Uusi laki toi Savonlinnaan kolme uutta taksilupaa — Lupa antaa liikennöidä koko maassa, mutta se ei yksin riitä

Etelä-Savoon 13 uutta taksilupaa. Lupa antaa mahdollisuuden ajaa koko maassa.

Kai Skyttä

Uuden lain mukaisia taksilupia on noin viikon aikana myönnetty koko maahan yli 400 kappaletta.
Uuden lain mukaisia taksilupia on noin viikon aikana myönnetty koko maahan yli 400 kappaletta.

Etelä-Savoon on myönnetty reilun viikon aikana 13 uutta taksilupaa. Koko Suomessa uuden liikennepalvelulain mukaisia uusia taksiliikennelupia on myönnetty yli 400 kappaletta.

Etelä-Savossa taksilupia on myönnetty kolme Savonlinnaan, neljä Mikkeliin ja yksi Pieksämäelle. Loput luvat ovat hajaantuneet eri puolille maakuntaa.

Uusi taksilaki astui voimaan heinäkuun alusta, ja liikennelupien myöntäminen siirtyi ely-keskuksilta Trafille.

Eniten taksiliikennelupia on myönnetty koko Suomessa Uudellemaalle (206), Varsinais-Suomeen (27), Lappiin (26), Pirkanmaalle (23) ja Pohjois-Pohjanmaalle (22). Kaupungeista eniten lupia on myönnetty pääkaupunkiseudulle (180) ja Turkuun (15).

Trafin osastopäällikkö Kimmo Pylväksen mukaan Etelä-Savo on taksiluvissa maakuntien tasolla noin puolessa välissä: kymmeneen maakuntaan on haettu vähemmän taksilupia ja seitsemään enemmän kuin Etelä-Savoon. Uudet taksiluvat ovat valtakunnallisia, joten hakemusten perusteella ei voi päätellä sitä, missä uudet taksiluvan saaneet kuljettajat tulevat ajamaan.

Pelkällä taksiluvalla ei vielä saa ajaa taksia.

Pelkällä taksiluvalla ei vielä saa ajaa taksia, vaan lisäksi kuljettajan täytyy läpäistä tutkinto. Sen suorittaminen on kuitenkin huomattavasti helpompaa kuin ennen.

— Vaikka taksiluvan saisi, on asiassa kuitenkin omat kustannuksensa. Siinä joutuu miettimään, onko ajaminen kannattavaa, Pylväs sanoo.

Trafi on liikennepalvelulain voimaan tulon jälkeen ottanut vastaan 1 800 taksilupahakemusta, 985 taksi- ja tavaraliikenteen ilmoittautumista, 200 tavaraliikenne- ja 26 henkilöliikennelupahakemusta. Kaikkineen liikennelupiin liittyviä hakemuksia tai ilmoituksia on tullut yli 3 000 kappaletta.

Taksinkuljettajien ajolupia on haettu noin 270 kappaletta ja niitä on myönnetty 210 kappaletta. Ennen lakiuudistusta taksinkuljettajan ajolupia myönnettiin keskimäärin noin 50 viikossa.

Kommentoidut