Teollisuusliiton puutuotealan lakko keskeytyy lauantaina, joten UPM:n, Metsä Woodin ja Savopakinkin työntekijät palaavat töihin — Ammattiliiton hallitus harkitsee kantaansa hallituksen tarjoukseen tiistaina

SAK:n mielestä työsopimuslaki on saatava kolmikantaiseen valmisteluun. Samaa mieltä on Teollisuusliiton hallituksen savonlinnalainen jäsen Janne Naukkarinen.

Soila Puurtinen

Teollisuusliiton puutuotealan lakko keskeytyy lauantaina, joten UPM:n, Metsä Woodin ja Savopakinkin työntekijät palaavat töihin — Ammattiliiton hallitus harkitsee kantaansa hallituksen tarjoukseen tiistaina

Teollisuusliiton puutuotealan lakko loppuu lauantaiaamuna kuudelta. Koneita käynnistellään silloin myös Metsä Woodin tehtailla Punkaharjulla ja UPM:n Savonlinnan tehtaalla.

Puutuotealan lakko tulee kestäneeksi kaksi vuorokautta. Lakko keskeytyy vuorokautta ennen kuin sen oli määrä päättyä.

Teollisuusliiton johto päätti lakon keskeyttämisestä perjantaina sen jälkeen, kun SAK totesi, että maan hallituksen torstaina tekemä tarjous antaa edellytykset harkita työtaistelutoimien keskeyttämistä. Asia jätettiin jäsenliittojen harkittavaksi.

Ammattiliitot ovat vastustaneet työtaisteluilla maan hallituksen suunnitelmaa, jonka mukaan henkilöperusteista irtisanomista olisi helpotettu alle kymmenen työntekijän yrityksissä. Torstaina hallitus tarjoutui poistamaan työsopimuslain luonnoksesta kymmenen työntekijän määrärajan. Tilalle hallitus tarjosi muotoilua, jossa yrityksen työntekijämäärä otetaan huomioon irtosanomisperusteen kokonaisarvioinnissa.

Tuija Pauhu

Pääluottamusmies Janne Naukkarinen oli torstaiaamuna lakkovahtina Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla.
Pääluottamusmies Janne Naukkarinen oli torstaiaamuna lakkovahtina Metsä Woodin Punkaharjun tehtailla.

Teollisuusliiton hallitus kokoontuu tiistaina Helsingissä miettimään kantaansa tilanteeseen.

Teollisuusliiton hallituksen jäsen, Metsä Woodin pääluottamusmies Janne Naukkarinen on sitä mieltä, että työsopimuslakia pitäisi valmistella kolmikantaisesti eli siten, että työntekijäliitotkin ovat valmistelussa mukana.

— Kolmikantainen valmistelu näissä työtaisteluissa on ollut tavoitteena koko ajan, Naukkarinen sanoo.

Jos Teollisuusliitto päättäisi tiistaina jatkaa työtaistelutoimia, vuorossa olisivat kemian teollisuuden ja sen jälkeen teknologiateollisuuden lakot.

Kolmikantaisia neuvotteluja päätyi vaatimaan myös keskusliitto SAK:n hallitus perjantaina.

SAK totesi, että hallituksen tarjous sisälsi SAK:n vaatimia asioita, joista yksi oli nimenomaan yrityksen henkilöstömäärään liittyvän rajan poistaminen irtisanomisen perusteista. Lisäsi hallitus tarjosi lyhennystä työttömyysturvan karenssiaikaan ja aktiivimallin vikojen korjaamista kolmikantaisessa valmistelussa.

Hoitoalan järjestöt harkitsevat vuoronvaihtokiellon keskeyttämistä

Myös hoitoalan ammattiliittojen Tehyn ja Superin kattojärjestö STTK totesi, että maan hallituksen tarjous luo edellytykset työtaistelutoimien keskeyttämiseen mutta ei niiden lopettamiseen.

Tehyllä ja Superilla on työtaistelutoimena meneillään vuoronvaihtokielto. Perjantai-iltaan mennessä liitot eivät ottaneet kantaa vuoronvaihtokiellon keskeyttämiseen.

Tehyn hallitus ilmoitti ottavansa kantaa asiaan lähipäivinä. Myös Superin hallitus ilmoitti keskustelevansa asiasta, mutta ei antanut tarkempaa aikataulua julkisuuteen.

Vuoronvaihtokielto alkoi tämän viikon maanantaina, ja sen oli määrä loppua vasta marraskuun 4. päivänä.

Uusimmat uutiset