Vanhemmille tuomio lasten kurittamisesta — Savonlinnalaisen perheen lapset joutuivat kokemaan monen vuoden ajan kotonaan kohtelua, jota käräjäoikeus pitää pahoinpitelynä

Oikeus pohtii päätöksessään tarkoin tekojen näytön riittävyyttä ja pitää lasten kertomuksia luotettavina. Väkivalta oli ollut oikeuden mielestä itse asiassa vanhempien käyttämä kasvatus- ja kurinpitokeino.

Tuija Pauhu

Etelä-Savon käräjäoikeus toteaa päätöksessään, että lasten fyysinen kurittaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.
Etelä-Savon käräjäoikeus toteaa päätöksessään, että lasten fyysinen kurittaminen on yksiselitteisesti kiellettyä.

Etelä-Savon käräjäoikeus on tuominnut kolmen lapsen vanhemmat vankeuteen lastensa pahoinpitelyistä. Perheen lapset olivat joutuneet kärsimään kovakouraisista kasvatusmenetelmistä monen vuoden ajan.

Pahoinpitelyt ovat tapahtuneet Savonlinnassa vuosina 2012–2017. Kun lapsille karttui ikää lisää olivat he alkaneet kertoa saamastaan kohtelusta.

Lasten äiti tuomittiin kolmesta pahoinpitelystä ja isä samoin kolmesta lastensa pahoinpitelystä.

Kaikissa kuudessa pahoinpitelyn syytekohdassa tekojen pääasiallinen näyttö koostuu asianomistajien tallennetuista esitutkintakuulemisista.

Voimakeinojen käyttö lapsia kohtaan oli ollut toistuvaa. Sen lisäksi kasvatuksessa oli käytetty oikeuden mukaan muitakin lain vastaisia keinoja.

Äiti on myöntänyt sulkeneensa toisen lapsen lyhyeksi aikaa pimeään vaatehuoneeseen. Lapset olivat esitutkinnassa kertoneet joutuneensa ”jäähylle” ulkoparvekkeelle säässä kuin säässä, ja erään kerran äiti oli painanut lapsensa pään veden alle sillä seurauksella, että lapsi oli pelännyt hukkuvansa.

Oikeus pohtii päätöksessään tekojen näytön riittävyyttä. Oikeus pitää saatujen tallenteiden, lausuntojen, laajan raportin ja isänkin kertomuksen perusteella asianomistajien eli lasten kertomuksia luotettavina.

Vanhempien syyllisyydestä pahoinpitelyihin ei jää varteenotettavaa epäilyä, oikeus toteaa

Syyttäjä oli nimennyt kirjalliseksi todisteeksi Kuopion yliopistollisen sairaalan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksiön lausunnon. Siinä ei oikeuden mukaan ole seikkoja, jotka heikentäisivät asianomistajien kertomusten luotettavuutta.

Asianomistajat ovat kertoneet tapahtumista omaehtoisesti, oma-aloitteisesti ja tarvittaessa itse korjanneet haastattelijaa. He ovat myös havainnollistaneet kertomuksiansa näyttämällä, mitä heille oli tehty.

Kertomusten luotettavuuden arvioinnissa käräjäoikeus huomioi lisäksi asianomistajien iät. He ovat olleet riittävän kypsiä erottelemaan ja määrittelemään teot, joita heille oli tehty.

Oikeuden mielestä väkivaltainen kurittaminen oli itse asiassa ollut vanhempien käyttämä kasvatus- ja kurinpitokeino. He olivat kurittaneet lapsiaan toistuvasti pitkähkön ajanjakson aikana.

On selvää, ettei heidän toimintatapansa ole ollut sallittu, vaan se täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön. Oikeus toteaakin, että lasten fyysinen kurittaminen on yksiselitteisesti kiellettyä. Asianomistajina olevat lapset ovat syntyneet vuosina 2008, 2010 ja 2012.

Oikeus tuomitsi äidin kolmesta pahoinpitelystä 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Rangaistuksen koeaika päättyy joulukuussa 2020. Kivun, säryn ja loukkausten aiheuttamia korvauksia hän joutuu maksamaan 6500 euroa.

Mies sai 80 päivän ehdollisen vankeusrangaistuksen, joka sisältää kolmen pahoinpitelyn lisäksi tuomiot törkeästä rattijuopumuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tuomion koeaika päättyy joulukuussa 2020. Mies joutuu maksamaan kärsimyskorvauksia lapsille 6000 euroa.

Vanhemmat olivat pääosin kiistäneet heitä vastaan nostetut syytteet. Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa ylempään oikeusasteeseen.

Juttuun on lisätty klo 14.25 asiaomistajien syntymävuodet.