Taitaja9 on nuorten taitokisa — Savonlinnassa otettiin startti kohti ensi vuoden finaalia

Kilpailijoilta vaaditaan huolellisuutta ja hoksottomia. Tehtävät olivat paikalliskilpailussa hyvin monipuolisia.

Soila Puurtinen

Rantasalmen Rantasalon koulun seiskaluokkalaiset Topi Leppänen, Vieno Hämäläinen ja Kira Kekäläinen pääsivät muun muassa tapetointihommiin Taitaja9 -paikalliskilpailussa.

Neljännellä rastilla alkaa kilpailijoilla olla niin kiire, että loppupeleissä työpöydän ja työpisteen välillä pitää laukata jo juoksuaskelilla.

Savonlinnan ammatti- ja aikuisopistolla Samilla Taitaja9-paikalliskisassa pitää tällä rastilla ensin suunnitteilla tapetointityö, jotta sen jälkeen käytännössä tehdyn tapetoinnin lopputulos on mahdollisimman onnistunut.

Kun aikaa on annettu rajallisesti, niin juostakin täytyy. Kaikkiaan 21 joukkuetta peruskouluista osallistui tiistaina Taitaja9-paikalliskilpailuun.

Rantasalmen Rantasalon ja Talvisalon koululta mukana oli yksi joukkue, Enonkoskelta neljä joukkuetta sekä Mertalasta, Punkaharjulta ja Kerimäeltä kultakin koululta viisi joukkuetta.

— Aiemmin kisaan osallistui vain yhdeksäsluokkalaisia. Viime vuonna oli ensimmäinen kerta, kun mukana oli myös seitsemän- ja kahdeksasluokkalaisia. Näillä säännöillä mennään jälleen, kertoi Timo Kemppainen kilpailuorganisaatiosta Samilta.

Rantasalmen Rantasalon koululta oli kilpailuun saapunut kolmen seiskaluokkalaisen joukkue.

Topi Leppänen kuvaili kilpailurastien tehtäviä mukaviksi, mutta ihan nappiin ei rasteilla saatu suoritusta Topin mukaan puristettua.

— Alkuhan meiltä sujui oikein hyvin, mutta loppupuolella kisaa olisi pitänyt olla huolellisempi, Topi listasi kisan jälkeen.

Hänen lisäkseen Rantasalon koulun joukkueessa olivat mukana Vieno Hämäläinen ja Kira Kekäläinen.

Kilpailu oli Vieno Hämäläisen mielestä niin mukava kokemus, että hän olisi valmis tulemaan kilpailuihin uudestaan vaikka ensi vuonnakin.

— Kilpailusta jäi mukava tunne, vaikka minusta kaikki tehtävät vaikuttivatkin suhteellisen vaikeilta.

Hoitoalarastilla ollut lääkedosettitehtävä vaati kovasti huolellisuutta. Siinä saattoi huolimattomuus Vienon mukaan hieman kostautua.

Kira Kekäläinen näki oman ja kavereidensa suorituksen myönteiset puolet.

— Kilpailu oli kiva. Minusta me pärjäsimme hyvin ikämme huomioon ottaen, Kira sanoi.

Soila Puurtinen

Samin teknologiasalissa piti tehdä laskutoimituksia, jotta muovilanka saatiin viritettyä oikein vanerimallin ympärille.

Timo Kemppaisen mukaan Taitaja9-kilpailun yksi tehtävä on muun muassa tukea peruskoulujen opinnonohjausta.


Rantasalmen peruskoulun ja lukion opinto-ohjaajan Sari Leppäniemen mukaan Rantasalmelta on Taitaja-kilpailussa oltu mukana monesti aikaisemminkin ja  usealla joukkueella.

— Koululaiset ovat aina innokkaina lähtemään näihin kilpailuihin mukaan. Viime vuonnahan Rantasalmelta pääsi joukkue myös valtakunnalliseen loppukilpailuun.

— Meiltä olisi varmaan tälläkin kertaa tullut enemmän kilpailijoita, mutta innostusta söi hieman se, että samalle viikolle osui ysiluokkalaisten työhöntutustumisjakso. Sitä eivät koululaiset halunneet jättää väliin.

Tehtävät tiistain kilpailussa olivat Leppäniemen mukaan siinä mielessä hyviä, etteivät ne olleet liian helppoja.

— Niissä oli riittävästi vaativuusastetta. Niin sen pitää ollakin. Tehtävät olivat monipuolisia ja hyvin ideoitu.

— Kilpailu on oppilaille antoisa käytännön tekemisen vuoksi. Oma kokemus antaa aina tarkemman kuvan, mistä itse asiassa on kysymys.

Jatkoon aluekilpailuun pääsivät tiistaina seuraavat kolme joukkuetta:

Mertalan yhtenäiskoulun joukkue, jossa mukana Paavo Huttunen, Milla Auvinen ja Markus Oinonen.

Kerimäen koulun joukkue, jossa mukana Viivi Kovanen, Arttu Turtiainen ja Niklas Makkonen.

Kerimäen koulun joukkue, jossa mukana Maija Tiainen, Jenna Kosonen ja Severi Arpinen.

Aluekisa on Savonlinnassa 24.1.2018. Sen voittanut joukkue jatkaa finaaliin, joka on ensi vuoden toukokuussa Tampereella.

Risto Leppänen

Risto Leppänen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet