Riihisaaren yleiselle saunalle on jo katsottu paikka, mutta kylätaloille ei ole luvassa verovapautta

Kevään lähidemokratiailtojen ideat etenivät Savonlinnan kaupungin johtoryhmän käsittelyssä vaihtelevasti. Syksyn kumppanuuspöytiin haetaan jo uusia ideoita.

Tuija Pauhu

—Mikäpä tässä on saunoessa, tuumaavat Elina Lammassaari (vas.) ja Susanna Partanen Riihisaaressa, paikalla, johon he suunnittelevat yleistä saunaa.
—Mikäpä tässä on saunoessa, tuumaavat Elina Lammassaari (vas.) ja Susanna Partanen Riihisaaressa, paikalla, johon he suunnittelevat yleistä saunaa.

Riihisaaren yleiselle saunalle on jo katsottuna paikka, jonka tulevat saunayrittäjät vuokraavat kaupungilta.

Kaupungin johtoryhmä näytti idealle vihreää valoa, ja elinkeinojaosto on päättänyt kustantaa saunan tarvitsemat vesi- ja viemäriliittymät 2 000 eurolla.

Saunatiimi perustaa heinäkuun aikana yhtiön, jonka nimi on vielä mietinnässä.

— Meidän mielestämme täältä puuttuu sauna. Haluamme tehdä siitä kaikille kaupunkilaisille rakkaan paikan. Sijaintihan on tosi hyvä. Riihisaari on kaikkien saavutettavissa, keskellä kaupunkia, ja ympärillä on laajasti järveä, Sulosaaren lettukahvilankin pitäjänä tunnettu käsityönopettaja Elina Lammassaari sanoo.

Riihisaaren sauna on yksi toteutumassa olevista aloitteista, joita tehtiin kaupungin lähidemokratiailloissa eli kumppanuuspöydissä kevättalvella. Sisustussuunnittelija Susanna Partasen, muotoilija Veera Kolehmaisen, arkkitehti Pyry Kantosen ja Elina Lammassaaren alkuperäinen idea oli rakentaa sauna Koulukadun vierasvenesataman saareen, jossa oli yleinen Kerttulan sauna, kunnes se paloi 1940-luvulla.

Meidän mielestämme täältä puuttuu sauna. — Elina Lammassaari

Sittemmin saunan paikaksi kaupungin ehdotuksesta valikoitui Riihisaari, jonne vuonna 2015 valmistuneen asemakaavan mukaan voi rakentaa kevytrakenteisia rakennuksia.

Saunan tulevalla paikalla oli yhden perheen asuinrakennus vuoteen 1984 saakka, jolloin se purettiin.

Kantonen ja Partanen kertovat suunnittelevansa Riihisaareen arkkitehtonisesti korkealaatuisen saunan, joka tarjoaa hyvät löylyt ja on rakennuksena kiinnostava. Saunalle toivotaan löytyvän käyttöä ympärivuotisesti.

— Ennen pysyvän saunan rakentamista toivomme voivamme tuoda Riihisaareen tilapäisen pop up -saunan jo elokuun luontofilmifestivaalien aikaan, Kantonen kertoo.

Riihisaaressa on ollut pop up -saunoja aiemminkin eri tapahtumien yhteydessä.

Hyvään lopputulokseen päätyivät myös Punkaloa ja Puruvesi Pop -tapahtumaa koskevat esitykset

Hyvään lopputulokseen kevään kumppanuuspöydistä ovat tähän mennessä edenneet myös Punkaharjun Ystäväntupa Punkalon sekä Puruvesi Popin asiat.

Punkalo on jo saanut vuokraansa huojennusta ja Puruvesi Pop on vapautettu tänä kesänä sirkuskentän vuokrasta.

Kylätaloille ei vapautusta kiinteistöverosta, tyrmäys myös Kallislahden paloportaille

Kaupungin johtoryhmä on tyrmännyt idean, jonka mukaan toimivat kylätalot vapautettaisiin kiinteistöverosta. Asia nousi esiin useammassa kumppanuuspöydässä keväällä.

Johtoryhmä totesi, että kiinteistövero pitäisi samalla poistaa kaikilta yleishyödyllisiltä yhteisöiltä, mikä söisi kaupungin verotuloista 300 000 euroa. Siksi johtoryhmä pitää kiinteistöveron poistamista mahdottomana ajatuksena.

Kumppanuuspöydissä ehdotettiin myös kiinteistöveron suuruista avustusta maksettavaksi kyläyhdistyksille esimerkiksi vastineeksi kylän yhteisen tapahtuman järjestämisestä. Tähän ehdotukseen ei johtoryhmän tiedotteessa oteta kantaa.

Tyrmäyksen johtoryhmältä sai myös ehdotus paloportaitten tekeminen Kallislahden koululle, jotta koulun yläkertaan voisi sijoittaa päiväkodin. Johtoryhmä totesi, että Kallislahden koululle ei ole suunnitteilla päiväkotia.

Tukku kevään ideoita jatkoselvittelyyn

Kaupungin johtoryhmä on laittanut jatkoselviteltäväksi kolmisenkymmentä aloitetta kevään kumppanuuspöydistä.

Kevään kumppanuuspöydissä esitettiin muun muassa koulutilojen harrastuskäytön vuokria alennettavaksi tai poistettavaksi. Ehdotuksen kustannusvaikutukset on laitettu laskettavaksi, ja johtoryhmä palaa niihin elokuussa.

Selviteltävänä on muun muassa mahdollisuus laajentaa kaikkien kirjastojen aukioloaikoja avainkorttijärjestelmän avulla.

Selvitettävänä on myös opastaulujen päivitys- ja kunnostustarve sekä polkupyörävuokrauksen aloittaminen. Pyöränvuokrauksen toteuttajaksi tosin pitäisi löytää yksityinen toimija.

Joulukadun tai -polun toteuttaminen annettiin kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen mietittäväksi.

Hankerahaa kannattaisi johtoryhmän mielestä hakea muun muassa kylien tervetuloa-kyltteihin, Punkaharjun bussipysäkkien katoksiin sekä ulkoilureitistöjen kunnostamiseen. Kunnostusta voisi tehdä myös työllistämistöinä.

Erilaisten alueiden kunnostamiseen haetaan vastuullisia yhdistyksiä ja muita talkoolaisia. Vieraslajien torjuntaan suunnitellaan käytettäväksi työllistettävien työpanosta sekä talkootyötä.

Kerimäen Kirkkorantaan kaupunki on valmis osoittamaan avantouintipaikan, jos joku muu ottaa sen hoitaakseen.

Jätemuovin keräyspisteitten määrän lisääminen on selviteltävänä. Lopputulos riippuu siitä, ovatko valtakunnalliset toimijat halukkaita lisäämään keräyspisteitä.

Syksyn kokouksiin haetaan jo ideoita

Seuraavat alueelliset kumppanuuspöydät kokoontuvat syys—lokakuussa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia.

Kumppanuuspöytien yhteyshenkilölle Jaana Luostariselle voi heinäkuun ajan lähettää etukäteen toimenpide-ehdotuksia kumppanuuspöydissä käsiteltäväksi.

Kumppanuuspöytien puheenjohtajat listaavat käsiteltävät asiat ja kutsuvat tilaisuuksiin asianomaiset viranhaltijat.

Toimenpide-ehdotuksia voi toki esittää suoraan syksyn kumppanuuspöydissäkin.

Jaana Luostarisen osoite on Pappilankatu 3, 57100 Savonlinna. Sähköpostiosoite on jaana.luostarinen@kolomonen.fi.

Syksyn kumppanuuspöytien aikataulut

Säämingin kumppanuuspöytä on 18. syyskuuta kello 17—19 kaupungintalon valtuustosalissa.

Punkaharjun kumppanuuspöytä on 25. syyskuuta kello 17—19 Punkaharjutalossa.

Savonrannan kumppanuuspöytä 2. lokakuuta  kello 17—19 Savonrannan koululla.

Kerimäen kumppanuuspöytä 3. lokakuuta kello 17—19 Kerimäkitalossa.

Kaupunkikeskustan kumppanuuspöytä on Pääkirjasto Joelissa 4.lokakuuta kello 17—19.  Kaupunkikeskustaan kuuluvat kaikki keskustaajaman kaupunginosat, kuten esimerkiksi Kellarpelto, Pihlajaniemi, Nätki ja Mertala.

Katso tästä kaupungin johtoryhmän vastaukset aloitteisiin.