Savonlinnan valtuutetut haluavat lisätä kotimaisen ruuan ja lähiruuan käyttöä kaupungin ruokapalveluissa — Tuukka Suomalaisen (kesk.) aloite kyseenalaistaa Lauri Kososen (vihr.) kasvisruoka-aloitteen perustelut

Suomalaisen aloitteen allekirjoitti 34 kaupunginvaltuutettua. Savonlinnan valtuustossa on yhteensä 51 valtuutettua.

Soila Puurtinen

Tuukka Suomalainen (kesk.) tahtoisi kaupungin, Samiedun ja Sosterin keittiöihin lisää lähiruokaa ja kotimaista ruokaa.
Tuukka Suomalainen (kesk.) tahtoisi kaupungin, Samiedun ja Sosterin keittiöihin lisää lähiruokaa ja kotimaista ruokaa.

Savonlinnan kaupunginvaltuutetut haluavat lisätä lähiruuan ja kotimaisen ruuan käyttöä kaupungin, Samiedun ja Sosterin ruokapalveluissa. Kaupunginvaltuutettu Tuukka Suomalainen (kesk.) esittää valtuustoaloitteessaan, että tehtäisiin selvitys lähiruuan käytön nykytilasta. Lisäksi hän esittää, että hankintatoimi tekee yhdessä ruokapalvelun kanssa arvion keinoista, joilla lähiruuan ja kotimaisen ruuan käyttöä voisi lisätä.

Suomalaisen valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 34 kaupunginvaltuutettua.

Suomalainen toteaa, että julkisella ruokapalvelulla on velvollisuus tarjota asiakkailleen terveellistä, laadukasta ja puhdasta ruokaa.

— Ruuan pitää perustua asiantuntijoiden ruokasuosituksiin, joissa otetaan huomioon asianmukaisesti kasvi- ja eläinperäiset tuotteet. Kategorinen eläinperäisten tuotteiden käytön vähentäminen ei ole perusteltua, Suomalainen sanoi.

Neljä viikkoa sitten Lauri Kosonen (vihr.) esitti valtuustoaloitteessaan eläinperäisten tuotteiden käytön puolittamista kaupungin ruokapalveluissa. Kosonen perusteli aloitettaan ruuantuotannon ilmastovaikutusten vähentämisellä.

Suomalainen kyseenalaisti omassa aloitteessaan Kososen perustelun.

— Naudanlihantuotannon hiilijalanjälki Suomessa on alle puolet muualla tuotetusta. Kotimainen maito on menossa kohti hiilineutraaliutta, kiitos tutkimuksen, tuotekehityksen ja vastuullisten toimijoiden. Juustoportti saavuttanee hiilineutraaliuden pian ja Valio vuoteen 2035 mennessä. Myös lihatalo Atria tavoittelee hiilineutraaliutta naudanlihan osalta. Suomalainen sanoi.

— Kotimaisten eläinperäisten tuotteiden käytön vähentäminen lisäisi erittäin todennäköisesti ruuan tuontia ulkomailta, Suomalainen sanoi.

Suomalainen korosti myös ruuantuotannon merkitystä aluetaloudelle sekä huoltovarmuudelle. Hänen mielestään kaupungin ruokapalveluissa tarjottavan kasvis- ja eläinperäisen ruuan pitää olla ensi sijaisesti kotimaista ja mahdollisimman lähellä tuotettua.

— Suomalainen ruoka on tutkitusti maailman puhtainta ja turvallisinta ja siksi myös terveellistä. Lähellä tuotettu ruoka saadaan tuoreena ruokapöytään, Suomalainen sanoi.

Kommentoidut