomen Tieyhdistyksen kotisivujen kautta.

Yksityisteiden tieisännöitsijöitä on Suomessa ollut jo 15 vuotta. Heistä toimivia on yli 200. Rahjan mukaan vasta nyt esimerkiksi Ruotsissa samanlaisen ammattikunnan kouluttaminen on harkinnassa.

Yksityisteiden tieisännöitsijä toimii samalla periaatteella kuin taloyhtiössä isännöitsijä eli huolehtii tiekunnan hallinnosta ja teettää tienpidon työt parantamishankkeineen.

— Sivutoimisena tämä toiminta sopii melkein minkä tahansa muun ammatinharjoittamisen rinnalle. Mutta nykyisin yhä useampi tekee tieisännöintiä jo päätoimisesti, sanoo Rahja.

— Tieisännöitsijäksi soveltuu parhaiten henkilö, jolla on entuudestaan yksityistieasioiden perustuntemusta sekä lisäksi aitoa kiinnostusta ja yritteliäisyyttä palvella tiekuntia.

Tienpito tehostuu

Yksittäiset tiekunnat tai jopa kokonaisen kylän tiekunnat voivat antaa tieisännöitsijälle korvausta vastaan hoidettavaksi teittensä hallinnolliset tehtävät ja töiden järjestelyt.

Tieisännöitsijää tarvitaan myös lisäämään yhteistyötä hajanaisessa yksityistienpidossa, jotta vähillä euroilla saataisiin tiet mahdollisimman hyvin pidettyä osakkaiden ja elinkeinoelämän tarpeita vastaavassa kunnossa.