Savonrannan talousvesiverkosto vuotaa edelleen — Vuotopaikan sijaintia etsitään tiistain vastaisena yönäkin

Pohjavesikaivon pinta saatiin viikonlopun kuluessa nostettua vedenajon tuloksena normaaliin korkeuteen.

Tuija Pauhu

Kraanavedessä voi olla koko Savonrannan käyttövesialueella väri- tai makuhaittoja. Käyttöveden vuotokohtaa etsitään verkostosta edelleen.
Kraanavedessä voi olla koko Savonrannan käyttövesialueella väri- tai makuhaittoja. Käyttöveden vuotokohtaa etsitään verkostosta edelleen.

Savonrannalla viime viikolla havaitun talousvesivuodon vuotokohtaa ei oltu maanantaina iltapäivään mennessä löydetty. Teknistä työtä vuotokohdan paikallistamiseksi tehtiin maanantaina ja selvittely jatkuu edelleen.

— Tiistain vastainen yö saattaa olla ratkaiseva ajankohta vuotokohdan löytämiseksi, mutta aivan varmaksi ei voi luvata, että vuoto saataisiin yöllä paikannettua. Me selvitellemme seuraavaksi veden yökulutuksen perusteella, että missä se vuoto saattaisi olla, kertoo Savonlinnan Veden verkostoteknikko Juha Pietarinen.

Maanantaina ei vettä ole tarvinnut kuljettaa Savonrannalle muualta. — Juha Pietarinen

Koska vuotopaikan etsiminen edelleen jatkuu, niin tästä voi olla joitakin seurauksia vedenkäytölle.

— Koko Savonrannan vedenjakelualueella saattaa olla ajoittaisia vesikatkoksia, mutta myös vedenlaatu voi heikentyä, jos putkistoon irtoaa sakkaa, Pietarinen sanoo.

Viime viikolla Savonrannan vesihuollon varmistamiseksi ajettiin Kääpäsaaren vedenkäsittelylaitoksen vesisäiliöön talousvettä. Tuleeko Savonrannan vuodosta aiheutumaan pidempiaikaista ongelmaa käyttöveden riittävyyteen riippuu Juha Pietarisen mukaan syksyn säistä.

— Se on kiinni siitä tuleeko syksystä pitkä vai lyhyt. Pidemmälle katsoen pohjaveden riittävyys riippuu tulevien sateiden määrästä.

Pietarisen mukaan Savonlinnan Vesi sai maanantaina veden riittävyyden joka tapauksessa tietyllä tavalla hallintaan.

— Maanantaina vettä ei ole tarvinnut kuljettaa Savonrannalle muualta. Veden kuljetuksissa on pidetty paussia. Seuraamme, kuinka pohjavesikaivo alkaa käyttäytyä. Pohjavesikaivon pintaa saatiin vesikuljetusten jälkeen nostettua ja kaivon vedenpinta oli viikonlopun aikana jo normaalissa korkeudessa.

Savonlinnan Vedessä on tehty aiemmin arvio siitä, että talousvettä valuisi hulevesiviemäriin. Ongelmasta kerrottiin ensimmäisen kerran viime viikon torstaina, kun vettä alkoi virrata putkistosta jonnekin nelisen kuutiota tunnissa.

Savonlinnan Vedessä toivotaan, että vesijohtovettä käytettäisiin savonrantalaisissa talouksissa säästeliäästi poikkeustilanteen aikana.

Uusimmat uutiset