Kulttuuripääkaupunkihakemuksen tekemiseen haetaan EU-rahaa, päätti Etelä-Savon maakuntahallitus — Varsinaisen hakemuksen tekemiseen on aikaa todennäköisesti reilun vuoden verran

Hakemusta tehdessä hahmottuu kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma ja budjetti

Kuvakaappaus

Saimaa-ilmiöksi on nimetty Itä-Suomen yhteinen ponnistus Euroopan 
kulttuuripääkaupunki-tittelin hakemiseksi Savonlinnalle. Idea esiteltiin
 lokakuussa Itä-Suomi Nousuun -seminaarissa Saimaa-ilmiö-esitteen 
avulla. Maanantaina Etelä-Savon maakuntahallitus teki virallisen päätöksen siitä, että kulttuuripääkaupunkihakemuksen tekemiseen haetaan rahoitusta.
Saimaa-ilmiöksi on nimetty Itä-Suomen yhteinen ponnistus Euroopan kulttuuripääkaupunki-tittelin hakemiseksi Savonlinnalle. Idea esiteltiin lokakuussa Itä-Suomi Nousuun -seminaarissa Saimaa-ilmiö-esitteen avulla. Maanantaina Etelä-Savon maakuntahallitus teki virallisen päätöksen siitä, että kulttuuripääkaupunkihakemuksen tekemiseen haetaan rahoitusta.

Etelä-Savon maakuntahallitus valtuutti maanantaina maakuntaliiton hakemaan rahoitusta hankkeeseen, jossa valmistellaan kulttuuripääkaupunkihakemusta.

Neljä Itä-Suomen maakuntaa, niiden keskuskaupungit ja Savonlinna suunnittelevat hakevansa Savonlinnaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 siten, että vuoden tapahtumat ulottuisivat koko Itä-Suomeen.

Nyt rahoitusta haetaan vasta hakemuksen tekemiseen. Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma ja budjetti selviävät hakemusta tehtäessä.

Hakemuksen tekeminen maksaisi 450 000 euroa. Jos EU rahoittaa hanketta, kaupunkien ja maakuntien maksettavaksi jää 15 000 euroa kullekin.

Toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2026 on Suomesta. Asiasta kiinnostuneilla on todennäköisesti reilu vuosi aikaa tehdä hakemus opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ministeriö avaa haun huhtikuussa, ja hakuaika selviää silloin.