Islanninhevosia nähdään pian Punkaharjun kansallismaisemassa

Aurinkolaukan issikat laiduntavat ensi kesänä Punkaharjulla, hoitokoti Finlandian naapurissa.

Soila Puurtinen

Vaellustalli Aurinkolaukan islanninhevoset Odin (takana) ja Hjrullur ovat luonteeltaan sosiaalisia.
Vaellustalli Aurinkolaukan islanninhevoset Odin (takana) ja Hjrullur ovat luonteeltaan sosiaalisia.

Punkaharjulaisen Aurinkolaukan Harjutallin islanninhevoset lasketaan laiduntamaan ensi kesänä Punkaharjulle hoitokoti Finlandian naapuriin.

Laidunalueeksi on katsottu hoitokotia lähettyvillä oleva Mäntyniemi, joka on osa Punkaharjun luonnonsuojelualuetta.

Vaellustalli Aurinkolaukka, Metsähallitus ja Kruunupuisto ovat sopineet, että tallin hevoset piristävät ensi kesänä Punkaharjun matkailupalveluja.

Toimijoiden mukaan hevosvaellus, sekä muukin hevostouhu ja -toiminta täydentävät erinomaisesti Punkaharjun kansallismaiseman palveluja matkailijoille.

Yrittäjä Soile Lötjönen Aurinkolaukasta kertoo, että tallin laumaan kuuluu yhdeksän islanninhevosta, joista yksi on yksityisessä omistuksessa.

— Parhaassa vaellusiässä islanninhevoset ovat hieman yli 10-vuotiaina, hän kertoo. Hän on pyörittänyt hevostallia Punkaharjulla vuodesta 2004.

Aurinkolaukan hevoset ovat tottuneita vaellusratsastuksille. Ne ovat tarjonneet vaelluselämyksiä Punkaharjun Harjutiellä ja metsässä vaelluspoluilla. Ensi kesänä ratsastamaan voi lähteä vaikka Luonnonvarakeskuksen metsäntutkimuspuistoon.

Islanninhevoset ovat Soile Lötjösen ja Leena Paaskosken mukaan hyvin rauhallisia ja sosiaalisia kumppaneita.

Lötjönen on suunnitellut Aurinkolaukan tallin konseptin yhdessä islanninhevosharrastaja Paaskosken kanssa.

— Islanninhevoselle on myös luontaista, että sen vaellusaskellus on tasainen, naiset sanovat.

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Arto Vilén sanoo, että Metsähallituksessa ollaan kovasti iloisia ensi kesän uusista suunnitelmista.

— Tämä on erinomainen tapa edistää ja laajentaa kestävää luontomatkailua Punkaharjun kauniissa maisemissa.

— Tässä ollaan silläkin tavoin aivan trendiaallon huipulla, että viime aikoina erityisesti myös lasten ja nuorten liikunnasta on riittänyt puhetta paljon. Uskomme, että vaellukset tai muu ratsastus saa nämäkin ikäryhmät liikkeelle, Vilén arvelee.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.