Perussuomalaisten Ano Turtiainen vitsaili kuolleen mustan miehen kustannuksella – Eduskuntaryhmän puheenjohtaja: Ei hyväksyttävää

Turtiainen julkaisi pikaviestipalvelu Twitterissä pilkkakuvan poliisiväkivallan seurauksena kuolleesta George Floydista.

Juvalainen Ano Turtiainen on perussuomalaisten kansanedustaja.
Juvalainen Ano Turtiainen on perussuomalaisten kansanedustaja.

Perussuomalaisten juvalainen kansanedustaja Ano Turtiainen pilkkasi poliisiväkivallan seurauksena kuollutta yhdysvaltalaismiestä pikaviestipalvelu Twitterissä.

Turtiainen julkaisi keskiviikkona Twitterissä kuvan, jossa poliisi Derek Chauvin painoi jalallaan mustaihoisen George Floydin kaulaa katua vasten Minneapolisin kaupungissa viime viikolla. Floyd julistettiin myöhemmin sairaalassa kuolleeksi.

Turtiaisen julkaisemassa valokuvassa Floydin kasvot oli muokattu vaaleanpunaiseksi ja kuvaan oli lisätty pilkallinen teksti "Pink Floyd".

Länsi-Savo on nähnyt kuvan Turtiaisen twiitistä, mutta ei julkaise kuvaa sen halventavan sisällön vuoksi. Turtiainen poisti twiitin myöhemmin.

Asiasta uutisoi muun muassa Ilta-Sanomat.

Länsi-Savo ei tavoittanut Turtiaista kommentoimaan twiittiään. Ilta-Sanomille Turtiainen kertoi tekstiviestitse, että hänen twiittinsä pääasia oli teksti, ei kuva.

– Kuvavalintani oli huono. Poistin sen, ettei siitä olisi ryhmällemme haittaa, Turtiainen viestitti lehden mukaan.

Tavio: Ei hyväksyttävää

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kertoo Twitterissä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä käsittelee asiaa torstain ryhmäkokouksessaan.

– Kansanedustaja Ano Turtiaisen (nyt poistettu) twiitti sisälsi vainajaa pilkanneen kuvan. Tällainen somekäytös ei ole kansanedustajaltamme hyväksyttävää, Tavio kirjoittaa twiitissään.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Ilta-Sanomille, että pitää Turtiaisen jakamaa kuvaa mauttomana.

– Pidän sitä alatyylisenä ja epäonnistuneena. Siinä tehdään pilaa kuolleesta ihmisestä, ja se ei ole millään tavalla sopivaa, Halla-aho sanoo.

Turtiaisen käytös sosiaalisessa mediassa on ennenkin herättänyt kohuja. Tammikuussa hän nimitteli Twitterissä Helsingin poliisin ennalta estävän toiminnon johtajaa "munattomaksi nillittäjäksi". Turtiainen kommentoi tuolloin, että käytti normaalia kansankieltä.

Vuonna 2015 Turtiainen julkaisi Facebook-sivuillaan kirjoituksen, jossa hän kehotti kohdistamaan tuhoamis- ja eliminointitoimia Suomen Punaisen Ristin toimipisteisiin. Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi hänet sakkoihin julkisesta kehottamisesta rikokseen. Turtiainen teki päätöksestä valituksen hovioikeuteen, mutta perui valituksen myöhemmin.

Turtiainen on tuomittu myös kolmesta pahoinpitelystä, viimeisimpänä 14-vuotiaan pojan pahoinpitelystä vuonna 2010.

George Floydin kuolema on aiheuttanut Yhdysvalloissa laajoja mielenosoituksia ja mellakoita jo toista viikkoa. Mielenosoituksilla vastustetaan rasismia ja poliisien väkivaltaa mustia kohtaan. Kuolinsyytutkijoiden mukaan Floydin kuolema johtui henkirikoksesta. Chauvinia, joka painoi Floydin kaulaa maahan lähes yhdeksän minuutin ajan Floydin avunpyynnöistä huolimatta, vastaan on nostettu syyte murhasta.