”Mukavalta tuntuu, vähän hämmentävältäkin” — Linnalan opisto palkitsi Vuoden opiskelijan ja opettajan

Kansalaisopistossa tapaa mukavia samanhenkisiä ihmisiä — Motivaatio johtaa ahkeruuteen, sinnikkyyteen ja hämmästyttäviin tuloksiin.

Simo Härkönen

Linnalan Vuoden opiskelija on Marja-Liisa Turtia ja Vuoden opettaja tekstiilityön opettaja Leila Lajunen.
Linnalan Vuoden opiskelija on Marja-Liisa Turtia ja Vuoden opettaja tekstiilityön opettaja Leila Lajunen.

Linnalan opisto julkisti vuoden 2017 opiskelijan ja opettajan tänään Savonlinnassa.

Vuoden opiskelija on Marja-Liisa Turtia ja Vuoden opettaja tekstiilityön opettaja Leila Lajunen.

— Mukavaltahan tämä tietenkin tuntuu. Mukana ryhmissä olen pyrkinyt olemaan minkä suinkin ehtii ja pääsee, Turtia tuumii.

Perinteiset käsityöt eivät Turtiaa oikeastaan enää kiinnosta.
— Olen siirtynyt uudempiin materiaaleihin. Betonikurssin kävin, lusikkakurssilla olen ja koruja tehnyt.

Kurssit ovat käyneet tutuiksi sen yhdeksän vuoden aikana, minkä Turtia on Puruveden rannalla asunut.

— Opisto antaa paljon. Tapaa mukavia samanhenkisiä ihmisiä ja oppii aina jotain uutta. Jatkan opiskelua niin kauan kuin näitä ryhmiä vain on.

Mielenkiintoista työtä

Lajunen on valinnasta yllättynyt ja vähän hämmentynytkin. Hän on opettanut kansalaisopistossa pää- tai sivutoimisesti vuodesta 1980.

— Tietysti tuntuu myös hienolta. Työ on hyvin värikästä. Eipä tiennyt aikoinaan OKL:n ovesta ulos astunut Leila miten mielenkiintoinen ura on edessä.

Opettaminen on Lajusen mukaan pysynyt melko samanlaisena.

— Opettaja yrittää saada opiskelijoita innostumaan ja sitä kautta oppimaan. Kansalaisopisto on siinä mielessä hyvä ympäristö, että opiskelijat tulevat vapaaehtoisesti eli motivaatio on hyvä.

Toisaalta mitään karsintaa ei ole eli voi kursseille voi tulla sellaisena kuin on, ja samassa ryhmässä on sitten hyvin erilaisia opiskelijoita.

—Opettajan pitää pyrkiä vastaamaan näihin haasteisiin. Yleensä motivaatio johtaa ahkeruuteen ja sinnikkyyteen, ja se sekä työn hienot tulokset jaksavat yhä uudelleen hämmästyttää.

Järjestelmä joustaa

Järjestelmä on Lajusen mielestä osoittanut toimivuutensa ja tarpeellisuutensa vuosikymmenten kuluessa.

— Opiskelijoita on edelleen enemmän kuin voidaan ottaa. Kansalaisopisto on joustava, kun ei toteuteta opetussuunnitelmaa vaan voidaan vuosittain joustaa sen mukaan, mitä ihmiset haluavat oppia.

Tällä hetkellä suosittuja ovat varsinkin lyhytkurssit.

— Se on ihan ymmärrettävää. Ihmisillä on paljon menoja ja lyhyt intensiivinen kurssi sopii moneen elämäntilanteeseen.

Hinnat ovat Lajusen mukaan maltillisia siihen nähden, että opettajat ovat ammattilaisia ja materiaalit ja välineet laadukkaita.

— Lisäksi opettajat kiertävät myös kylätaloilla ja kouluilla eikä opiskelijoiden tarvitse siirtyä.

Lajusella on kokemusta opettamisesta myös peruskoulun puolelta.

— Joka työssä on puolensa, mutta vähänhän täällä on tarvinnut opiskelijoiden kanssa välejä selvitellä. Ei ole kukaan kiivennyt tunnilla puuhun tai pyörinyt pöydän alla.

Hänen mukaansa ihmisten kanssa on mukava työskennellä.

— Edelleen hämmästyttää miten hyviin tuloksiin he pääsevät ja tunneille tullaan sinnikkäästi läpi tuulen ja tuiskun.

Valintojen perustelut:

Turtia on osallistunut useisiin erityisesti kädentaitoja harjoittaviin opintoryhmiin. Hänen otteensa on innostunut, sinnikäs ja auttavainen. Turtia on myös tuonut persoonallisia töitään opiston näyttelyihin sekä ollut aktiivisesti rakentamassa, valvomassa ja purkamassa näyttelyjä.

Lajunen on toiminut Kaakkois-Savon kansalaisopiston ja Puruvesi-opiston tekstiilityön opettajana 1980-luvulta alkaen. Linnalan opistossa hän on opettanut päätoimisesti 1.1.2016 alkaen, aiemmin myös tuntiopettajana.
Lajunen on helposti lähestyttävä, innovatiivinen ja innostava opettaja. Hän haluaa tuoda kurssisisältöihin jatkuvasti uutta säännöllisen täydennyskoulutuksen avulla. Hänellä on aktiivinen kehittämisote ja opiskelijalähtöisyys ja opiston myönteisen imagon edistäminen ovat hänelle tärkeitä arvoja.