Taloyhtiöltä anastettiin merkittävä summa rahaa — Isännöitsijä sai vankeustuomion

Tuomion saanut ei ollut ensikertalainen. Syyttäjällä ja oikeudella oli erilaiset näkemykset rangaistuksen ankaruudesta.

Taru Hokkanen

Tuomion saanut isännöitsijä ehti anastaa taloyhtiöltä rahaa kymmeniä tuhansia euroja ennen kuin rikollinen rahaliikenne paljastui.
Tuomion saanut isännöitsijä ehti anastaa taloyhtiöltä rahaa kymmeniä tuhansia euroja ennen kuin rikollinen rahaliikenne paljastui.

Parikkalassa työskennellyt isännöitsijä on tuomittu vankeuteen ja tuntuviin korvauksiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Tuomittu toimi isännöitsijänä yhdessä asunto-osakeyhtiössä, jonka varoja hän oli anastanut siirtäen rahaa oman yrityksensä tilille.

Käräjäoikeus on tuominnut isännöitsijän niistä rikoksista, joista syyttäjä vaati vastaajalle rangaistusta. Tuomio tuli vuosien 2016–2017 aikana tehdystä törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Rikoksista yhden tuomittu oli tehtaillut vuoden 2017 puolella, ja viisi rahansiirtoa tapahtuivat vuonna 2016.

Syyttäjä vaati tuomioksi ehdotonta vankeutta, mutta oikeus päätyi ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oikeus ei pitänyt kuitenkaan rikoksia vähäisinä, sillä rahaa taloyhtiöltä oli anastettu kaikkiaan 55 000 euron edestä. Suurimmat yksittäiset rahansiirrot olivat 15 000 euroa.

Oikeus tuomitsi isännöitsijän yhdeksi vuodeksi ehdolliseen vankeuteen. Rangaistuksen koeaika päättyy elokuun lopussa vuonna 2020.

Lisäksi hänet määrättiin liiketoimintakieltoon, joka alkoi heti tuomion tultua voimaan, ja kestää vuoden 2021 elokuulle asti.

Isännöitsijä velvoitettiin luonnollisesti korvaamaan taloyhtiölle aiheuttamansa 55 000 euron vahinko. Sen päälle maksuun määrättiin erilaisia korkoja ja muita kulueriä.
Tuomittu oli myöntänyt menetelleensä rikollisesti, mutta perusteli tekojaan vaikealla elämäntilanteellaan.

Syyttäjä vaati oikeudessa ehdotonta vankeutta, koska sama henkilö oli saanut jo aiemmin ehdollisen vankeustuomion vastaavanlaisesta rikoksesta.

Nyt oikeus päätyi ehdollisen rangaistuksen kannalle. Painavimpana syynä siihen oli oikeuden mukaan tuomitun perhesyyt.

Uusimmat uutiset