Sulkavan kunta varautuu strategiseen maanhankintaan Vekaransalmen sillankupeessa

Liikennöinti lisääntyy ja itse siltakin on nähtävyys. Maanhankinta antaa mahdollisuuden matkailulliseen ja muuhunkin kehittämiseen. Esimerkiksi vanhat lossirannat kiinnostavat kuntaa.

Timo Seppäläinen

Sulkavalla uskotaan, että uusi silta voi poikia jollain aikavälillä myös uutta liiketoimintaa Vekaransalmeen, jonka ali kulkee syväväylä.
Sulkavalla uskotaan, että uusi silta voi poikia jollain aikavälillä myös uutta liiketoimintaa Vekaransalmeen, jonka ali kulkee syväväylä.

Sulkavan kunta varautuu strategiseen maanhankintaan Vekaransalmen itäpuolelta. Sulkavan kunnanhallitus valtuutti maanantaina kunnanjohtaja Juho Järvenpään tekemään kunnan nimissä ostotarjouksen tarvittavien maa-alueiden hankkimiseksi kunnan omistukseen.

Kunta varautuu maata ostamalla uuden Vekaransalmen sillan mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin. Sillan valmistuminen nopeuttaa liikennöintiä, ja liikennemäärien Lohilahden ja kirkonkylän välillä odotetaan lisääntyvän.

— Myös silta itsessään on nähtävyys ja kaunis maamerkki, jossa monen tekee ehkä mieli pysähtyä, luonnehtii Järvenpää.

Lisäksi sillan alta kulkee syväväylä, jossa liikennöi runsaastikin huviveneitä.

Omaa maata on helpompi kehittää

Sillan tuntumassa vaille käyttöä ovat jäämässä esimerkiksi valtion omistamat vanhat lossirannat. Myös Metsähallitus sekä yksityiset tahot omistavat maata sillan lähistöltä.

Sulkavan kunnalla ei ole vielä tarkkoja suunnitelmia tai listaa hankittavista maa-alueista.

— Näitä ryhdytään nyt kartoittamaan. Aluetta on helpompi kehittää, jos kunta omistaa itse maata keskeisiltä paikoilta, Järvenpää perustelee.

Kunta on myös laatinut Sulkava-Lohilahti -alueen kehittämisen yleissuunnitelman, jossa paneudutaan Lohilahden ja kirkonkylän välisen tien 438 kehittämiseen.

Suomen viidenneksi pisin silta

Vuodesta 1894 saakka toimineen Vekaransalmen lossin korvaava uusi silta valmistuu tulevana syksynä. Entiselle Ruotsin ja Venäjän rajalle nouseva silta on Suomen viidenneksi pisin.

Vekaransalmesta liikennöi nykyisin 600-700 autoa vuorokaudessa, loma-aikaan lähes tuhat.