Sulkavalainen Emilia lähtee sinivalkoisessa mekossa pääministeriä kättelemään —  Kaksi lasta joka kunnasta pääsevät pääministerin itsenäisyysjuhlaan

Pääministeri Juha Sipilä isännöi lasten itsenäisyysjuhlaa 5. joulukuuta Helsingissä. Kuutisensataa kymmenvuotiasta, kaksi jokaisesta Suomen kunnasta, on kutsuttu mukaan.

Soila Puurtinen

Emilia Taskinen ja Tero Hiltunen lähtevät pääministeri Juha Sipilän itsenäisyysjuhlaan Helsinkiin.
Emilia Taskinen ja Tero Hiltunen lähtevät pääministeri Juha Sipilän itsenäisyysjuhlaan Helsinkiin.

Jännittää jo nyt vähän, mutta ensi tiistaina jänskättää vielä enemmän.
Sulkavan koulun neljäsluokkalaiset Emilia Taskinen ja Tero Hiltunen edustavat kuntaansa pääministeri Juha Sipilän isännöimässä itsenäisyysjuhlassa 5. joulukuuta Säätytalossa Helsingissä.
Kuutisensataa kymmenvuotiasta, kaksi jokaisesta Suomen kunnasta, on kutsuttu juhlimaan ja onnittelemaan satavuotiasta.
— Myö haluttiin lähteä, kun ei hirveästi halukkaita ollut, kertoo Tero.

Soila Puurtinen

Emilia Taskisen kotona on harvinaisia kavereita Sulkavan leveyksillä. Ne eivät lähde mukaan Helsinkiin ensi tiistaina, mutta luokkakaveri Tero Hiltunen lähtee Emilian kanssa edustamaan Sulkavaa pääministerin järjestämille pirskeille ensi tiistaina.
Emilia Taskisen kotona on harvinaisia kavereita Sulkavan leveyksillä. Ne eivät lähde mukaan Helsinkiin ensi tiistaina, mutta luokkakaveri Tero Hiltunen lähtee Emilian kanssa edustamaan Sulkavaa pääministerin järjestämille pirskeille ensi tiistaina.

Arvojuhlaan puetaan parasta päälle. Tero on saanut tumman takin ja housut sukulaisilta.
— Tietysti kravatti myös. Serkun rippijuhlassa kravattia olen jo käyttänyt, kertoo nuori mies.
Emilia keksi ihan itse, millaisen mekon haluaa juhliin pukea.
— Tilattiin sinivalkoinen mekko.

Myö haluttiin lähteä, kun ei hirveästi halukkaita ollut. -Tero Hiltunen

Itsenäisyys on iso asia, mutta kymmenvuotiaalle sen erittely ei ole helppoa.
Molemmat juhlavieraat asuvat Kaipolan kylässä Sulkavan maaseudulla. Pienen mietinnän jälkeen vuodenajat, luonto ja kotikulmat nousevat esille, kun pohditaan isänmaan hienoja puolia.
Sakeahko lumisade lupaa ulkoilmaleikkejä. Tero arvelee lumisodan Tatu-veljen kanssa alkavan, kun molemmat kotiin ehtivät.

Tero harrastaa liikuntaa, salibandya ja hiihtoa. Emilia tykkää lenkkeillä ja lukea. Emilian kotona on paljon eläimiä, joten niiden kanssa puuhastelu on myös mieleistä.
— Meillä on kaksi kissaa, yksi koira ja kolme poroa!
Lemmikkiporot ovat jo sen verran erikoinen näky Sulkavan korkeudelle, että käymme katsomassa niitä valokuvauksen merkeissä.

Emilian ja Teron opettaja Teija Mustaparta Sulkavan koulusta sanoo kotiseudun ja itsenäisyyden käsitteiden tulevan koulussa esiin muuan muassa siten, että kaikkien kolmasluokkalaisten tulee opetella Sulkavalle vuonna 1962 tehty Kotiseutulaulu.

Laulun tarina liittyy vahvasti 50-vuotiaaseen kouluun. Mustaparta ja hänen luokkansa selvittivät historiaa tekemällä luokkaelokuvan laulun tarinasta.
— Laulun tekijä Irja Eerikäinen oli koulun opettaja. Asia selvisi kaikille, kun laulun tarinaa etsittiin yhdessä, Mustaparta kertoo.

Pääministeri Juha Sipilä kättelee ja toivottaa tervetulleeksi jokaisen juhlaan saapuvan lapsen.
Tero arvelee toivottavansa vain pääministerille hyvää itsenäisyyspäivää kätellessä. Emilia ei vielä tiedä, mitä sanoo.
Lasten juhla ei ole juhlavaa pönötystä. Toimintapisteissä voi esimerkiksi tanssia, räpätä, valokuvauttaa itsensä sekä koristella pipareita.
Juhlijat tuovat myös omat onnittelukorttinsa Suomelle, ja kortit kootaan esille juhlan ajaksi.

Juhlivat koululaiset

Suomen ja myös Savonlinnan seudun jokaisesta kunnasta kutsuttiin kaksi kymmenvuotiasta oppilasta pääministerin Suomi 100 -juhlaan 5. joulukuuta Helsinkiin.
Seutukunnalta Säätytalolle pääsevät Manu Mäenkaski ja Eeti Helander Enonkoskelta, Liana Julkunen ja Hanna-Riikka Nissinen Rantasalmelta, Niko Kosonen ja Emma Hartikainen Parikkalasta sekä Pauli Paju ja Ronja Koikkalainen Savonlinnasta. Sulkavalta juhlaan osallistuvat siis Emilia Taskinen ja Tero Hiltunen.
Kaikkiaan juhliin saapuu noin 600 lasta ympäri Suomea. Juhlan järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lapsiasiavaltuutettu ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio.

Uusimmat uutiset